Še peta zlata kolajna za slalomiste

0
562

Evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Banja Luki je zadnji dan slovenski ekipi prineslo še peto zlato kolajno. V ekipni tekmi kajakašev so se je veselili mladinci Simon Brus, Martin Srabotnik in Matic Štrukelj. Med mlajšimi člani so četrto mesto zasedle kajakašice, prav tako pa je bila četrta ekipa dvojcev.


Tekmovanje na reki Vrbas bo slovenskim tekmovalcem ostalo v zelo lepem spominu, potem ko so Simon Brus, Eva Terčelj, Anže Berčič ter Luka Božič in Sašo Taljat v soboto priveslali štiri naslove evropskih prvakov, so zadnji dan prvenstva za zlato kolajno v moštveni konkurenci poskrbeli še kajakaši Simon Brus, Martin Srabotnik in Matic Štukelj. Nov uspeh ni prišel nepričakovano, saj so bili vsi trije mladinci uspešni tudi v posamičnih nastopih. V kvalifikacijah so bili vsi namreč uvrščeni med najboljšo deseterico, brez prave konkurence pa so bili tudi v polfinalu ekipne preizkušnje, kjer so bili od tekmecev hitrejši za skoraj pet sekund. Vlogo favorita so upravičili tudi v finalni vožnji, ki so jo preveslali brez kazenskih sekund. Drugo mesto so si priveslali Poljaki, ki so bili od slovenske trojke počasnejši za 3,40 sekunde, tretje mesto pa je osvojila ekipa Nemčije.
Med dvojci so v konkurenci mlajših članov Luka Božič-Sašo Taljat, brata Anže in Jure Janežič ter Peter Žnidaršič – Luka Žganjar zasedli četrto mesto. Na progi so naredili kar nekaj napak, ki so jim prinesle osem kazenskih sekund, za bronasto kolajno pa so zaostali za skoraj sedem sekund. Zmagala je reprezentanca Češke, pred Nemčijo in Veliko Britanijo.
Tik pod zmagovalnimi stopničkami, na četrtem mestu, so obstale tudi kajakašice Eva Terčelj, Urša Kragelj in Neža Vrevc. Najboljše med mlajšimi članicami so bile Čehinje, drugo mesto so si priveslale predstavnice Avstrije, tretje pa so bile Nemke.


V ekipnem finalu mladink so nastopile tudi kajakašice Ajda Novak, Nina Bizjak in Tonka Kadilnik, ki pa so se spopadle s kar nekaj težavami, saj so imele v cilju 33 sekund in pol zaostanka za zmagovalno ekipo iz Nemčije, tako da so bile na koncu pete. Srebrno kolajno so si priveslale francoske kajakašice, bron pa so osvojile predstavnice Velike Britanije.


V kajakaškem finalu so v konkurenci mlajših članov tekmovali tudi Martin Albreht, Gregor Brovinsky in Matej Poljanec, ki so zasedli sedmo mesto. Prvaki so postali kajakaši Češke, drugo mesto so zasedli Rusi, tretje pa Italijani.


Mladinska kanuistična ekipa v postavi Žiga Taljat, Luka Žganjar in Andrej Črepinšek se ni uspela uvrstiti v finale, kjer so slavili tekmovalci Francije, Češke in Rusije. Med dvojci, kjer ni bilo slovenske mladinske ekipe, so se kolajn veselile reprezentance Poljske, Britanije in Rusije, med kanuistkami pa so nastopile le predstavnice Britanije, Češke in Nemčije. Presenetljivo so brez finalnega nastopa ostali tudi kanuisti v konkurenci mlajših članov. Anže Berčič, Jure Lenarčič in Blaž Cof so v polfinalu namreč zasedli sedmo mesto. Naslov evropskih prvakov so si priveslali Čehi, srebro so osvojili Britanci, bron pa Nemci.


Prihodnje leto bo evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane organizirano v Solkanu, leta 2013 se bodo tekmovalci za naslove evropskih prvakov potegovali v francoskem Bourg St. Mauriceu, leto kasneje pa v Skopju.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=107