Kajakašice poskrbele za prvo olimpijsko kvoto

0
548

Na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Bratislavi so organizatorji vendarle uspeli organizirati prvi del kvalifikacij. Potem ko so morali zaradi izjemno močnega vetra razveljaviti prvi vožnji kvalifikacij za dvojce in kajakašice ter odpovedati tudi drugi tekmovalni dan, so tretji dan prvenstva le izpeljali. Odlično so se odrezale kajakašice, ki so si že zagotovile olimpijsko kvoto za nastop na OI, v polfinale pa so se uvrstili še dvojec Luka Božič in Sašo Taljat ter kajakaši Jure Meglič, Peter Kauzer in Simon Brus.

Slovenske kajakašice so z odliko opravile kvalifikacijske vožnje svetovnega prvenstva v Bratislavi. Vse tri so si priveslale nastop v polfinalu, poleg tega pa so si že zagotovile mesto na olimpijskih igrah v Londonu. Olimpijske kvote bodo sicer uradno delili na podlagi končnih rezultatov prvenstva, a ker so v polfinale napredovale predstavnice le 13 držav, 15 držav pa bo prejelo olimpijsko mesto, je jasno, da bo prihodnje leto v Londonu nastopila tudi slovenska kajakašica. V kvalifikacijah se je najbolje odrezala Eva Terčelj, ki je bila po zaslugi odlične prve vožnje na 8. mestu. »Prva vožnja je bila res lepa. Zadovoljna sem  s tem, kako mi je tekel čoln, tudi počutila sem se dobro. Drugi tek se sicer ni izšel najboljše, ampak na srečo šteje le en tek. V polfinalu ciljam na dobro vožnjo, kam pa me bo to pripeljalo, je precej odvisno tudi od drugih. Zmeraj se da iti še bolje, zakaj pa ne,« je po tekmi povedala najmlajša izmed slovenskih kajakašic. S časom prve vožnje si je polfinale priveslala tudi Urša Kragelj, ki je bila na koncu 13., Nina Mozetič pa je bila 26. Mozetičeva je po prvi vožnji sicer zasedala 38. mesto, napredovanje pa si je zagotovila s hitrejšo drugo vožnjo. »Po prvem teku sem bila kar malo v šoku, saj se mi je vožnja povsem podrla. V drugo je šlo bolje, tako da sem zelo zadovoljna z napredovanjem. V polfinalu pričakujem dobro vožnjo. Ne bom rekla, da pričakujem finale, saj se mi zdi, da glede na letošnjo sezono tja ne spadam. Bom pa dala vse od sebe in poskušala presenetiti,« je povedala Mozetičeva, ki je v drugi vožnji s progo opravila brez kazenskih sekund. Najboljša je bila Španka Maialen Chourraut, druga je bila Avstrijka Corinna Kuhnle, tretja pa Čehinja Katerina Kudejova.

Med dvojci sta se zanesljivo v polfinale uvrstila tudi Luka Božič in Sašo Taljat. Zasedla sta deveto mesto. »Bilo je tako, kot sva si zadala. S prvim tekom sva si poskušala zagotoviti napredovanje, kar nama je uspelo. V drugem sva želela še nekoliko nadoknaditi, da bi videla, kje imava rezerve. Čas je bil boljši, vendar sva imela šest kazenskih sekund,« je povedal Sašo Taljat in nadaljeval: »Mislim, da so to kar realni rezultati, saj nihče ne hrani moči v kvalifikacijah. Priti med 20 čolnov ni kar tako, vsak poskuša odveslati najboljše.« Primorca sta se s progo kar dobro seznanila, saj sta v Bratislavi opravila že veliko treningov. Po nekaterih izračunih Saše Taljata sta v Čunovem trenirala celo več kot v Tacnu. »V polfinalu bova morala imeti tehnično dovršeno vožnjo in s takšno se lahko uvrstiva v finale.  Na zadnjih treh tekmah imava občutek, da sva med desetimi dvojci na svetu. Redno se uvrščava v finale in upam, da bova uspela tudi zdaj,« je dodal Luka Božič. Manj uspeha sta imela preostala slovenska dvojca. Dejan Kralj in Simon Hočevar sta bila 27., Luka Slapšak in Urban Jarc pa sta bila 28. Najhitrejša sta bila bratranca Peter in Ladislav Škantar s Slovaške, druga sta bila Čeha Jaroslav Volf in Ondrej Štepanek, tretja pa dvojčka Peter in Pavol Hochschorner s Slovaške.

V popoldanskem delu so se v kvalifikacijah pomerili še kajakaši. Jure Meglič in Peter Kauzer sta z odliko nastopila že v prvo, saj sta zasedla šesto in sedmo mesto ter si praktično že po prvi vožnji zagotovila miren preboj v polfinale, več dela v drugo pa je čakalo aktualnega mladinskega evropskega prvaka Simona Brusa, ki je v prvi vožnji zgrešil vrata in bil daleč za štirideseterico najboljših. V drugo je najboljši slovenski mladinec veslal brez napak in svoje prve kvalifikacije na članskem svetovnem