Kauzer in Božič zmagovalca mednarodne tekme v Solkanu

0
355

Slalomisti na divjih vodah so se ta vikend mudili na Soči, kjer so nastopili na zelo močni mednarodni tekmi za točke ICF. V konkurenci dobitnikov in dobitnic kolajn z olimpijskih iger, svetovnih in evropskih prvenstev, sta zmagi na domačem terenu osvojila Peter Kauzer med kajakaši in Luka Božič med kanuisti.

Na Soči je bilo ta konec tedna mogoče videti zanimive boje na tekmi za točke ICF, ki je na soške brzice privabila številne vrhunske domače in tuje tekmovalke in tekmovalce. Dve zmagi sta ostali doma po zaslugi prekaljenih Petra Kauzerja in Luke Božiča.

Med kajakaši je zmagal Peter Kauzer z vožnjo brez dotikov in dobro sekundo naskoka pred drugouvrščenim Italijanom Zenom Ivaldijem. Tretji je bil Nemec Tim Bremer. Kauer je najboljšo vožnjo tega tekmovalnega konca tedna prihranil za konec. V finalu je namreč postavil pol sekunde boljši čas kot v polfinalu, v kvalifikacijah pa je bil Hrastničan sedmi. Tik pod zmagovalnim odrom je tekmo končal mladi Celjan Lan Tominc, Ulan Valant je bil sedmi, Martin Srabotnik osmi, Žan Jakše pa deseti.

Zmaga je ostala doma tudi med kanuisti, kjer se je s progo najbolje spopadel Luka Božič, ki je bil na progi natančen, ni pa bil najhitrejši kanuist dne. Kanuist domačega kluba je zmagal z manj kot dvema sekundama prednosti. Na progi je bil namreč najhitrejši mladinec Žiga Lin Hočevar, lanskoletni mladinski evropski podprvak tako v kanuju kot kajaku, a je naredil dotik, ki mu je prinesel dve kazenski sekundi in s tem drugo mesto. Tretji je bil Italijan Roberto Colazingari, olimpijski in evropski prvak Benjamin Savšek pa je bil četrti. V finalu je veslal še Anže Berčič in zasedel deveto mesto.

V ženski konkurenci sta zmagi odšli v Nemčijo. Med kanuistkami je zmagala Elena Lilik, svetovna prvakinja leta 2021 v tej kategoriji, vsega pet stotink sekunde pa je za njo zaostala Eva Alina Hočevar. Na tretje mesto se je uvrstila še ena nekdanja svetovna prvakinja med kanuistkami Nemka Andrea Herzog, ki je svetovno krono osvojila leta 2019. Lea Novak je priveslala do šestega mesta, Alja Kozorog pa je bila osma.

Med kajakašicami je zmagala olimpijska prvakinja Nemka Ricarda Funk, ki je imela pred tekmicami velikansko prednost več kot štirih sekund in pol. Tako kot v kanuju se je tudi v kajaku na drugo mesto uvrstila Eva Alina Hočevar, ki je bila tokrat edina slovenska finalistka med kajakašicami. Tretja je bila Nizozemka Lena Teunissen.

Rezultati: http://www.timing-mojstrana.com/25-03-26-03-2023-solkan-icf-world-ranking-2023/

FOTO: Jure Lenarčič / Facebook stran Petra Kauzerja