Še trije naslovi evropskih prvakov za slalomiste

0
542

Le nekaj ur po zmagoslavju Simona Brusa, ki je v Banja Luki v konkurenci kajakašev prišel do naslova mladinskega evropskega prvaka, so do zlate kolajne med mlajšimi člani priveslali tudi Luka Božič in Sašo Taljat med dvojci , Eva Terčelj v konkurenci kajakašic in Anže Berčič med kanuisti. Urša Kragelj je prvenstvo končala na četrtem mestu.


Uspešna primorska naveza Luka Božič-Sašo Taljat, ki se lahko pohvali tudi s kolajnami s članskih svetovnih prvenstev tako v slalomu kot spustu na divjih vodah, je tudi v Bosni in Hercegovini upravičila vlogo enega izmed glavnih favoritov za osvojitev kolajne. Varovanca Dejana Testena sta bila najboljša že v kvalifikacijah, v polfinalu sta nato postavila več kot pet sekund hitrejši čas kot drugouvrščena francoska dvojica Biso-Picco, na koncu pa sta v finalu, ki so ga organizirali v poznih večernih urah pod reflektorji, s sicer nekoliko počasnejšo vožnjo kot v polfinalu, zanesljivo priveslala do naslova evropskih prvakov do 23 let. Češka tekmovalca Ondrej Karlovsky in Jakub Jane, ki sta bila druga, sta namreč zaostala za 2,62 sekunde. Tretje mesto sta osvojila Nemca Robert Behling in Thomas Becker.


Veselje v slovenskem taboru ob osvojitvi druge zlate kolajne tega dne se še ni dobro poleglo, ko se je kolajne zlatega leska veselila še kajakašica Eva Terčelj. Z dolgo progo v Banja Luki je opravila brez kazenskih sekund in se zasluženo veselila prve kolajne z največjih tekmovanj v konkurenci mlajših članic. Terčeljeva, nekdanja mladinska svetovna prvakinja, je lani namreč še nastopala v mladinski konkurenci, kjer je na MEP v Markkleebergu in MSP v Foixu osvojila bron , na članskem svetovnem prvenstvu v Tacnu pa je skupaj z Uršo Kragelj in Nino Mozetič priveslala do moštvene bronaste kolajne. V finalu je nastopila še ena nekdanja mladinska svetovna prvakinja in nosilka bronaste kolajne z lanskega članskega EP Urša Kragelj, ki je v kvalifikacijah dosegla drugi čas, a zaradi napake v 11. protitočnih vratih ostala brez kolajne. Dve kazenski sekundi sta jo namreč potisnili na četrto mesto. Za bronom je zaostala za 14 stotink sekunde, brez kazenskih sekund pa bi zasedla drugo mesto. Srebrna kolajna je tako namesto Kragljevi pripadla Italijanki Clari Giai Pron, tretja pa je bila Nemka Ricarda Funk.


Četrto zlato kolajno tretjega tekmovalnega dne je v konkurenci kanuistov priveslal Anže Berčič. Ljubljančan je dobro pripravljenost kazal že na tekmah svetovnega pokala, v Tacnu je namreč osvojil četrto mesto. Na evropskem prvenstvu za mlajše člane pa je stopil na najvišjo stopničko. Po polfinalu je bil drugi, v finalni vožnji pa s progo opravil najbolje. Drugo mesto je osvojil Hrvat Matija Marinič, ki je za Berčičem zaostal za 1,44 sekunde, tretji – Nemec Alexander Funk – pa je bil od Berčiča počasnejši za 3,31 sekunde.  Blaž Cof je v finalni vožnji nekoliko izgubil linijo in zaradi tega v 17. vratih prejel 50 kazenskih sekund. Na koncu je bil deseti. V polfinalu je obstal Jure Lenarčič, ki si je 13. mesto delil z Britancem Adamom Burgessom.


Med kajakaši Slovenija ni imela finalista, saj je edini polfinalist Martin Albreht zasedel 14. mesto, za napredovanjem v polfinale pa zaostal za približno sekundo. Naslova evropskega prvaka se je veselil Poljak Mateusz Polaczyk, drugi je bil Francoz Benjamin Renia, tretji pa Nemec Nils Winkler. Tekmovale so tudi kanuistke, kjer pa na startu ni bilo nobene slovenske predstavnice. Najboljša je bila Francozinja Oriane Rebours, drugo mesto je osvojila Britanka Alice Spencer, tretje pa Španka Nuria Vilarrubla.
Evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane se bo v nedeljo zaključilo s finali ekipnih tekem tako v konkurenci mladincev kot mlajših članov. Prihodnje evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane bo organizirano v Solkanu, leta 2013 se bodo tekmovalci za naslove evropskih prvakov potegovali v francoskem Bourg St. Mauriceu, leto kasneje pa v Skopju.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=