Luka Božič in Benjamin Savšek znova skupaj na stopničkah svetovnega pokala

0
213

V Pauu se je zaključila predzadnja tekma za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v letošnji sezoni in slovenska ekipa se je znova izkazala. Luka Božič in Benjamin Savšek sta v finalu kanuistov priveslala do drugega oziroma tretjega mesta, kakor sta bila uvrščena tudi na prejšnji tekmi za svetovni pokal ob koncu junija v Ljubljani. Eva Alina Hočevar je bila med kanuistkami enajsta.

Neverjetni zmagoviti niz slovenskih kajakaških reprezentanc se nadaljuje tudi na svetovnem pokalu v slalomu na divjih vodah. V letošnji sezoni namreč niti eno veliko mednarodno tekmovanje članov, mlajših članov ali mladincev v slalomu in spustu na divjih vodah ter sprintu na mirnih vodah ni minilo brez vsaj enih slovenskih stopničk.

V nedeljo smo v Pauu videli kar dvoje. V kanuističnem finalu sta namreč svoji nalogi odlično opravila Luka Božič in Benjamin Savšek ter prišla do srebrne in bronaste kolajne. Božič je bil drugi, Savšek pa tretji, enako kakor tudi na prejšnji tekmi za svetovni pokal, ki jo je ob koncu junija gostil Tacen.

Tokrat je bil Luka Božič izjemno hiter v finalni vožnji in dotik v predzadnjih vratih je bil tisti, zaradi katerega ga je ob prihodu v cilj nekoliko zabolela glava, saj mu je odnesel zmago. Za končnim zmagovalcem Denisom Gargaudom Chanutom, olimpijskim prvakom iz leta 2016, je namreč zaostal za pičlih osem stotink sekunde.

Letošnji izkupuček primorskega kanuista v svetovnem pokalu je odličen. Na prvi tekmi v Pragi je zmagal, nato pa bil srebrn v Ljubljani in sedaj v Franciji.

Do kolajne je priveslal tudi Benjamin Savšek, ki prav tako ni prikazal idealne vožnje, a se je na koncu vseeno veselil nove kolajne, že tretje v letošnjem svetovnem pokalu. Tako kot v Tacnu je bil tudi tokrat tretji, medtem ko je na drugem svetovnem pokalu v Krakovu osvojil srebrno kolajno. V današnjem finalu je za zmagovalcem zaostal za nekaj manj kot sekundo in pol.

Vsi trije kanuisti, ki so bili na zmagovalnem odru danes, so kolajne prejeli tudi v lanski izvedbi svetovnega pokala v Pauu. Tudi takrat je zmagal Francoz Gargaud Chanut, Savšek je bil drugi, Božič pa tretji.

Pred zadnjo tekmo za svetovni pokal je lep pogled na skupno razvrstitev v seriji, saj med kanuisti vodi Luka Božič, Benjamin Savšek pa je drugi.

V polfinalu kanuistov smo videli tudi Anžeta Berčiča, ki pa je po veliki napaki in 102 kazenskih sekundah osvojil 30. mesto.

Še enkrat več v letošnji sezoni je tik za finalom obstala Eva Alina Hočevar. V konkurenci kanuistk je namreč v polfinalu osvojila enajsto mesto. Od še drugega finala tega konca tedna – v kajaku je bila v soboto sedma – jo je ločilo vsega pol sekunde. Po tekmi je bilo prisotnega nekaj razočaranja, saj je bila prepričana, da ciljni sprint ni bil dober kot bi bil lahko in da je bil ta del proge tisti, kjer je izgubila uvrstitev v finale.

Alja Kozorog je bila v polfinalu 20., Lea Novak pa po veliki napaki v kombinaciji vrat 5 in 6 27. Na manjšem padcu v zgornjem delu proge jo je namreč odneslo skozi vrata šest, tako da je avtomatično dobila kazen 50 sekund na petih vratih, saj jih, ko je enkrat prešla vrata šest, ni mogla več ponavljati.

Zmage v kanuju se je veselila Čehinja Gabriela Satkova, evropska prvakinja iz leta 2020, za katero pa je to prva kolajna na tekmah za svetovni pokal. Do prvih stopničk na svetovnem pokalu je prišla tudi 17-letna Slovakinja Zuzana Pankova, medtem ko je prva favoritka Jessica Fox iz Avstralije prišla do brona.

Popoldne sledijo še izločilni boji v ekstremnem slalomu (četrfinale, polfinale in finale). Iz sobotnih kvalifikacijskih voženj na čas so se v glavni del tekme prebili Tine Kancler, Ajda Novak in Eva Terčelj ter tudi že uspešno prestali skupinske boje osmine finala.

Prihodnji konec tedna se serija svetovnih pokalov v letošnjem letu zaključuje v La Seu d’Urgellu.

SPLETNA STRAN: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/pau-2022/