Luka Božič in Sašo Taljat druga v kvalifikacijah

0
322

V kvalifikacijah testne tekme pred olimpijskimi igrami v Londonu je uspešno nastopila večina slovenskih tekmovalcev, ki se je na tekmo uvrstila po četrtkovih in petkovih izločilnih bojih. V nedeljskem polfinalu bodo nastopili Luka Božič in Sašo Taljat v dvojcu, kajakaša Peter Kauzer in Jure Meglič, kanuist Benjamin Savšek ter kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj. Brez vnovičnega nastopa je ostal le kanuist Anže Berčič.


Najboljši slovenski rezultat dneva sta v konkurenci dvojcev dosegla Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta v kvalifikacijah zasedla drugo mesto. Zaostala sta za Petrom in Ladislavom Škantarjem s Slovaške, tretje mesto pa sta zasedla trikratna olimpijska zmagovalca Peter in Pavol Hochschorner, prav tako s Slovaške. Primorca sta bila po tekmi s prikazanim zadovoljna. »Bilo je še bolje kot sva si zadala po prvi vožnji, tako da sva zadovoljna. Na progi, kakršna je ta, je bilo to optimalno, razen dotika, ki je bil povsem nepotreben. Mislim, da sva za kvalifikacije pokazala dovolj. Če bova odpeljala tako kot znava in kot si bova zadala, mislim, da imava kar lepe možnosti za uvrstitev v finale,« je povedal Sašo Taljat.


Nastop v nedeljskem polfinalu sta si zagotovila tudi kajakaša Peter Kauzer in Jure Meglič. Kauzer je zasedel sedmo mesto, a s svojo vožnjo ni bil zadovoljen: »Tako v izločilni tekmi kot zdaj nisem najbolj zadovoljen z vožnjami. Kot kaže je prišla za mano utrujenost. Po svetovnih pokalih si nisem vzel veliko premora, saj sem najprej treniral doma, potem pa še štiri dni v Bratislavi. Količinsko sem naredil veliko treninga, tako da me je očitno to zdaj udarilo po glavi. Sploh nimam občutka, da bi imel nadzor nad čolnom. Na treningih mi je še kar šlo, na zadnjem treningu pred tekmo sem imel že zelo dober občutek, ampak zdaj sem zadnja dva dneva precej zaspan in nekoncentriran. Danes se bom spočil, saj smo s tekmo na srečo kmalu zaključili. Vem, kje sem naredil napake, v drugi vožnji sem imel tudi drugi najhitrejši vmesni čas, a sem na koncu izgubil. Za danes je bilo to dovolj, jutri pa bom moral pokazati več.« Drugi slovenski kajakaš na tej tekmi, Jure Meglič, je zasedel deseto mesto in se prav tako zanesljivo uvrstil med petnajst polfinalistov. Najhitrejši je bil olimpijski prvak iz Pekinga Nemec Alexander Grimm, drugi je bil aktualni svetovni in evropski prvak Italijan Daniele Molmenti, tretji pa je bil srebrni s svetovnega prvenstva v Tacnu Čeh Vavrinec Hradilek.


Uspešni sta bili tudi obe kajakašici. Bolje je šlo Urši Kragelj, ki je dosegla deveti čas kvalifikacij, Eva Terčelj pa je s petnajstim mestom kot zadnja ujela napredovanje. »Zadnja dva dneva imam več sreče kakor pameti. Sem zelo vesela, da sem se uvrstila v nadaljevanje tekmovanja, kjer bom poskušala pokazati to, kar znam in kar mi zadnja dva dneva ni uspelo,« je povedala Terčeljeva, ki je v prvi vožnji dobila 50 kazenskih sekund, a je to ni vrglo iz tira: »Ni bilo večjega pritiska, ker nisem imela kaj izgubiti. Tudi v drugi vožnji sem imela težave, ampak na koncu sem pristala na srečnem 15 mestu.« Najbolje se je na progi znašla aktualna svetovna prvakinja Avstrijka Corinna Kuhnle, druga je bila Nemka Melanie Pfeifer, tretja pa dvakratna olimpijska prvakinja – 43-letna Čehinja Štepanka Hilgertova. Presenetljivo je brez polfinalnega nastopa ostala nekdanja svetovna prvakinja in trenutno prvouvrščena na jakostni lestvici Slovakinja Jana Dukatova, ki si je tako precej otežila boj za mesto v slovaški olimpijski ekipi, saj je njena največja tekmica, dvakratna olimpijska prvakinja Elena Kaliska, z 11. časom zanesljivo napredovala v polfinale (testna tekma v Londonu je namreč prvi del izbirnih tekem za sestavo slovaške olimpijske ekipe).


V konkurenci kanuistov sta nastopila dva Slovenca. Anžetu Berčiču, ki je bil 13., se je polfinale izmuznil za dobrih 20 stotink sekunde. V nedeljo bo tako v polfinalu nastopil le Benjamin Savšek, ki je bil deveti. »Prvi cilj je izpolnjen. V prvem teku sem dobil 50 kazenskih sekund, tako da sem v drugem teku moral popravljati. Proga je zahtevna, saj je treba veslati na moč, skozi c