V polfinalu tekme v Pragi pet Slovencev.

0
377

Praške brzice ta konec tedna gostijo tekmo za uvrstitev na svetovni jakostni lestivici ICF in hkrati tudi tekmo za evropski pokal v slalomu na divjih vodah. Na Češkem se mudi tudi nekaj slovenskih predstavnikov in predstavnic, v številčni konkurenci pa so si polfinalni nastop priveslali kanuisti Anže Berčič, Jure Lenaarčič in Urh Turnšek ter kajakaša Vid Kuder Marušič in Žan Jakše.

V kvalifikacijah močne mednarodne tekme v slalomu na divjih vodah v Pragi se je izmed Slovencev uvodni dan najvišje zavihtel kanuist Anže Berčič, ki je bil 17. in tako v polfinale napredoval že s prvo vožnjo. V drugi se mu je s šestim časom med polfinalisti pridružil še Jure Lenarčič, kot deseti pa tudi Urh Turnšek, medtem ko preostali slovenski predstavniki niso napredovali v naslednjo fazo tekmovanja. Klemen Vidmar, Nejc Polenčič in Vid Polenčič so namreč s svojimi nastopi zaključili že v kvalifikacijah.

V tej konkurenci je najboljši čas v kvalifikacijah postavil Slovak Alexander Slafkovsky, drugi in tretji pa sta bila Čeha Vaclav Chaloupka in Jan Vetrovsky.

Med kajakaši bosta v polfinalu slovenske barve zastopala Vid Kuder Marušič in Žan Jakše. Marušič se je v drugo fazo tekmovanja prebil s 30. časom prve kvalifikacijske vožnje, Jakše pa s tretjim rezultatom drugega nastopa. Najhitrejši je bil Čeh Jiri Prskavec, drugi je bil Nemec Stefan Hengst, tretji pa še en Čeh Vit Prindiš.

V kvalifikacijah je svoj nastop sklenilo osem slovenskih kajakašev: Luka Čižman, Lan Tominc, Jan Ločnikar, Urban Gajšek, Rok Bezeljak, Aljaž Marolt, Martin Srabotnik in Štefan Božič.

Med kajakašicami sta tekmovali mladinki Sara Belingar in Zala Zanoškar in tudi oni obstali v kvalifikacijah. Najhitrejša je bila dobitnica olimpijske kolajne iz Ria Novozelandka Luuka Jones, druga je bila aktualna evropska prvakinja Čehinja Amalie Hilgertova, tretja pa Čehinja Katerina Kudejova.