Taljat in Božič najhitrejša, Kragljeva druga v kvalifikacijah

0
426

Tudi drugi dan evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane v Bosni in Hercegovini se je nekaj slovenskih tekmovalcev izkazalo v kvalifikacijah. Med dvojci do 23 let sta Luka Božič in Sašo Taljat dosegla najhitrejši kvalifikacijski čas, med dekleti v isti starostni kategoriji pa je Urša Kragelj končala na drugem mestu. V polfinalu ekipnih preizkušenj je mladinska kajakaška ekipa postavila najhitrejši čas.


Tudi drugi dan tekmovanj na reki Vrbas v Banja Luki so slovenski tekmovalci poskrbeli za nekaj odmevnih dosežkov. V dopoldanskem delu prvenstva so v kvalifikacijah nastopile kajakašice in dvojci, popoldne pa so bila na sporedu še polfinala ekipnih preizkušenj. V kvalifikacijah kanuističnih dvojcev do 23 let sta odlično nastopila Luka Božič in Sašo Taljat. Kljub prejetim kazenskim sekundam, v prvi vožnji sta dobila dve, v drugi pa šest, sta bila skoraj za sekundo hitrejša od najbližjih zasledovalcev Jesusa Pereza in Daniela Marza in Španije. Tretje mesto si je priveslala češka dvojica Ondrej Karlovsky – Jakub Jane. Preostala slovenska dvojca nista bila uspešna, saj se nista uspela prebiti med dvajset polfinalistov. Brata Anže in Jure Janežič sta zasedla 21. mesto, Peter Žnidaršič in Luka Žganjar pa sta bila 22. V mladinski konkurenci na startu ni bilo slovenskega dvojca, najhitrejša pa sta bila Poljaka Filip in Andrzej Brzezinski.


V kvalifikacijah se je izkazala tudi kajakašica Urša Kragelj. Za vodilno Španko Marto Martinez je zaostala le za 20 stotink sekunde in kvalifikacije končala na drugem mestu. Tretje mesto si je priveslala Britanka Natalie Wilson. Prvič je med mlajšimi članicami nastopila tudi Eva Terčelj (v lanski sezoni je na mladinskem EP v Nemčiji priveslala do brona), ki si je s 14. časom prav tako zagotovila nastop v polfinalu. Bolje je nastopila v prvi vožnji, v drugo je namreč naredila nekaj napak, ki so ji prinesle 202 kazenski sekundi. Brez vnovičnega posamičnega nastopa je ostala le Neža Vrevc, ki je bila 29. V konkurenci mladink bo v polfinalu veslala le Ajda Novak, ki si je napredovanje zagotovila z 12. rezultatom kvalifikacij. Nina Bizjak (27.) in Tonka Kadilnik (29.) sta bili prepočasni. V kvalifikacijah je bila najuspešnejša Britanka Bethan Latham, drugo mesto si je priveslala Čehinja Karolina Galuškova, tretje pa Nemka Lisa Fritsche.
V polfinalu ekipnih preizkušenj pa so odlično nastopili mladinski kajakaši Simon Brus, Martin Srabotnik in Matic Štrukelj, ki so bili brez prave konkurence. Drugouvrščeno reprezentanco Nemčije so namreč ugnali za pet sekund, tretji pa so bili Poljaki, ki so zaostali za skoraj pet sekund in pol. Skromnejši rezultat so dosegli slovenski kajakaši v konkurenci do 23 let, ki so zasedli deveto mesto. Najhitrejši so bili Poljaki, drugi so bili Britanci, tretji pa Francozi.


Dobro so na ekipni tekmi nastopile tudi kajakašice. Tako mladinke kot mlajše članice so zasedle četrto mesto in bodo nastopile v finalu. V konkurenci mladink so bile od Slovenk boljše Nemke, Francozinje in Čehinje, med mlajšimi članicami pa Nemke, Čehinje in Avstrijke.
Slovenija je imela na startu tudi ekipo dvojcev do 23 let, ki je zasedla peto mesto in se uvrstila v finale. Najboljši so bili Čehi, drugo mesto je pripadlo Nemcem, tretje pa Britancem. Na ekipni tekmi dvojcev v mladinski konkurenci, kjer Slovenija ni imela svoje ekipe, pa so se najbolj izkazali Poljaki.


Brez ekipnega finala pa sta ostali ekipi kanuistov. Mladinci so nabrali 54 kazenskih sekund in končali na devetem mestu, mlajši člani pa so bili sedmi. Najhitrejši med mladinci so bili kanuisti Nemčije, pred Francozi in Poljaki, med kanuisti do 23 let pa so s progo najbolje opravili Nemci, Britanci in Francozi.


V soboto dopoldne sledijo polfinala v mladinskih kategorijah, popoldne še finala. Pozno popoldne se bodo na progo podali še mlajši člani, ob devetih zvečer pa bodo nastopili še v finalu pod reflektorji.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=107<