Nina Bizjak za las ob kolajno na evropskem prvenstvu v Franciji.

0
517

Primorska slalomistka Nina Bizjak je na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Bourg Saint Mauriceu v konkurenci kanuistk osvojila izvrstno četrto mesto in bila zelo blizu senzacije. V polfinalu kanuistk med mladinkami je veslala še Alja Kozorog, ki je bila na koncu 12. Na sporedu so bile še kvalifikacije v preostalih mladinskih kategorijah, kjer so Slovenci uspešno napredovali v polfinale. Zataknilo se je le kanuistu Blažu Zupanu.

Pred evropskim prvenstvom na reki Isère bi le redki upali napovedati, da bo mlada slalomistka Nina Bizjak vse do zadnje tekmovalke trepetala za končni rezultat v finalu kanuistk in bila tako blizu kolajne. Varovanka Uroša Kodelje si je finalni nastop priveslala s sedmim mestom v polfinalu, v odločilni vožnji pa kljub šestim kazenskim sekundam vse do zadnje tekmovalke ostajala na mestu, ki bi ji prinesel kolajno. Kot zadnja v finalu se je na progo podala Britanka Kimberley Woods, zmagovalka letošnje tekme svetovnega pokala v Cardiffu, ki pa ni dopustila nikakršnega presenečenja in se veselila naslova evropske prvakinje. S tem je edino slovensko finalistko potisnila na četrto mesto.

V šotoru ob progi se je ob pogledu na rezultate veselila tudi Bizjakova, čeprav je na koncu za las ostala brez kolajne. »Danes sem najsrečnejši človek! Zelo zelo napeto je bilo na koncu, saj sem čakala, ali bo katera izmed tekmic naredila kakšno veliko napako, a ni šlo,« so bile besede zgovorne Nine takoj po koncu tekmovanja. »Šestkrat sem se dotaknila vrat, imela pa sem še nekaj manjših napak, vendar vožnja sama po sebi sploh ni bila slaba. Zame je bil uspeh že uvrstitev v finale, tako da sem zadovoljna s finalno vožnjo in nasploh z današnjim dnem. Uvrstitve v finale nisem ravno pričakovala, sem si pa je želela, saj je v ženskem kanuju tako ali tako vse mogoče,« je še dodala.

V polfinalu kanuistk je veslala tudi Alja Kozorog, ki so jo štiri kazenske sekunde in nekoliko slabša vožnja uvrstile na 12. mesto. S prikazanim ni bila najbolj zadovoljna: »Z vožnjo nisem zadovoljna, saj sem veslala precej naokoli vrat. Zdi se mi, da sem bila sposobna uvrstitve v finale, a se mi ni izšlo.« Evropska prvakinja med mladinkami je postala Britanka Woodsova, druga je bila nekoliko presenetljivo Avstrijka Nadine Weratschnig, tretja pa Čehinja Jana Matulkova.

Nina Bizjak je zelo dobro veslala tudi v kvalifikacijah kajakašic, kjer je zasedla deveto mesto in se zanesljivo uvrstila v sobotni polfinale. »Z drugo vožnjo sem zelo zadovoljna, žal mi je le dotika. Pomembno je, da sem se uvrstila v nadaljevanje. Navdušena sem, da bomo imeli tekmo v zgornjem delu proge, ker je voda tam bolj zanimiva in je tudi večji izziv za veslanje,« pa je Bizjakova ocenila še kajakaški nastop. V kajakaškem polfinalu bosta veslali tudi Alja Kozorog in Neža Vrevc. Kozorogova je bila v kvalifikacijah 17., Neža Vrevc pa mesto za njo. »Veslala sem zelo dobro, le kazenske sekunde so me potisnile po lestvici navzdol. Konkurenca je močna, ne vem pa, kako bo močna v polfinalu, ki bo organiziran v zgornjem delu, kjer je proga zelo zahtevna. Slovenci smo navajeni veslati na takšnih progah, prav tako pa smo progo dobro preučili,« je dejala Kozorogova. Z nekaj manj kot petimi sekundami prednosti je v kvalifikacijah zmagala Čehinja Karolina Galuškova, druga je bila Britanka Kimberley Woods, tretja pa Francozinja Camille Prigent.

V dopoldanskem delu kvalifikacij sta veslala tudi Jakob Jeklin in Niko Testen, ki sta v konkurenci dvojcev zasedla sedmo mesto in si priveslala polfinalni nastop. Tega sta si zagotovila z drugo vožnjo, saj se jima je prva povsem ponesrečila. Prejela sta namreč kar 160 kazenskih sekund. Najhitrejša sta bila Rusa Aleksej Popov in Vadim Vojnalovič, druga sta bila Slovaka Matuš Gewissler in Juraj Skakala, tretja pa Nemca Aaron Juettner in Piet Lennart Wagner.

Polfinalni nastop so si priveslali tudi vsi trije slovenski kajakaši. Na sedmem mestu je bil najboljši Slovenec Vid Karner, ki je bil po prvi vožnji drugi, nato pa zdrsel po lestvici nekoliko navzdol. Z boljšima drugima vožnjama sta si polfinale zagotovila tudi Vid Kuder Marušič in Martin Srabotnik. Slednji je v prvi vožnji zgrešil vrata, v drugi pa v cilj priveslal kot 15., nato pa sta ga prehitela še dva tekmovalca. Kvalifikacije je tako končal na 17. mestu. Višje je bil uvrščen Kuder Marušič, ki je zasedel deveto mesto. »Vožnja je bila kar dobra, predvsem pa brez kazenskih sekund, kar je zelo pomembno, še posebej v kvalifikacijah. Prvi cilj je zagotovo uvrstitev v finale, potem pa si želim popraviti rezultat s svetovnega prvenstva,« je povedal Kuder Marušič, ki je bil na svetovnem prvenstvu na Slovaškem edini slovenski mladinec v kajakaškem finalu. Zmagovalec kvalifikacij je bil Slovak Jakub Grigar, drugi je bil Francoz Bastien Damiens, tretji pa Poljak Bartosz Debowski.

Kot zadnji so se v kvalifikacijah mladincev pomerili še kanuisti, kjer pa slovenska ekipa ni imela polnega izkupička. Blaž Zupan je kvalifikacije namreč končal na 27. mestu, v polfinale pa se je uvrstilo le najboljših dvajset tekmovalcev, kar sta za las ujela primorska kanuista Žiga Taljat in Jakob Jeklin, tretjeuvrščeni s svetovnega prvenstva v Liptovskem Mikulašu. »V primerjavi s prvim tekom, je bila druga vožnja veliko slabša, saj sem bil precej bolj utrujen, tako da sem imel še kaj nekaj rezerv. Uvrstil sem se v nadaljevanje, s čimer moram biti sedaj zadovoljen,« je povedal Taljat, ki je kvalifikacije končal na 19. mestu. Tako kot njegovi reprezentančni kolegi se tudi mlajši brat Saše Taljata veseli preizkušnje v zgornjem delu proge: »Veselim se zgornjega dela, saj je treba v spodnjem veliko več veslati in si precej bolj utrujen kot zgoraj. V zgornjem delu ti čoln večino časa teče po divji vodi in če ga znaš voditi, si cel čas na vrhu, tako da čoln teče brez truda. Veliko lažje je kot v spodnjem delu, kjer je odločilna moč.« Jakob Jeklin se je v polfinale uvrstil kot 20. Zmagal je Francoz Erwan Marchais, drugi je bil Čeh Lukaš Rohan, tretji pa Slovak Marko Gurečka.

Na kvalifikacijski progi so se v polfinalu in finalu pomerile tudi kanuistke do 23 let, kjer pa Slovenija ni imela svoje predstavnice. Zmagala je Britanka Mallory Franklin, druga je bila Španka Nuria Villarubla, tretja pa Čehinja Monika Jancova.

V petek se bodo tekmovalci in tekmovalke v polfinalih in finalih do 23 let merili v zgornjem delu proge, ki je veliko bolj divji in zahteven, v soboto pa polfinalni in finalni nastopi čakajo še tekmovalce v mladinski konkurenci. V nedeljo bodo na sporedu še ekipne vožnje.

 

Rezultati: http://www.123result.com/Live.aspx?EventId=294&User=siwidata&Season=CS_2013&Federation=ECA&PDF&Stream1=Bourg13_Odd&Stream2=Bourg13_Even