Minister Žarnić bo naredil vse za zaščito reke Soče

0
541

Ljubljana, 22. julija (STA) – Minister za okolje Roko Žarnić želi, da se iz osnutka energetskega zakona črta 565. člen, ki bi dal možnost gradnje elektrarn na reki Soči.”Kot minister za okolje se osebno čutim odgovornega, da naredimo vse, da ta naš biser zaščitimo,”je izpostavil Žarnić in poudaril, da člen posega v ustavno varovano naravno dediščino.


Žarnič je danes v Ljubljani izpostavil, da ga je neljubo presenetilo, da se je v osnutku energetskega zakona, kar z ministrstvom za okolje ni bilo usklajeno, pojavil 565. člen, ki da slutiti, da bi se v sedaj zaščitenem območju Soče lahko v prihodnosti pojavila želja po gradnji energetskih objektov.”Če bi bil ta člen sprejet, bi obstajala potencialna grožnja po gradnji elektrarn na Soči,”je dejal Žarnić.


Omenjeni člen je treba po mnenju Žarnića iz osnutka zakona črtati, ker je z vidika ohranjanja naravne dediščine nesprejemljiv, nesistemski in neustaven. Žarnić meni, da je nesprejemljivo tudi to, da se o tem členu niso posvetovali z okoljskim ministrstvom.


565. člen, brez obrazložitve in popolnoma nesistemsko ukinja zaščito reke Soče pred energetskimi posegi, katero je uveljavil zakon o določitvi zavarovanega območja za reko Sočo s pritoki leta 1976. Dodatno posega ta člen tudi v ustavno varovano naravno dediščino in ukinja status naravne vrednote, katerega ima reka Soča na podlagi zakona o ohranjanju narave, poudarjajo na okoljskem ministrstvu.


Zakon o določitvi zavarovanega območja za reko Sočo so leta 1976 sprejeli, da bi zavarovali enkraten naravni pojav in ga ubranili pred velikimi energetskimi posegi, ki bi uničili njegove kvalitete. Na okoljskem ministrstvu opozarjajo, da je to območje zaradi tega ohranilo svojo naravno podobo in predstavlja še danes dobro ohranjen ekosistem ter je v slovenskem pa tudi mednarodnem pomenu izjemno. Ima vse naravovarstvene kvalitete in je zaradi tega tudi spoznano za naravno vrednoto državnega pomena.


Žarnić je obenem pojasnil, da bodo morali v bližnji prihodnosti urediti še nekatere nelogičnosti v območjih Nature 2000.”Kot bi nekdo s škarjami izrezal neka območja, ki bi po zdravi pameti sodila v Naturo. Očitno so bili v preteklosti še neki drugi kriteriji, ki so nekomu dali v roke te škarje,”je dejal minister.


Popravili bodo tudi druge nelogičnosti, na primer, ko se Natura 2000 pojavi sredi mestnega središča.