Slalomisti uspešno preko kvalifikacij svetovnega pokala v Španiji

0
503

V španskem La Seu d’Urgellu se je danes začela tretja tekma za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v letošnji sezoni. Na sporedu so bile kvalifikacije, ki jih je večina naših reprezentantov uspešno preskočila. Najboljši rezultat dneva je s četrtim mestom postavil kajakaš Niko Testen.

Po daljšem premoru v seriji tekem za svetovni pokal, ki so ga zapolnile olimpijske igre in prvenstva za mladince in mlajše člane, se je v španskem La Seu d’Urgellu danes začela tretja tekma svetovnega pokala. Nastopilo je dvanajst slovenskih čolnov, enajst jih je napredovalo v sobotne in nedeljske polfinalne tekme.

Za najboljši slovenski dosežek dneva je poskrbel kajakaš Niko Testen, ki je zasedel četrto mesto, z dobrima dvema sekundama zaostanka za zmagovalcem kvalifikacij Špancem Davidom Llorentejem. Drugi je bil še en Španec Joan Crespo, tretji pa Čeh Vit Prindiš. Peter Kauzer je bil v kvalifikacijah enajsti, Martin Srabotnik pa 23.

Po nastopu je Niko Testen povedal: “Vožnja je bila kar lepa, čoln je lepo tekel. Zadovoljen sem, da sem prišel naprej, sedaj pa naslednji korak. Načrt je podoben, kot je bil sedaj, se pravi, čiste linije, pustiti čolnu da teče in seveda uživati.”

V konkurenci kajakašic se je s prvo vožnjo in 13. rezultatom brez težav v polfinale prebila Urša Kragelj, medtem ko sta morali Eva Terčelj in Ajda Novak na progo še enkrat. Terčeljeva, ki je na tej progi postala svetovna prvakinja, je imela v prvem nastopu kar osem kazenskih sekund, a se ji je napredovanje po prvi vožnji izmuznilo za vsega eno mesto. V drugem nastopu se je z enim dotikom uvrstila na deveto mesto in si tako priveslala sobotni polfinale. To žal ni uspelo Ajdi Novak, ki je bila v prvem nastopu 23., v drugem pa 16. Najboljša v kvalifikacijah je bila Avstralka Jessica Fox, na drugo mesto je priveslala Brazilka Ana Satila, na tretje pa Britanka Kimberley Woods.

Brez težav sta do polfinala prišla kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič. Olimpijski prvak Savšek je bil šesti, Božič, bronasti s SP leta 2019 na progi v Španiji, pa je bil deveti. Debitant na tekmi svetovnega pokala Klemen Vidmar je bil v prvi vožnji 23., v drugi pa se je z desetim časom uspel uvrstiti v nedeljski polfinale. Zmagovalec kvalifikacij je Francoz Denis Gargaud Chanut, drugi je bil Nemec Lennard Tuscherer, tretji pa Španec Miquel Trave.

“Lepo se je vrniti v tekmovalni ritem. Danes sem nalogo dobro opravil, prebil sem se v nedeljski polfinale. Občutek ni nič drugačen, še vedno se je treba boriti. Poskušal bom izkoristiti še drugi del sezone in narediti lep rezultat,” je povedal Savšek.

V polfinalu bomo videli tudi vse tri slovenske kanuistke. Najboljša v petkovih kvalifikacijah je bila Lea Novak, ki je zasedla 12. mesto. Alja Kozorog je priveslala do 14. mesta, Eva Alina Hočevar pa si je polfinale priborila s šestim časom drugega nastopa. Tako kot v kajaku je s progo najbolje opravila Avstralka Jessica Fox, druga je bila Britanka Mallory Franklin, tretja pa Španka Klara Olazabal.

V soboto se tekmovanje nadaljuje s polfinalnimi in finalnimi vožnjami kajakašic in kajakašev ter kvalifikacijskimi vožnjami na čas v ekstremnem slalomu na divjih vodah.

SPLETNA STRAN: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/la-seu-2021