Mia Medved in Rok Šmit veslala v finalu B na 200 metrov.

0
513

Predzadnji dan svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane v Plovdivu je kajakaš Rok Šmit priveslal do 16. mesta na 200 metrov, Mia Medved je bila 18., Miha Fartek pa 22. na isti razdalji. Iz popoldanskih kvalifikacij na 500 metrov sta se v nedeljski polfinale uvrstila Mia Medved in Rok Šmit.

V sobotnem delu tekmovalnega programa svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane smo spremljali osem slovenskih nastopov. Zjutraj so bile na vrsti polfinalne preizkušnje na 200 metrov, ki so jim sledile še finalne tekme na tej razdalji. Najprej je nastopil mladinec Miha Fartek, ki je v svoji polfinalni skupini v cilj priveslal kot šesti, kar je zadostovalo za uvrstitev v finale C. V finalu C je nato zaostal za Urugvajcem Luisom Santigom Melom Duartejem, Avstralcem Kneebone-Ellisom in Tunizijcem Mekkijem, tako da je prvenstvo končal na skupnem 22.mestu. Naslova mladinskega svetovnega prvaka se je veselil Poljak Bartosz Grabowski, drugi je bil Slovak Matuš Jedinak, tretji pa Nemec Tom Maassen.

Med mlajšimi člani se je v kajaku do finala B na 200 metrov prebil Rok Šmit, ki je v polfinalni skupini zasedel četrto mesto. V finalu B je bil nato sedmi, skupno pa 16. na tej razdalji. Litovec Arturas Seja je postal novi svetovni prvak v konkurenci do 23 let na 200-metrski razdalji, drugi je bil Srb Strahinja Stefanović, tretji pa Slovak Csaba Zalka.

V finalu B je veslala tudi edina slovenska kajakašica na prvenstvu. Mia Medved si je finale B na 200 metrov priveslala s šestim časom polfinalne skupine. V drugem nastopu dneva je v cilj priveslala kot deveta, kar je na koncu pomenilo 18. rezultat na svetu med kajakašicami do 23 let. V finalu A je slavila Madžarka Anna Lucz, druga je bila Rusinja Kristina Kovir, tretja pa Kitajka Mengdie Jin.  

Popoldne sta se Rok Šmit in Mia Medved znova podala na tekmovališče, saj so potekale še kvalifikacije na 500 metrov. Tako Medvedova kot Šmit sta v svojih kvalifikacijskih skupinah zasedla peti mesti in se uvrstila v polfinale, ki bo na sporedu v nedeljo zjutraj, ob 11. uri po lokalnem času pa se bodo začele še zadnje finalne preizkušnje tega prvenstva. V kvalifikacijah na 500 metrov bi moral veslati tudi Jan Markelj, a se je moral nastopu zaradi težav z zdravjem odpovedati.

 

Rezultati: http://results.imas-sport.com/imas/regatta.php?competition=wettkampf_184