Kajakašice evropske mladinske podprvakinje.

0
639

Danes so na EP v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Krakovu podelili prve komplete kolajn. Do srebra v ekipni preizkušnji so priveslale Eva Alina Hočevar, Zala Zanoškar in Helena Domajnko, ki so v konkurenci mladink premoč priznale le Nemkam. V dopoldanskih kvalifikacijah je bil med kajakaši do 23 let najboljši Niko Testen, sicer pa so se izkazali vsi reprezentanti, saj so se vse kanuistke in vsi kajakaši prebili v nedeljski del tekmovanja.

Prvi dan končnih odločitev in prva kolajna za slovensko reprezentanco mladincev in mlajših članov v slalomu na divjih vodah na Poljskem. Eva Alina Hočevar, Zala Zanoškar in Helena Domajnko so z odlično vožnjo v konkurenci mladink prišle do srebrne kolajne na EP. Ko so dekleta priveslala v cilj, so bile na vrhu še tri ekipe, a že reakcija vseh slovenskih trenerjev ob progi, ki so v znak zadovoljstva s prikazano vožnjo visoko dvignili roke, je kazala, da bodo Slovenke med najboljšimi. Ko so z nastopi zaključile vse ekipe, so morale premoč priznati le Nemkam Anotniji Plochmann, Paulini Pirro in Emily Apel, ki so bile na koncu hitrejše za 3,73 sekund. Bron so si priveslale češke kajakašice.

Ekipa kanuistk do 23 let, za katero so veslale Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Asja Jug, je bila četrta, a ji je do brona zmanjkalo kar nekaj sekund. Zmagale so Čehinje, pred Nemkami in Rusinjami.

Na startu smo imeli še štiri ekipe in prav vse so zasedle peto mesto. Sprva je sicer kazalo, da bodo kajakaši Niko Testen, Tine Kancler in Marko Petek tretji, a je ponoven ogled posnetka vožnje pokazal minimalen dotik, ki je nato ekipo do 23 let potisnil na peto mesto. Prvaki so bili Nemci, drugo mesto je pripadlo Čehom, tretje pa po poizvedbi Poljakom.

Kanuistom do 23 let – Nejcu Polenčiču, Klemnu Vidmarju in Urhu Turnšku, ki so bili prav tako peti, je brona zmanjkalo skoraj šest sekund. V tej konkurenci so zmagali Rusi, pred Čehi in Nemci.

Peta je bila tudi ekipa kajakašic do 23 let z Leo Novak, Saro Belingar in Heleno Domajnko. naslov prvakinj so si priveslale Rusinje, druge so bile Nemke, tretje pa Čehinje. Za konec so bili peti še kajakaši v mladinski konkurenci. Lana Tominca, Jana Ločnikarja in Urbana Gajška so od zmagovalnega odra ločile tri sekunde. Prvaki so postali Poljaki, drugi so bili Francozi, tretji pa Rusi.

Že dopoldne pa smo spremljali še preostale kvalifikacijske vožnje kanuistk in kajakašev, kjer je bil slovenski izkupiček stoodstoten: devet čolnov – devet uvrstitev v polfinale. Niko Testen je zmagal v kvalifikacijah kajakašev do 23 let. V isti konkurenci sta veslala še Tine Kancler in Marko Petek, ki se jima je napredovanje po prvi vožnji za las izmuznilo, a sta si nedeljsko tekmo zanesljivo priveslala v drugem nastopu, kjer je bil Kancler najhitrejši, Petek pa tretji. Med mladinci so vsi trije kajakaši napredovali po prvi vožnji. Jan Ločnikar je bil peti, Lan Tominc sedmi, Urban Gajšek pa 17. Na četrtem mestu je kvalifikacije kanuistk med mladinkami zaključila Eva Alina Hočevar, Asja Jug pa je bila 13. Brez težav je do polfinala prišla tudi Lea Novak, ki je bila med kanuistkami do 23 let peta.

V soboto se prvenstvo na Poljskem nadaljuje s polfinalnimi in finalnimi vožnjami kajakašic in kanuistov tako med mlajšimi člani kot med mladinci.

 

Prenos v živo: https://www.youtube.com/canoeeurope

 

Rezultati: https://siwidata.com/canoelive/ – /splash/eca/1496