Rok Šmit šesti v finalu svetovnega prvenstva v Piteštiju.

0
367

Bohinjski kajakaš Rok Šmit je v finalu svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane v romunskem Piteštiju priveslal do šestega mesta. Na 500 metrov je veslala tudi kajakašica Mia Medved in se v finalu B med mlajšimi članicami prav tako uvrstila na šesto mesto.

Rok Šmit je odlično nastopil na 500-metrski razdalji svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane v Romuniji. V polfinalni tekmi kajakašev do 23 let je zasedel tretje mesto in tako prišel do nastopa v finalu A, ki ga je čakal čez dve uri in pol.

V finalu je osvojil šesto mesto, manj kot sekunda mu je zmanjkala do kolajne. Naslov svetovnega prvaka si je priveslal Nemec Jakob Thordsen, drugi je bil Danec Rasmus Knudsen, tretji pa Novozelandec Kurtis Imrie.

“Je nekaj grenkega priokusa, želel sem si kolajne. Ni bila tako daleč. Je kar je. Zdi se mi, da sem tekmo kar dobro odpeljal. Danes so bili pač boljši od mene. Z veslanjem sem zadovoljen. Pogoji z vetrom v prsi niso ravno moja prednost na 500 metrov, ampak tekma je bila dobro odpeljana. S prvenstvom sem zadovoljen. Na obeh razdaljah se da še napredovati. Zima bo zanimiva,” je povedal Rok Šmit.

Visoke cilje pred 500-metrsko tekmo je imela Primorka Mia Medved, ki pa se ji tokrat ni izšlo  povsem po načrtu. V polfinalni skupini kajakašic do 23 let je v cilj priveslala kot šesta in se tako uvrstila v finale B. Tudi v finalu B je ciljno linijo prečkala kot šesta, tako da je na tej razdalji zasedla skupno 15. mesto.

“Razočarana sem. Želela sem si A finala. Že v polfinalu, ko sem se usedla v čoln za ogrevanje, se nisem počutila najboljše, nisem čutila zavesljaja. Do 200 metrov sem se še kar držala dobro. V zadnjih, kritičnih, metrih, ko bi morala dati vse od sebe, da pridem naprej, pa enostavno nisem imela moči. Pobralo me je, tako da nisem mogla dati ničesar od sebe. V B finalu sem si želela odveslati dobro tekmo. Lotila sem se drugače, od začetka bolj zadržano, vseeno pa nisem čutila tega, kar bi danes morala. To je to, kar sem lahko dala od sebe,” je povedala Mia Medved ob koncu prvenstva.

Naslov svetovne prvakinje med mlajšimi članicami na 500 metrov si je priveslala Madžarka Noemi Pupp, druga je bila Poljakinja Malgorzata Pulawska, tretja pa Danka Bolette Iversen.

Sprinterji na mirnih vodah v konkurenci mladincev in mlajših članov so zaključili z nastopi na letošnjih največjih tekmovanjih, člane pa čaka najpomembnejša tekma leta ob koncu avgusta, ko bo Szeged gostil svetovno prvenstvo, na katerem bodo delili prve kvote za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.