Mladi slovenski slalomisti uspešni v Solkanu – v dveh dneh 24 kolajn.

0
559

V Solkanu je ta konec tedna potekala močna mednarodna slalomska tekma za mlade slalomiste. Na prvi tekmi evropskega pokala ECA Junior Cup v tej sezoni so se slovenski tekmovalci odrezali zelo dobro, saj so v dveh dneh osvojili kar 24 kolajn. V soboto so se na stopničke uvrstili Alja Kozorog med kajakašicami in kanuistkami, Niko Testen, Tine Kancler, Urh Turnšek med kajakaši in kanuisti, Vid Oštrbenk, Tine Kancler – Jakob Jež, Beno Kunst – Vid Oštrbenk ter Nejc Polenčič – Štefan Božič. Tudi v nedeljo so domači slalomisti nadaljevali z zbiranjem kolajn. Osvojili so jih Vid Kuder Marušič, Niko Testen, Tine Kancler, Jakob Jeklin, Teo Karner, Urh Turnšek med kajakaši in kanuisti, Lea Novak, Alja Kozorog med kajakašicami in kanuistkami, Tine Kancler in Jakob Jež, Beno Kunst in Vid Oštrbenk, Nejc Polenčič in Štefan Božič ter Vid Oštrbenk med kanuisti.

Močna mednarodna tekma za mlajše slalomiste, ki je ta vikend potekala v Solkanu, je na Sočo privabila številne mlade tekmovalce iz več kot desetih držav. Poleg Slovencev so se za najvišja mesta potegovali tudi predstavniki Češke, Slovaške, Italije, Avstrije, Velike Britanije, Irske, Združenih držav Amerike, Nizozemske, Švice, Latvije, Švedske in Kazahstana. Na sporedu sta bili dve tekmi, tekmovalci pa so nastopali v štirinajstih kategorijah, saj so bili razdeljeni v skupine mlajših od 14 let, mlajših od 16 let in mlajših od 18 let.

Že prvi dan tekmovanja so Slovenci priveslali do desetih kolajn. V konkurenci kajakašic in kanuistk do 18 let se je na stopničke povzpela Alja Kozorog, ki je bila med kajakašicami najhitrejša, med kanuistkami pa je zasedla drugo mesto. V konkurenci kajakašic do 18 let je veslala tudi Beti Medved, ki je bila sedma.

Dveh prvih mest se je razveselil Tine Kancler, ki je v konkurenci kajakašev do 16 let tekmece ugnal za skoraj dve sekundi, skupaj z Jakobom Ježem pa je bil z naskokom najboljši tudi v konkurenci kanuističnih dvojcev do 16 let. Drugouvrščena Čeha Vilem Korinek in Matyas Lhota sta bila namreč od Kanclerja in Ježa počasnejša za kar 56,56 sekunde. Med dvojci do 14 let sta bila najboljša predstavnika KKK Čatež Beno Kunst in Vid Oštrbenk, na drugo mesto pa sta se uvrstila Primorca Nejc Polenčič in Štefan Božič.

V konkurenci kanuistov do 14 let je bil najboljši Celjan Urh Turnšek, na stopničkah se mu je s tretjim mestom pridružil še Vid Oštrbenk. Turnšek je bil najboljši tudi v svoji starostni kategoriji v konkurenci kajakašev, za slovensko kolajno med kajakaši do 18 let pa je poskrbel še Niko Testen. Dobitnik bronaste kolajne na letošnjem mladinskem evropskem prvenstvu v Skopju je zaostal le za slovaškim mladinskim reprezentantom Jakubom Grigarjem.

Uvrstitvam na stopničke so domači tekmovalci dodali še številne uvrstitve v finale oziroma med najboljšo deseterico. Kanuist Klemen Vidmar je bil šesti v konkurenci do 18 let, Gašper Kovačič je bil osmi med kanuisti do 18 let, kanuist Jakob Jeklin je v konkurenci do 16 let na četrtem mestu za las ostal brez uvrstitve na stopničke, med kanuisti do 14 let je bil Jaka Bernat peti, Nejc Polenčič pa šesti. Med kanuistkami do 14 let je Lea Novak zasedla četrto mesto, Eva Alina Hočevar pa je bila šesta. Med kajakaši do 14 let je Štefan Božič zasedel šesto mesto, Klemen Kavzar je bil osmi, Vid Oštrbenk pa deveti. V kategoriji do 16 let je bil Jakob Jež peti, Teo Karner pa je tekmovanje končal na sedmem mestu. Med kajakaši do 18 let je Luka Čižman zasedel osmo mesto, Jure Petak Šteblaj je bil deseti, nekoliko presenetljivo pa je Vid Kuder Marušič tekmovanje končal šele na 13. mestu. Med kajakašicami do 14 let je Lea Novak za malo ostala brez kolajne, na četrtem mestu, Neja Vodopivec pa je bila deveta. Na desetem mestu je prvo tekmo v Solkanu končala Živa Kavs, ki je veslala v konkurenci kajakašic do 16 let.

Uspehi so se nadaljevali tudi v nedeljo …

V nedeljo, ko je bila na sporedu nova tekma, so Slovenci znova dosegli veliko odličnih rezultatov. Sobotnim desetim kolajnam so dodali še štirinajst kolajn z nedeljske tekme. Na najvišjo stopničko je stopil kanuist Urh Turnšek, ki je v konkurenci do 14 let dosegel še tretjo zmago tega vikenda. Uspeh je kasneje dopolnil še v kajaku, kjer je bil drugi in prišel do četrte kolajne v Solkanu. Med kanuisti v konkurenci U14 je njegov uspeh dopolnil Vid Oštrbenk, ki je bil tretji. Tekmovalec KKK Čatež se je na stopničke uvrstil tudi v konkurenci kanuističnih dvojcev, kjer je združil moči skupaj z Benom Kunstom in se veselil prvega mesta. Mesto za Oštrbenkom in Kunstom sta se uvrstila Nejc Polenčič in Štefan Božič.

Dve kolajni je znova osvojil Tine Kancler, ki je bil skupaj z Jakobom Ježem najhitrejši med dvojci (U16), kasneje pa je priveslal do drugega mesta še v konkurenci kajakašev do 16 let. V isti starostni kategoriji se je brona veselil celjski kajakaš Teo Karner. Dve kolajni so osvojili tudi slovenski kajakaši v konkurenci U18. Svetovni mladinski podprvak Vid Kuder Marušič  je bil drugi, tretjeuvrščeni z MEP v Skopju Niko Testen pa tretji.

V konkurenci kajakašic in kanuistk je Alja Kozorog znova dvakrat stala na zmagovalnih stopničkah. Med kajakašicami U18 je bila druga, zaostala je le za Čehinjo Amalie Hilgertovo, med kanuistkami pa je bila tretja, saj sta bili od nje hitrejši predstavnici Velike Britanije in Irske. Slovenska tekmovalka se je veselila tudi v konkurenci najmlajših kanuistk (U14). Lea Novak je namreč tekmovanje končala na tretjem mestu, potem ko je na sobotni tekmi zasedla četrto mesto.

V finalih nedeljske tekme so nastopili še številni drugi slovenski tekmovalci. Posebnost letošnjih tekem za ECA mladinski pokal je namreč ta, da tekmovalci nastopajo v polfinalih, v finalne vožnje pa se uvrsti več tekmovalcev kot smo bili vajeni doslej, različna pa so tudi števila tekmovalcev, ki v posamezni kategoriji napredujejo v finale. Med kanuisti do 18 let je v finalu veslal Klemen Vidmar, ki je bil peti, Aljaž Jug je v konkurenci do 16 let zasedel sedmo mesto, Nejc Polenčič pa je bil med kanuisti do 14 let četrti. V konkurenci kajakašic do 16 let je bila Živa Kavs deveta, Nika Teršek pa se je uvrstila mesto za njo, na deseto. Med najmlajšimi kajakašicami (U14) je Lea Novak zasedla šesto mesto, Eva Alina Hočevar je bila sedma, Zarja Colnar osma, Neja Vodopivec deseta, Živa Brglez pa dvanajsta. Med kajakaši do 18  let je bil Jure Petak Šteblaj osmi, Gašper Kovačič pa 19. V konkurenci kajakašev do 16 let je Jakob Jež  še drugo tekmo končal na petem mestu, Oliver Brezigar je bil deveti, David Rozman 13., Izak Jenko 15., Matej Jereb pa 24. Največ finalistov je veslalo v kategoriji kajakašev do 14 let, kjer je Vid Oštrbenk tekmovanje končal na devetem mestu, Brin Colnar je bil 11., Klemen Kavzar 14., Lan Tominc 16., Rok Bezeljak 22., Štefan Božič 24., Andraž Pavšič 25., Domen Višnar 26., Dante Brelih 27., Rok Boltar 28., Lovro Petek pa 30.

Serija tekem mladinskega evropskega pokala se bo nadaljevala že prihodnji teden s tekmo v Augsburgu, sledile pa bodo še preizkušnje v Čeških Budejovicah, Bratislavi in Krakovu.

 

Vse uvrstitve si lahko ogledate na: www.kajak-zveza.si/moduli/rezultati/files/ECA_Junior_Cup_Solkan_2014_L6xI.pdf