Za konec prvenstva v Szegedu Anja Osterman 13. na 200 in 500 metrov.

0
381

Sprinterji na mirnih vodah so zaključili z nastopi na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Szegedu. Zadnji dan prvenstva smo videli štiri slovenske nastope. Najboljša dosežka dneva je postavila kajakašica Anja Osterman, ki je na 200-metrski razdalji zasedla 13. mesto, enako uvrstitev pa je nato zabeležila še na 500 metrov. Mladinec Rok Šmit je bil na 200 metrov 18., Maks Frančeškin pa je med mlajšimi člani na isti razdalji zasedel 26. mesto.

Zadnji dan svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah za mladince in tekmovalce do 23 let je bil namenjen finalnim tekmam na 200- in 500-metrskih razdaljah. Najboljša slovenska dosežka dneva je dosegla mlajša članica Anja Osterman, ki je med kajakašicami veslala tako v finalu B na 200 metrov kot v finalu B na 500 metrov. Na najkrajši razdalji je s časom 42.765 v finalu B zasedla četrto mesto. V precej izenačeni tekmi je za najhitrejšo tekmovalko skupine Svetlano Rimkevič iz Ukrajine zaostala le za 0.216 sekunde. V finalu A se je naslova svetovne prvakinje do 23 let razveselila Madžarka Anna Karasz, druga je bila Rusinja Natalia Podolskaja, tretja pa je bila Portugalka Joana Vasconcelos.

Popoldne je Ostermanovo čakal še nastop v finalu B na 500 metrov. Tudi na tej razdalji je v cilj priveslala kot četrta kajakašica finala B, kar ji je prineslo še drugo 13. mesto na svetovnem prvenstvu v Szegedu. Tako kot na 200 metrov je zlata kolajna pripadla Madžarki Anni Karasz, drugo mesto je osvojila Kitajka Wenju Ren, tretja pa je bila avstralska tekmovalka Alyce Burnett.

V finalu B na 200 metrov je veslal tudi mladinec Rok Šmit, ki je v skupni razvrstitvi kajakašev na tej razdalji zasedel 18. mesto. V finalu B je namreč ciljno linijo prečkal kot deveti, z dobro sekundo in pol zaostanka za najhitrejšim tekmovalcem skupine, Italijanom di Libertom. Svetovni prvak je postal Madžar Bence Nadas, drugi je bil Latvijec Roberts Akmens, tretji pa Nemec Max Lemke.

Tretji slovenski predstavnik na 200-metrski razdalji je bil nekdanji divjevodaš Maks Frančeškin, ki je veslal v finalu C. S sekundo in osmimi desetinkami sekunde zaostanka za Ircem Tomom Brennanom je v tej finalni skupini tekmovanje končal na osmem mestu, kar je zadostovalo za 26. mesto v skupni razvrstitvi mlajših članov. Tudi v tej kategoriji kajakašev je zlata kolajna ostala doma. Zmagal je namreč Madžar Mikos Dudas, pred Srbom Nebojšo Grujićem in Špancem Carlosom Garrotejem.

Prihodnje leto bodo svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v sprintu na mirnih vodah organizirali v portugalskem Montemor-o-Velhu.