Mia Medved zmagovalka 500-metrske preizkušnje v Milanu

0
169

Nekaj slovenskih sprinterjev na mirnih vodah se ta konec tedna mudi na mednarodni regati v sprintu na mirnih vodah v Milanu, ki je hkrati tudi izbirna tekma za sestavo italijanske reprezentance. Na 500 metrov se je izkazala Mia Medved, ki je zmagala v konkurenci članic, moški kajakaški četverec pa je na isti razdalji zasedel sedmo mesto.

Po uvodnem tekmovalnem dnevu na jezeru Idroscalo v Milanu je lahko slovenska odprava s prikazanim zelo zadovoljna. Mia Medved, ki bo junija dopolnila 24 let, je bila najboljša v konkurenci kajakašic na 500 metrov. Primorka je z odliko opravila vse tri današnje nastope na polkilometrski razdalji, saj je bila najhitrejša tako v svoji kvalifikacijski kot polfinalni skupini, najhitrejši čas dneva pa je pokazala tudi v finalu. Za kvalifikacijski nastop je potrebovala minuto in 59 sekund, za polfinalnega dve sekundi manj, finalni nastop pa je končala z rezultatom 1:55,21, kar ji je prineslo zanesljivo zmago. Agata Fantini, ki se je uvrstila na drugo mesto, je za Mio namreč zaostala za 78 stotink sekunde, tretjeuvrščena Italijanka Irene Burgo pa je zaostala za sekundo in 75 stotink.

Uspešno je nastopil tudi slovenski kajakaški četverec. Slovenija v tej disciplini še nima tradicije, a mladi slovenski tekmovalci in strokovno vodstvo si prizadevajo, da bi Slovenci opazne rezultate začenjali dosegati tudi v četvercu.

Tokrat so mladi tekmovalci Matevž Manfreda, Tit Faletič, Anže Pikon in Jakob Stojanović na 500-metrski razdalji priveslali na končno sedmo mesto, s slabimi petimi sekundami in pol zaostanka za zmagovalnim četvercem Italije. Tega so sestavljali najboljši italijanski kajakaši, na čelu z dobitki kolajn na olimpijskih igrah ter svetovnih in evropskih prvenstvih Alessandro Gnecchi, Manfredi Rizza, Giacomo Cinti in Andrea Domenico Di Liberto. Drugo mesto je osvojil madžarski četverec, v postavi Valentin Ivan Kirkov, Kristof Domonk Keresztes, Gergo Kovacs in Mark Kovacs, tretji pa so bili Italijani Giulio Bernocchi, Nicola Ripamonti, Matteo Cavessago in Mauro Cena.

V nedeljo bo Mia Medved tekmovala še na 200-metrski razdalji, mlade kajakaše pa bomo spremljali v dvojcih na 500-metrski razdalji.

Rezultati: https://risultati.ficr.it/#/CAV/programmadata/GARA%20INTERNAZIONALE%20VELOCITA’%20Senior%20e%20Paracanoa%20-%20GARA%20NAZIONALE%20VELOCITA’%20Ragazzi%2FJunior/CanoaIdroscaloSegrateMI16042023_46

Video K4 500m: https://fb.watch/jWAjCEFF4X/

Video K1ž 500m: https://www.facebook.com/federcanoa/videos/915498373042682