Klobučar ter Apollonio in Blažević do finala B na 1000 metrov

0
320

Za sprinterji na mirnih vodah je prvi tekmovalni dan na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v madžarskem Szegedu. Tekmovalci in tekmovalke so nastopili v kvalifikacijah in polfinalih na 1000 metrov, med njimi pa so bili tudi štirje slovenski čolni. Mladinec Matic Klobučar ter Alan Apollonio in Simon Blažević med mlajšimi člani so si priveslali nastopa v finalu B.

Prvi tekmovalni dan na enem izmed najbolj znanih prizorišč tekem v sprintu na mirnih vodah v Szegedu je prinesel štiri slovenske nastope v kvalifikacijah na 1000 metrov. Vsi slovenski predstavniki so uspešno opravili s prvim nastopom dneva in napredovali v polfinalne skupine, od koder pa sta na koncu do finala B prišla dva slovenska čolna. Matic Klobučar bo veslal v mladinskem kajakaškem finalu B, Alan Apollonio in Simon Blažević pa bosta nastopila v finalu B kajakaških dvojcev med mlajšimi člani.

Prvi slovenski nastop na prvenstvu je pripadel Maticu Klobučarju, ki je v svoji kvalifikacijski skupini zasedel drugo mesto in se brez težav uvrstil v nadaljevanje tekmovanja. V polfinalni skupini je nato dosegel nekoliko slabši čas kot v prvem nastopu dneva in zasedel peto mesto. Za vodilnim kajakašem polfinalne skupine Christophom Kornfeindom iz Avstrije je zaostal za dobrih pet sekund. To mu je na koncu prineslo sobotni finale B na 1000 metrov.

Do finala B in s tem boja za mesta od 10. do 18. sta prav tako priveslala Alan Apollonio in Simon Blažević. Tekmovalca, ki sta prejšnji konec tedna na članskem evropskem prvenstvu v Brandenburgu na 1000-metrski razdalji veslala v finalu A, sta bila v kvalifikacijski skupini četrta, enak dosežek, t. j. četrto mesto, pa sta ponovila nato še v polfinalu. Pred njima so se zvrstile madžarska posadka Benjamin Ceiner in Tibor Hufnagel, Španca Benjamin Ramirez in Albert Marti ter Rusa Oleg Sinjavin in Vladislav Litovka. Kajakaški dvojci v tej polfinalni skupini so bili precej izenačeni, saj sta Apollonio in Blažević za najhitrejšima Madžaroma zaostala le za dve sekundi.

Manj uspeha so imeli Simon Oven med kajakaši do 23 let ter Rok in Jan Šmit v konkurenci mladinskih kajakaških dvojcev na 1000 metrov. Z nastopi so namreč zaključili v polfinalni skupini. Simon Oven se je iz kvalifikacijske skupine v polfinale prebil s četrtim časom, tam pa na koncu zasedel deveto mesto. Jan in Rok Šmit med dvojci sta bila v svoji kvalifikacijski skupini peta, v polfinalni pa sta s sedmimi sekundami zaostanka za Madžaroma Oliverjem Gergelyjem in Matyasom Koleszarjem ciljno linijo prečkala kot sedma.

V petek v Szegedu sledijo kvalifikacije na 200 in 500 metrov, kjer bodo veslali Anja Osterman, Alan Apollonio in Simon Blažević, Maks Frančeškin ter Rok Šmit.