Mia Medved peta sprinterka sveta med mlajšimi članicami.

0
536

Slovenska sprinterka na mirnih vodah Mia Medved je na svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane poskrbela za izvrsten rezultat. V finalu kajakašic do 23 let je na 200-metrski razdalji namreč osvojila peto mesto. Rok Šmit in Miha Fartek sta na 200 metrov veslala v finalu B in oba na koncu zasedla skupno 14. mesto, Šmit med mlajšimi člani, Fartek pa med mladinci.

Manj kot sekunda je ločila Mio Medved od kolajne na svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane v romunskem Piteštiju. V cilj preizkušnje kajakašic do 23 let na 200-metrski razdalji je namreč priveslala kot šesta, a nato napredovala na peto mesto, saj so belorusko tekmovalko diskvalificirali.

“Zelo sem zadovoljna, saj sem od lani zelo napredovala. Zmeraj sem bila boljša na 500 metrov, na 200 metrov se mi je zmeraj nekoliko izmikalo, sedaj pa vidim, da lahko dobro tekmujem tudi na 200 metrov. Nisem daleč za najboljšimi, tako da sem dobila veliko motivacije za naprej,” je povedala po izvrstnem nastopu.

Naslov svetovne prvakinje med mlajšimi članicami si je priveslala Madžarka Anna Lucz, druga je bila Rusinja Kristina Kovnir, tretja pa Danka Bolette Iversen.

Popoldne je Mio Medved čakal še nastop v kvalifikacijah na 500 metrov, kjer je v cilj svoje kvalifikacijske skupine priveslala kot tretja in se zanesljivo uvrstila v nedeljski polfinale.

Blizu uvrstitvi v finale A na 200 metrov med mlajšimi člani je bil tudi bohinjski kajakaš Rok Šmit. V polfinalni skupini je namreč zasedel četrto mesto, v finale A pa so napredovali najhitrejši trije. Nato je veslal v finalu B, kjer je v cilj priveslal kot peti. V skupni razvrstitvi na tej razdalji je osvojil 14. mesto. V finalu A je zmagal Latvijec Roberts Akmens, drugi je bil Ukrajinec Ivan Semikin, tretji pa Poljak Bartosz Grabowski.

“Tekma je bila dobro odpeljana. Na prvih stotih metrih bi bilo še kaj za popraviti, zaključek pa je bil dober. Imel sem dve tekmi v eni uri, tako da sem kar zadovoljen z rezultatom. Veter je pihal v prsi, sploh v polfinalu. Zdaj se je že kar umiril, načeloma me ne moti, morda mi celo ustreza glede na mojo kondicijo na 500 metrov. Zabava prihaja na 500 metrov kasneje. Na 500 metrov se mi je na evropskem prvenstvu s šestim mestom dvignila samozavest, tako da se veselim nastopa,” je povedal pred nadaljevanjem prvenstva.

V popoldanskih kvalifikacijah na 500-metrski razdalji je v svoji skupini zasedel drugo mesto in se uvrstil v polfinale.

Enako uvrstitev na 200 metrov – skupno 14. mesto, le da med mladinci, je dosegel še en član bohinjskega kajakaškega kluba Miha Fartek. V mladinskem polfinalu kajakašev na 200 metrov je bil šesti, tako da je tudi on ujel uvrstitev v finale B. V odločilni vožnji dneva je ciljno linijo prečkal kot peti.

Po nastopu je povedal: “Zadovoljen sem. Nisem imel ravno sreče z vetrom, nekoliko je tudi mrzla voda. Ampak v primerjavi s kvalifikacijami in polfinalom je bilo v finalu dobro. Zdi se mi, da sem bolje ujel start, tako da je bilo kar dobro. Na začetku sezone smo upali na medaljo ali vsaj finale A. V lanski sezoni sem bil namreč šesti na evropskem mladinskem prvenstvu, tako da sem mislil, da bo letos malo več, ampak se ni izšlo tako. S svetovnim prvenstvom sem kar zadovoljen, lani sem bil namreč v C finalu, letos pa v B, kar je kar vredu.”

Naslov svetovnega mladinskega prvaka na najkrajši razdalji si je priveslal Britanec Daniel Atkin, drugi je bil Nemec Tom Maassen, tretji pa Španec Gabriel Martinez.

V nedeljo se bosta v Piteštiju na progo znova podala Mia Medved in Rok Šmit, ki ju dopoldne čaka polfinalni nastop na 500 metrov. Popoldne sledijo še finalne tekme na tej razdalji.