Mia Medved in Rok Šmit tik pod zmagovalnim odrom svetovnega prvenstva v Duisburgu

0
129

Svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah v Duisburgu se je zaključilo z velikim uspehom mešanega kajakaškega dvojca Mia Medved – Rok Šmit na 500 metrov. Primorsko-gorenjska posadka je namreč finale A zaključila tik pod stopničkami, na četrtem mestu. V finalu A kajakašic na 200 metrov je bila Špela Ponomarenko Janić osma, Matevž Manfreda in Anže Pikon sta bila peta v finalu C K2 na 500 metrov, v povsem zadnji tekmi prvenstva – moški kajakaški preizkušnji na 5000 metrov – pa je bil Jošt Zakrajšek enajsti.

Mladi mešani kajakaški dvojec Mia Medved – Rok Šmit je navdušil zadnji dan svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah in olimpijskih kvalifikacij v Duisburgu. V napetem finalu mešanih kajakaških dvojcev na 500 metrov sta bila Mia in Rok namreč četrta, le sekundo za bronasto kolajno.

“Zadovoljna sva, z rezultatom se niti nisva obremenjevala. Uspela nama je dobra dirka in to je pomembno, da sva zadovoljna, ko prideva v cilj. Če si deveti ali četrti, je skoraj vseeno, čeprav je pa boljše, če si višje na lestvici. Zadovoljna sva, to je glavno, kar šteje,” je povedala Mia.

Veslala sta na osmi progi, bolj ob robu tekmovalnega polja, bližje glasnim navijačem. “Nisem vedela, kaj se dogaja na drugi strani, čutila sem le Italijana zraven naju in videla, da pridobivava, tako sva proti koncu oba pritisnila, dala, kar sva še imela, in veslala do cilja. Šele potem sem videla, da sva četrta. Med nama in Špancema je bilo malo razlike, ampak sem zadovoljna,” je še dodala Mia Medved, za katero še ni konec sezone, saj jo prihodnji teden čaka nastop na svetovnem pokalu v Parizu, kjer bo veslala v svoji glavni posamični disciplini K1 500 metrov.

Pred slovensko navezo so se zvrstile posadke Nemčije z Leno Roehlings in Jacobom Schopfom, Avstralije z Alysso Bull in Jacksonom Collinsom ter Španije z Barbaro Pardo in Inigom Peno.

Pred tekmo Mia in Rok nista želela razkriti taktike za finale, po uspešnem nastopu v finalu pa je Rok z velikim nasmeškom le razkril skrivni načrt: “Že včeraj po tekmi sva se pogovarjala in naredila dva načrta. Ali bova čakala in napadla proti koncu, ali pa napadla od vsega začetka. Nato sva si rekla, da je najina tekma tista, kjer dobro zaključujeva, tako da sva izpeljala plan, kot sva si ga zadala. Izredno uživava v tej disciplini in čutiva, da je to najina disciplina. Morda nisva tako kakovostna kot nekateri izmed dvojcev, v finalu je veslal tudi olimpijski prvak iz Nemčije, ki je zmagal, pa tudi olimpijec v španskem čolnu. Čoln nama teče, ko sva skupaj. Res sva vesela, da veslava skupaj.”

Medtem ko bo Mia Medved nastopila še na olimpijskem prizorišču v Parizu, pa je za Roka Šmita letošnja sezona zaključena. “Četrto mesto na svetovnem prvenstvu je vrhunec sezone. Na koncu se nama je vse izšlo. Imel sem težko sezono, od bolezni do poškodb. Že v Szegedu sva videla, da sva sposobna v dvojcu, tako da sva se odločila za poudarek na mešanem dvojcu. S tem četrtim mestom je bilo vse poplačano,” je zaključil kajakaš bohinjskega kluba.

Dober rezultat je kljub zdravstvenim težavam, s katerimi se je spopadala v zadnjih dneh, dosegla tudi najizkušenejša članica reprezentance Špela Ponomarenko Janić. V svoji paradni disciplini na 200 metrov je bila osma. V Duisburgu je na svetovnih prvenstvih na tej razdalji v letih 2007 in 2013 osvojila bronasti kolajni.

“Danes več od tega nisem uspela dati od sebe. Na ogrevanju se nisem počutila tako slabo kot potem na startu. Ko sem startala, ni bilo prave energije in mučila sem se skozi celo progo. Nekaj se me je lotilo in očitno mi je vzelo preveč energije. Na žalost se je to zgodilo ravno tukaj. Pri dveh otrocih, ki hodita v vrtec in šolo, sem bila celo leto zdrava, zdaj pa tukaj komaj prihajam do zraka, tako da je kar težko,” je povedala po finalnem nastopu na najkrajši razdalji.

Bolj je bila razočarana po nastopu na 500 metrov, kjer se je poskušala boriti za peščico olimpijskih kvot, ki so bile na voljo na tem prvenstvu. “Z rezultati ne morem biti zadovoljna. Že v tistem polfinalu se me je očitno nekaj lotevalo, ta bolezen. Tistih zadnjih sto metrov, ko me je kar presekalo, je verjetno že bilo povezano s tem. Zagotovo si nisem želela C finala, želela sem biti blizu ali v A finalu in se boriti za tistih šest mest. Tako se je izšlo, to je šport. Tudi zdravje me je zapustilo ob nepravem trenutku,” pa se je Špela Ponomarenko Janić znova ozrla še k 500-metrski tekmi.

Tudi na 200 metrov je bila nepremagljiva Novozelandka Lisa Carrington, druga je bila Avstralka Yale Steinepreis, tretja pa Poljakinja Dominika Putto.

Zelo dobro sta na svojem prvem članskem svetovnem prvenstvu nastopila tudi mlada Matevž Manfreda in Anže Pikon. Tekmovalca, ki sta v kajakaški dvojec skupaj sedla šele v tej sezoni z glavnim poudarkom na svetovnem in evropskem prvenstvu do 23 let, sta opozorila nase tako na olimpijski 500-metrski razdalji, kot tudi na 1000 metrov, ki ni njuna primarna razdalja.

V nedeljo sta v zelo močni konkurenci veslala v finalu C na 500 metrov in v cilj prišla kot peta, kar pomeni skupni 23. rezultat prvenstva.  

“To svetovno prvenstvo je bilo kar uspešno. Nabrala sva ogromno izkušenj, imela nekaj dobrih, nekaj morda malo slabših tekem, ampak vse skupaj je bilo dobro. Z nastopi v Duisburgu smo lahko kar zadovoljni. B finale na 1000 metrov nama je kar uspel, sploh glede na to, da te razdalje nisva toliko trenirala. C finale na 500 metrov sva sicer upala, da bo nekoliko boljši, a sva vseeno lahko zadovoljna, glede na to, da so razlike zelo majhne. Vsi so se v predolimpijskem letu pripravljali na to tekmo. Na prvenstvu za mlajše člane bi si s tako tekmo proboril finale ali kakšno medaljo, na članskem pa je bil C finale, ampak je bilo dobro,” je bil zadovoljen Anže Pikon.

Podobno je razmišljal Matevž Manfreda, ki v dvojcu sedi spredaj: “Danes je bila nekoliko slabša tekma kot včeraj. Imava še nekaj rezerv, ampak za nama je tudi dolga sezona, imela sva veliko tekem in treningov. Zdi se mi, da sva to svetovno prvenstvo in celo sezono dobro opravila. Tu se vidi, da so tekmovalci že izkušeni. Imajo veliko izkušenj s taktiko tekme, kar nama še manjka. Midva sva še vedno na vse ali nič. Morava še malo potrenirati taktike, drugače pa sva kar podobna ostalim.”

V finalu A sta si zmago priveslala Portugalca Joao Ribeiro in Messias Baptista, druga sta bila Madžara Bence Nadas in Balint Kopasz, tretja pa Španca Adrian Del Rio in Rodrigo Germade.

V povsem zadnji tekmi prvenstva, moškem kajaku na 5000 metrov, pa je nastopil Jošt Zakrajšek. Zaradi nevihte, ki se je razbesnela ob zaključku ženske tekme na 5000 metrov, so start moške tekme prestavili za pol ure, kar je bilo za že ogrete tekmovalce zelo neprijetno in zahtevno. S težavami zaradi ohladitve se je spopadel tudi Jošt Zakrajšek, ki je slabše startal, nato pa imel zahtevno nalogo lovljenja vodilnih tekmovalcev. Nekdanjemu divjevodašu se je borbenost in vztrajnost izplačala, saj je med tekmo pridobival mesta, a na koncu višje od enajstega mesta vseeno ni šlo.

“Start je bil zaradi nevihte prestavljen za približno dvajset minut, zaradi česar sem na start prišel zelo ohlajen. Tresel sem se zaradi hlada. Moji starti že običajno niso najboljši, sedaj pa sploh ni bil. Tudi taktično nisem sprejemal dobrih odločitev, kam se postaviti. Z današnjo tekmo res ne morem biti zadovoljen,” je uvodoma povedal Zakrajšek.

Dodal je: “Ostal sem precej zadaj, tudi vrsta se je razpotegnila veliko hitreje od pričakovanj. Mislil sem, da bo do tega prišlo šele na obratu, pa je že na začetku, tako da sem bil potem kljub mnogim izkušnjam kar zmeden, kam se postaviti. Bila je neobičajna situacija. Nato sem se zbral in pridobival mesto za mestom. Žal sem na koncu osvojil enajsto mesto na svetu.”

Zlato kolajno si je priveslal Danec Mads Brandt Pedersen, srebro Portugalec Fernando Pimenta, bron pa Nemec Nico Paufler.

Pred sprinterji na mirnih vodah je le še eno veliko mednarodno tekmovanje v letošnjem letu, in sicer zaključek svetovnega pokala v Parizu, na prizorišču, ki bo prihodnje leto gostilo olimpijske igre. Zaključek svetovnega pokala in generalka za OI bosta na sporedu med sredo in petkom.

Uradna stran prvenstva (rezultati, spletni prenos): https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-championships/duisburg-2023