Kongres mednarodne kajakaške zveze v Budimpešti potrdil nove člene pravil.

0
451

Budimpešta je pretekli vikend gostila kongres mednarodne kajakaške zveze (ICF), ki je prinesel nekaj sprememb tekmovalnih pravil in statuta, pa tudi odločitev, da ICF nadaljuje z bojem, da SUP postane del mednarodne kajakaške zveze.

Najbolj vročo odločitev, o kateri naj bi odločal kongres, so tik pred zdajci sicer umaknili. Delegati naj bi namreč odločali, ali bi starostno kategorijo U23 nadomestili s kategorijo U21, ki je trenutno v uporabi v kajakaškem polu. O tem so na sestanku pred kongresom razpravljali že člani upravnega odbora ICF in se odločili, da predloga ne dajo v glasovanje, saj so bila mnenja deljena, tako bo mednarodna kajakaška zveza znova pretehtala razloge za in proti tovrstni odločitvi.

Delegati so sicer potrdili vse predloge sprememb statuta kot tudi tekmovalnih pravil v različnih disciplinah. Večinoma je šlo za kozmetične popravke besedil in drugačno ubeseditev že obstoječih členov, dodali pa so tudi nekaj novosti. Med drugim so predvideli manj restriktivno politiko menjave nacionalnosti tekmovalca v mladinski kategoriji, kjer pravilo ne predvideva vsaj dvoletnega bivanja v novi državi. Kar nekaj razprave je povzročil predlog, da bi se tekmovalci na tekme nižjega ranga lahko prijavljali neposredno organizatorju, ne preko nacionalnih zvez, ki pa bi nato le prejele končno listo v potrditev.

V okviru kongresa je večina delegatov potrdila nadaljevanje borbe za SUP, prav tako obvezno izobraževanje o antidopingu tudi za članske kategorije v vseh disciplinah (doslej so to morali opraviti le mladinci in mlajši člani), delegati pa so se seznanili tudi z dejavnostmi kontinentalnih zvez, tehničnih komitejev, finančnimi aktivnostmi …

Generalni sekretar ICF Simon Toulson je obvestil o pogodbi z Eurosportom, ki bo v prihodnjih dveh letih prenašal tekme svetovnega pokala v slalomu in sprintu, japonska delegacija je predstavila projekt in napredek v pripravi olimpijskih prizorišč za leto 2020 ter urnik priprav, testnega tekmovanja in olimpijskih iger v Tokiu, projekt olimpijskih iger v Parizu leta 2024 pa je predstavil Tony Estanguet, predsednik organizacijskega odbora iger.

Prihodnji kongres ICF bo čez dve leti na Filipinih.