Kauzer in Kragljeva potrdila svetlo prihodnost

0
499

Nottingham, 27. avgusta (STA) – Tudi zadnji dan evropskega prvenstva mladincev in mlajših članov do 23 let v Nottinghamu so slovenski slalomisti na divjih vodah poskrbeli za velika uspeha. Odličje najžlahtnejšega leska si je med mlajšimi člani priveslal kajakaš Peter Kauzer, slovenski uspeh pa je po sobotni zlati mladinski ekipni kolajni dvojcev in srebru kanuistov v konkurenci mlajših članov dopolnila kajakašica Urša Kragelj z bronom med mladinkami.


“Pred startom sem si rekel, da imam dovolj teh četrtih mest. Vseeno mi je bilo, ali sem četrti ali deseti. Šel sem na polno in uspela mi je zares odlična vožnja,” je dejal Kauzer, ki je že pred prvenstvom veljal za največje slovensko orožje, saj nenazadnje med najboljše spada tudi v članski konkurenci. Kauzer, ki je na stopničkah prehitel Poljaka Dariusza Popielo in Italijana Danieleja Molmentija, je po polfinalu sicer zasedal šele četrto mesto, to pa predvsem zaradi dotika v 11. vratcih. Toda napadalna finalna vožnja se mu je za razliko od nekaterih letošnjih posrečila, tako da je Hrastničan dosegel nov mejnik v karieri. Dobro je nastopil tudi Jure Meglič, ki pa je po treh dotikih v finalu s šestega zdrsnil na deseto mesto. Le dobre pol sekunde je od finala ločilo še tretjega slovenskega kajakaša Janoša Peterlina, ki je na koncu zasedel 12.mesto.


Za drugi vrhunec dneva je poskrbela svetovna mladinska prvakinja iz Solkana Kragljeva. Vožnji sicer nista bili čisti, saj je tako v polfinalnem kot finalnem nastopu napravila po en dotik, a bila vseeno dovolj hitra, da se je s petega mesta prebila med prvo trojico. “Medalje sem zelo vesela. Druga vožnja je bila veliko boljša od prve, pa vendar je bilo v njej kar precej napak. Na koncu se je odlično izteklo,” je na kratko nastop povzela 18-letna Novogoričanka. Ta je morala premoč priznati le Čehinjama Katerini Kudejovi in Sarki Blažkovi. Druga slovenska predstavnica v finalu Nika Mozetič je na koncu pristala na desetem mestu, po polfinalu je bila dve mesti višje.


Edina Slovenka v finalu mlajših članic Nina Mozetič je za razliko od mlajše sestre v finalu pridobila mesto in bila deveta. Zmagala je Slovakinja Jana Dukatova pred Nemkama Melanie Pfeifer in Dorothee Utz. “Le” enega predstavnika v finalu je imela slovenska odprava tudi v mladinskem kajaku. Simon Artelj se je po petem mestu v polfinalu v odločilni vožnji dotaknil kar treh vratc, kar ga je potisnilo dve mesti nižje. Do zlata se je na reki Trent dokopal Čeh Jan Vondra, srebro je pripadlo Lucienu Delfourju, bron pa Poljaku Mateuszu Polaczyku. Martic Lesjak je bil 22., Gregor Brovinsky pa 26.


Med finaliste sta se med mladinci prebila kanuista Jernej Zupan in Jure Lenarčič. Po polfinalu je dobro kazalo predvsem Zupanu, ki je bil šesti, finalna vožnja pa se mu ni preveč posrečila, tako da je končal na devetem mestu. Lenarčič je obdržal uvrstitev iz polfinala – deseto mesto -, kot edini v finalu pa je med drugim izpustil vratca. Zmagal je Poljak Grzegorz Hedwig pred rojakom Dawidom Bartosom in Britancem Markom Proctorjem.


Tako kot se za nosilce evropskega naslova spodobi, so bili najbolj usklajeni dvojci v mladinski konkurenci. Vsi trije slovenski čolni so se namreč prebili med najboljših deset, najvišje pa sta bila na koncu Sašo Taljat in Luka Božič na petem mestu, a skoraj deset sekund za kolajno. Mesto za njima sta se uvrstila Jure in Anže Janežič, medtem ko sta bila Blaž Oven in Luka Slapšak deveta. Slavila sta Čeha Robert Gotvald in Jan Vlcek pred Francozi Hugom Bisojem in Pierrom Piccojem ter Yoanom del Reyem in Arthurjem Grandemangem.


Najslabše so se polfinalni nastopi končali za kanuiste med mlajšimi člani, saj sta tako Jošt Zakrajšek kot tudi Benjamin Savšek ostala brez finala. Prvi je na koncu osvojil 12. mesto (za finalom je ob štirih kazenskih sekundah zaostal le za 29 stotink sekunde), Savšek pa je bil 16. Zmagal je Slovak Alexander Slafkovsky pred Francozom Nicolasom Peschierjem in Grkom Christosom Tsakmakisom.


Prihodnje leto bo to tekmovanje v Atenah.


Več informacij:

Prejšnji članekSlovenskim slalomistom kolajni v Nottinghamu
Naslednji članekRevija Kajak & kanu, številka 1, letnik 1, april 2006