Mladi sprinterji tokrat v Szegedu, spustaši v Banjaluki, slalomisti pa v Solkanu.

0
530

Le teden dni po članskem evropskem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah, ki ga je gostil Brandenburg, so na vrsti nova velika kajakaška tekmovanja. Mlade sprinterje namreč čaka svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane. Na prvenstvu, ki se bo z otvoritvijo začelo danes, bo nastopilo sedem slovenskih čolnov. Začenja se tudi mladinsko evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah, ki bo potekalo v Banjaluki, v Solkanu pa bo na sporedu tekma mladinskega pokala ECA Junior Cup v slalomu.

Na enem izmed tradicionalnih sprinterskih prizorišč – madžarskem Szegedu, ki vselej pritegne številne ljubitelje sprinta na mirnih vodah, se danes začenja svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane. Na prizorišču, ki je gostilo številna članska prvenstva in tekme svetovnega pokala, pa tudi mladinsko svetovno prvenstvo leta 2005 ter evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane v sezoni 2008, bodo nastopili tisti slovenski tekmovalci, ki so junija že veslali na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Franciji, okrepljeni z dvojcem Alan Apollonio – Simon Blažević, ki sta prvenstvo stare celine izpustila. Brez nastopa je zaradi bolezni ostal Jani Jarc, ki je v Franciji v kajakaškem dvojcu nastopil skupaj z Janom Šmitom, tako da bo tokrat njegovo mesto v dvojcu prevzel Rok Šmit.

Primorski dvojec Alan Apollonio – Simon Blažević, ki bo nastopil v konkurenci mlajših članov, je pretekli konec tedna dosegel lep rezultat tudi na članskem prvenstvu v Nemčiji, saj sta Apollonio in Blažević 1000-metrsko preizkušnjo končala na osmem mestu. Na članskem prvenstvu je nastopila tudi Anja Osterman, ki je s štirinajstim mestom na 500 metrov priveslala do kvote za nastop na evropskih igrah v Bakuju.

Matica Klobučarja in Simona Ovna ter dvojca Apollonio – Blažević in Šmit – Šmit v četrtek čakajo kvalifikacije na 1000 metrov, popoldne bodo na sporedu še polfinalne preizkušnje, v petek se bodo Rok Šmit, Maks Frančeškin, Apollonio in Blaževič ter Ostermanova pomerili v kvalifikacijah na 200 metrov, edino slovensko kajakašico na prvenstvu čakajo tudi kvalifikacije na 500 metrov, v soboto bodo tekmovalci nastopili v finalih na 1000 metrov in polfinalih na 200 metrov, v nedeljo pa se bo prvenstvo končalo s finali na 200 in 500 metrov.

 

Slovenska ekipa:

Mlajši člani (U23): Alan Apollonio – Simon Blažević, Anja Osterman, Simon Oven, Maks Frančeškin

Mladinci: Matic Klobučar, Rok Šmit – Jan Šmit, Rok Šmit

 

Uradna stran tekmovanja: http://szeged2014.com/

Rezultati v živo: http://results.digicorp.hu/competition/16777303/races

Prenos tekmovanja: http://szeged2014.com/en/live-stream

 

Spustaši se bodo za evropske naslove potegovali v Banjaluki

Zadnje večje spustaško tekmovanje sezone 2014 bo potekalo v Banjaluki. Na mladinskem evropskem prvenstvu na reki Vrbas bodo nastopili tudi slovenski tekmovalci in tekmovalke, ki vselej sodijo v sam vrh in se potegujejo za najvišja mesta. Prvo ime slovenske reprezentance bo tokrat Anže Urankar, ki je letos dobil tudi priložnost nastopa v članski konkurenci, kjer je veslal na članskem svetovnem prvenstvu, pa tudi na tekmi svetovnega pokala na Dunaju. Na Dunaju je v sprintu zasedel deseto mesto, še boljši rezultat pa je dosegel na članskem svetovnem prvenstvu v Valtellini, kjer je skupaj z Nejcem Žnidarčičem in Vidom Debeljakom priveslal do naslova ekipnega svetovnega prvaka, v čolnu pa se je pridružil tudi Simonu Hočevarju in se razveselil še ekipne kolajne v kategoriji kanuističnih dvojcev. V konkurenci kajakašev bodo veslali še Žan Jakše, Val Manfreda Vidrih in Tim Novak, med kanuisti bo nastopil Leon Breznik, med kajakašicami pa Neža Vrevc, Neža Jarc, Teja Vrbnjak Erbežnik in Eva Jeklin.

Tekmovanje se bo začelo v četrtek, ko bodo na sporedu posamične preizkušnje v klasičnem spustu, v petek bodo sledile še ekipne tekme v klasiki. V soboto tekmovalce čakajo posamične tekme v sprintu na divjih vodah, v nedeljo pa še ekipne sprinterske preizkušnje.

 

Uradna stran tekmovanja: http://www.canoebanjaluka.com/index.html

 

Slalomisti pa bodo tekmovali na domači progi v Solkanu

Mlade slalomiste na divjih vodah ta konec tedna v Solkanu čaka prva letošnja preizkušnja mladinskega pokala – ECA Junior Cup. Tekmovanja bodo na sporedu v soboto in nedeljo, tekmi v Solkanu pa bodo sledile še preizkušnje v Augsburgu (26. in 27. julija), Čeških Budejovicah (31. julija in 1. avgusta), Bratislavi (16. in 17. avgusta) in Krakovu (23. in 24. avgusta).

 

Uradna stran tekmovanja: http://www.ecajuniorcup.eu/