Kodelja v polfinalu

0
432

Atene, 19. avgusta (STA) – Novogoričan Uroš Kodelja, ki je v nedeljo praznoval trideseti rojstni dan, se je uvrstil v polfinale olimpijskih iger v disciplini K-1. S sedemnajstim časom kvalifikacij (+ 13,44) je brez večjih težav ujel dvajseterico, ki bo v petek ob 9.35 štartala v boju za medalje. Favoriti med kajakaši so že v kvalifikacijah pokazali, da ne bodo kar tako spustili pred seboj manj znanih imen. Prvi čas je s sijajno drugo vožnjo dosegel Švicar Michael Kurt, drugi je bil vodilni na prvi progi Britanec Campbell (+ 2,19), tretji pa zmagovalec svetovnega pokala Nemec Thomas Schmidt (+ 3,85).


Za kajakaše so olimpijske igre zadnje tekmovanje sezone, za našega Kodeljo pa so bile to prve igre v karieri. “Zakon je tekmovati na takšnem štadionu in pred tako množično javnostjo,” je dejal simpatični študent Fakultete za šport. V prvi vožnji je Kodelja dobil pribitek dveh sekund zaradi dotika vratic, v drugo pa je s progo Heleniko opravil brez napake. “Luštna furca, a folk ga kar tera,” je v svojem slogu povedal novinarjem, ki jih je bolj kot kvalifikacijsko dogajanje zanimalo, kako bo v polfinalu. “Treba bo voziti na nož,” je izjavil in dodal. “V kvalifikacijah vedno odpeljem nekoliko slabše, tako da upam, da se bo trend boljših voženj v polfinalu nadaljeval.” Kodelja je letošnji svetovni pokal končal na 16. mestu, najvišjo uvrstitev v karieri pa je dosegel prav letos – peto mesto v Augsburgu.


Med dvajsetimi polfinalisti se jih bo v finale uvrstilo deset. In kakšne možnosti ima Kodelja? “Če bo odvozil tako, kot zna, predvsem pa brez kazenskih sekund, se lahko prebije med najboljše. Uvrstitev okoli šestega mesta, torej ponovitev dosežka Simona Hočevarja, bi bila zagotovo lep uspeh,” meni trener Andrej Jelenc.