Prvi dan EP v Krakovu uspešnih devet slovenskih čolnov.

0
354

S kvalifikacijami kajakašic in kanuistov se je v Krakovu začelo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. Uvodni dan prvenstva smo imeli v boju za polfinale deset čolnov, devet jih je uspešno preskočilo prvo oviro prvenstva.

Najboljši slovenski rezultat četrtkovih kvalifikacij je pripadel celjski kajakašici Zali Zanoškar, ki je med mladinkami zasedla četrto mesto in se tako brez težav uvrstila v sobotni polfinale. Le mesto za njo je prvi nastop na Poljskem zaključila Eva Alina Hočevar, z desetim rezultatom kvalifikacij pa je brez težav v polfinale napredovala tudi Helena Domajnko. Med mladinkami je v kvalifikacijah najhitreje veslala Francozinja Emma Vuitton, druga je bila Čehinja Katerina Bekova, tretja pa Nemka Emily Apel.

Med kajakašicami do 23 let sta obe slovenski predstavnici morali na progo še v drugo, saj po prvem nastopu nobena ni bila uvrščena med najboljšo petnajsterico, ki je vodila v polfinale po prvi vožnji. Lea Novak je bila v drugem nastopu najhitrejša, tako da si je zagotovila sobotni nastop, Sari Belingar pa se tudi v drugo ni izšlo, saj je bila osma, napredovaka pa je peterica. Zmagovalka kvalifikacij je bila Nemka Elena Apel, druga je bila Čehinja Amalie Hilgertova, tretja pa njena rojakinja Antonie Galuškova.

Manj skrbi glede napredovanja so imeli kanuisti do 23 let, saj je bilo na startu toliko tekmovalcev, kolikor je na voljo polfinalnih mest, tako da so kvalifikacije odločale le o startnem vrstnem redu v sobotnem polfinalu. Nejc Polenčič je prvi nastop v konkurenci mlajših članov na evropskih prvenstvih zaključil na desetem mestu, Klemen Vidmar se je uvrstil mesto za njim, Urh Turnšek pa je bil 18. Najhitrejši v kvalifikacijah je bil Čeh Vaclav Chaloupka, sicer dobitnik kolajne na letošnjem članskem EP v Pragi, drugi je bil Italijan Raffaello Ivaldi, tretji pa Poljak Kacper Sztuba.

V mladinski konkurenci kanuistov sta bila na startu dva Slovenca. Martin Gale je bil v prvi vožnji deseti in si tako brez težav zagotovil polfinale, Adam Križaj pa je moral na progo še v drugo. Ob prihodu v cilj druge vožnje je imel nekaj sreče, saj se je prevrnil, a sodniki niso ocenili, da je ciljno linijo prečkal na nedovoljen način, tako da je v polfinale prišel s četrtim časom druge vožnje. Najhitrejša sta bila Francoza Yohann Senechault in Mewen Debliquy, tretji pa je bil Poljak Szymon Nowobilski.

V petek dopoldne sledijo še kvalifikacije kanuistk in kajakašev, popoldne pa bodo na sporedu ekipne tekme, ko bomo že dobili prve nosilce kolajn s tega evropskega prvenstva.

Spletni prenos prvenstva je na voljo na: https://www.youtube.com/CanoeEurope

Rezultati: https://siwidata.com/canoelive/ – /live/eca/1496