Simon Brus mladinski evropski prvak

0
552

Na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah v Banja Luki je slovenski kajakaš Simon Brus prišel do naslova mladinskega evropskega prvaka. Ostali slovenski polfinalisti v mladinski konkurenci se niso uvrstili v finale, mlajše člane pa polfinalne preizkušnje čakajo ob 18. uri.


Še ne 18-letni celjski kajakaš Simon Brus, ki je v letošnji sezoni po zaslugi dobri voženj na izbirnih tekmah postal tudi del članske slalomske reprezentance, je v Bosni in Hercegovini najboljšo pripravljenost pokazal že v kvalifikacijah, kjer je bil od tekmecev hitrejši za nekaj več kot pol sekunde. Dobro je nastopil tudi v polfinalu, kjer je zasedel tretje mesto in se brez težav uvrstil v finale. V finalu je sicer naredil nekaj napak, med drugim so mu sodniki dosodili tudi dve kazenski sekundi na prvih vratih, a izjemno hitra vožnja  – brez prištetih kazenskih sekund je postavil skoraj pet sekund hitrejši čas kot tekmeci – je zadostovala za naslov evropskega prvaka. Za Brusa to ni prva kolajna z največjih tekmovanj. Lani je na olimpijskih igrah mladih v Singapurju zmagal, na svetovnem mladinskem prvenstvu v Foixu pa postal svetovni podprvak. Kolajno je osvojil tudi v članski konkurenci. Na letošnjem evropskem prvenstvu v Španiji je skupaj s Petrom Kauzerjem in Juretom Megličem v ekipni vožnji priveslal do naslova prvaka. Drugo mesto je na reki Vrbas z zaostankom 4,37 sekunde osvojil Čeh Jiri Prskavec, ki je letos na članskem EP v La Seu d”Urgellu v posamični konkurenci osvojil  bron, tretje mesto pa je z več kot sedmimi sekundami zaostanka pripadlo Slovaku Andreju Maleku.


Za las je brez finalne vožnje v isti kategoriji ostal Brusov reprezentančni in klubski kolega Martin Srabotnik, ki je zasedel enajsto mesto. Nastop v finalu se mu je izmuznil za vsega tri stotinke sekunde. V polfinalu je veslal tudi tretji slovenski kajakaš v konkurenci mladincev Matic Štrukelj, ki je prvenstvo končal na štirinajstem mestu. Glede na prikazano v posamični konkurenci ter ekipni polfinalni nastop, bodo kajakaši v mladinski konkurenci v nedeljo resen kandidat za najvišja mesta tudi na moštveni tekmi.


V polfinalu v mladinski konkurenci sta veslala tudi kajakašica Ajda Novak in kanuist Žiga Taljat. Nekoliko bolje se je odrezala kajakašica ljubljanskega kluba, ki je zasedla 12. mesto, a na progi naredila preveč napak, da bi nastopila v finalu. Sodniki so ji namreč dosodili kar osem kazenskih sekund. Evropska prvakinja med kajakašicami je postala Neka Lisa Fritsche, druga je bila Čehinja Pavlina Zasterova, tretja pa še ena Nemka Caroline Trompeter. Preostali slovenski kajakašici sta obstali že v kvalifikacijah.
Med kanuisti je kot edini slovenski polfinalist nastopil Žiga Taljat, ki je zasedel 15. mesto. Evropski prvak je postal Italijan Roberto Colazingari, drugi je bil Rus Kiril Setkin, tretji pa Poljak Igor Sztuba.


V konkurenci dvojcev, kjer Slovenija ni imela svojega predstavnika, sta bila najboljša Poljaka Filip in Andrzej Brzezinski, druga sta bila Francoza Yves Prigent in Loic Kervella, tretja pa Čeha Radek  Pospichal in Marek Cepek. Brez slovenske predstavnice je minilo tudi tekmovanje kanuistk. Zlate kolajne se je veselila Avstrijka, katere oče je Slovenec, Viktoria Wolffhardt, druga je bila Britanka Jasmine Royle, tretja pa Nemka Karolin Wagner.


Mlajše člane nastopi v polfinalu čakajo ob 18. uri, finalne preizkušnje pa se bodo začele ob 21. uri. V nedeljo se bo prvenstvo zaključilo s finali v moštvenih tekmah mladincev in mlajših članov.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=107