Martin Albreht drugi v kvalifikacijah EP v Franciji, Terčeljeva četrta, Berčič peti

0
352

Slalomisti na divjih vodah so začeli z nastopi na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Bourg-Saint-Mauriceu. Prvi tekmovalni dan so se v kvalifikacijah pomerili mlajši člani v vseh kategorijah ter mladinke v konkurenci kanuistk. Za najboljši slovenski dosežek dneva je z drugim mestom poskrbel kajakaš Martin Albreht, ki je bil drugi, kajakašica Eva Terčelj je bila četrta, kanuist Anže Berčič pa je bil peti.

Slovenski slalomisti so tudi na prvenstvo stare celine v Francijo pripotovali z visokimi pričakovanji. Najbolj se je izkazal kajakaš Martin Albreht, ki si je po zaslugi hitrega veslanja in vožnje brez napak, priveslal drugo mesto. Zaostal je le za francoskim reprezentantom Vivienom Coloberjem, ki je bil od Albrehta hitrejši za 13 stotink sekunde. »Drugo mesto je dober rezultat, razveseljivo pa je tudi to, da se vračajo dobre vožnje. Po svetovnem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu sem si rekel, da moram v ostanku sezone veslati tako kot na svetovnih pokalih. To mi zaenkrat uspeva,« je povedal varovanec Mihe Terdiča, ki se že veseli polfinalne vožnje, ki bo potekala na drugem delu reke Isère kot kvalifikacije.

Zaradi zahtevnosti reke so se organizatorji namreč odločili, da izločilne boje izvedejo v spodnjem delu, kjer je proga nekoliko manj zahtevna, polfinale in finale pa organizirajo v zgornjem delu. V spodnjem delu proge bodo tako v polfinalu in finalu veslale le kanuistke, ki so imele nemalo težav že na kvalifikacijski progi. »To je proga z več kubičnimi metri vode, tudi padca je ogromno, tako da se tekme res že veselim,« je dodal Albreht, ki cilja na uvrstitev v finale.

V polfinale sta se uvrstila tudi preostala slovenska reprezentanta. Simon Brus je zasedel 14. mesto, Matic Štrukelj pa je za mesto med polfinalisti trepetal praktično do konca tekme, saj je zasedel 30. mesto, zadnje, ki še vodi v polfinale. Tretje mesto v kvalifikacijah si je priveslal še en Francoz Mathieu Biazizzo, ki je za vodilnim Coloberjem zaostal za 59 stotink sekunde. Kajakaši so bili precej izenačeni, saj je osmouvrščeni tekmovalec za zmagovalcem zaostal za 99 stotink sekunde.

Petkov polfinalni nastop sta si zagotovili tudi kajakašici KKK Ljubljana Eva Terčelj in Ajda Novak. Terčeljeva je za vodilno Čehinjo Veroniko Vojtovo zaostala za sekundo in pol, kar jo je uvrstilo na četrto mesto. Njena klubska kolegica Ajda Novak je imela na progi nekaj več težav, a si vseeno priveslala vnovičen nastop. Bila je 16. »Danes mi ni šlo najboljše. Že zjutraj sem se slabo počutila, ampak sem dala vse od sebe. Uvrstila sem se naprej, v petek pa bo nova tekma«. Drugo mesto si je priveslala Nemka Stefanie Horn, ki od letos sicer tekmuje za Italijo in je v letošnji sezoni že nanizala nekaj odličnih rezultatov, med drugim je osvojila tudi kolajno na članskem evropskem prvenstvu v Krakovu. Tretja je bila Francozinja Estelle Mangin.

V konkurenci kanuistov je Anže Berčič s petim mestom prav tako zanesljivo napredoval v polfinale, na progi je naredil dotik, ki mu je prinesel dve dodatni sekundi, vožnja brez dotika pa bi ga uvrstila na drugo mesto. S petnajstim časom kvalifikacij si je petkov nastop priveslal tudi Luka Božič. »V drugi vožnji sem si zamislil neke stvari, vendar jih nisem povsem realiziral. V drugo je bilo dotikov manj, kar je tudi razlog, da sem na lestvici nekoliko višje kot po prvi vožnji. Na tej progi treniramo že nekaj časa, voda je res zahtevna, tako da po toliko tekmah čutim utrujenost, čeprav sem imel po Liptovskem Mikulašu tri dni popolnega odmora. Voda je res zahtevna in jutrišnji prosti dan bo zelo dobrodošel, da se lahko v miru pripravim na polfinale in upam tudi finale,« je povedal Primorec. Kvalifikacije so bile usodne le za Jureta Lenarčiča, ki se mu je polfinalni nastop izmuznil le za 36 stotink sekunde. Bil je 21., v polfinalu pa bo veslalo dvajset najhitrejših kanuistov. Najhitrejši čas je postavil Britanec Thomas Quinn, drugi je bil Čeh Martin Riha, tretji pa še en Britanec Ryan Westley.

Nov nastop v petek čaka tudi dvojec Peter Žnidaršič – Luka Žganjar. Ljubljančana sta v kvalifikacijah zasedla 12. Mesto. »Na žalost sva veslala nekoliko slabše, saj sva imela težave v spodnjem delu proge. Vse skupaj se je nato podrlo, a sva se uvrstila v polfinale, kar je pomembno, v petek pa naju čaka nov nastop,« je povedal Žganjar, Žnidaršič pa dodal: »Postavitev vrat ni zahtevna, zgornji del je dober, spodaj pa je treba dobro opraviti s protitokom.« Najhitrejši sta bili češki dvojici Jonaš Kašpar –  Marek Šindler in Ondrej Karlovsky – Jakub Jane, tretja pa sta bila Poljaka Filip in Andrzej Brzezinski.

V konkurenci kanuistk so prvi tekmovalni dan nastopale tako mlajše članice kot mladinke. V konkurenci slednjih sta se v nadaljevanje tekmovanja uvrstili obe slovenski predstavnici. Alja Kozorog je bila 13., Nina Bizjak pa mesto za njo. Večina tekmovalk v mladinski konkurenci je imela na progi kar nekaj težav, med njimi je bila tudi Bizjakova, ki se je v prvi vožnji prevrnila in zaradi tega izpustila nekaj vrat. »V osmih vratih sem zamenjala stran veslanja. To sem naredila prepočasi, zato v “roli” nisem imela opore in sem se prevrnila. Naredila sem napako, saj ne bi smela zamenjati strani veslanja,« je težave pojasnila Bizjakova in dodala: »Postavitev proge ni težka, zahtevna pa je voda, zato tudi pride do težav. V drugi bi lahko veslala boljše, saj sem imela deset kazenskih sekund, kar je ogromno. Upam, da bo v jutrišnjem polfinalu boljše.« Najhitrejša med mladinkami je bila Britanka Kimberley Woods, zmagovalka tekme svetovnega pokala v Cardiffu, druga je bila Nemka Karolin Wagner, tretja pa Francozinja Laura Ligeon. Tudi v konkurenci mlajših članic sta prevladovali Britanki. Jasmine Royale je imela na koncu 62 stotink prednosti pred rojakinjo Mallory Franklin, tretjeuvrščena Španka Nuria Villarubla pa je zaostala za nekaj manj kot devet sekund.

Že jutri bomo dobili prve evropske prvakinje. Kanuistke v konkurenci mladink in mlajših članic namreč že čakajo polfinalni in finalni nastopi, saj bodo tekmovale na kvalifikacijski progi, torej na manj zahtevnem spodnjem delu proge. Jutri pa se bodo v kvalifikacijah pomerili še mladinci v konkurenci dvojcev, kajakašic, kajakašev in kanuistov. V petek sledijo polfinala in finala v kategorijah mlajših članov, v soboto polfinalni in finalni posamični nastopi mladincev, v nedeljo pa bodo na sporedu še vse ekipne vožnje.

Uradna stran prvenstva: http://www.bourgsaintmauricecanoe2013.com/

Rezultati: http://www.123result.com/Live.aspx?EventId=294&User=siwidata&Season=CS_2013&Federation=ECA&PDF&Stream1=Bourg13_Odd&Stream2=Bourg13_Even