Na MEP v Banjaluki srebro za Anžeta Urankarja in bron za Žana Jakšeta.

0
453

Tretji tekmovalni dan na evropskem mladinskem prvenstvu v spustu na divjih vodah v Banjaluki se je slovenska ekipa razveselila dveh kolajn v posamični sprinterski preizkušnji. Na stopničke sta se povzpela kajakaša Anže Urankar, ki je bil drugi, in Žan Jakše, ki je bil tretji. V finalnih vožnjah je veslalo še pet slovenskih mladinskih reprezentantov.

Po nekoliko skromnejših dosežkih v klasičnem spustu so slovenski reprezentanti v posamični tekmi sprinta le upravičili vlogo kandidatov za najvišja mesta. V močni kajakaški konkurenci sta se kolajn razveselila kar dva slovenska reprezentanta. Na drugem mestu je prvenstvo končal Anže Urankar, ki je tako lepo dopolnil svojo zbirko kolajn. Letos je namreč nastopil tudi na članskem svetovnem prvenstvu v Valtellini, kjer je skupaj z Nejcem Žnidarčičem in Vidom Debeljakom priveslal do naslova ekipnega svetovnega prvaka med kajakaši, tekmoval pa je tudi v ekipni tekmi dvojcev. Tam se je v čolnu pridružil Simonu Hočevarju in se veselil še ekipne kolajne v tej kategoriji. Novo priložnost za osvojitev najvišjih mest bo imel že na jutrišnji ekipni kajakaški tekmi, avgusta pa ga čakajo še olimpijske igre mladih v Nanjingu.

Na zmagovalnih stopničkah se mu je pridružil še en slovenski reprezentant – Žan Jakše, ki je bil od Anžeta Urankarja počasnejši le za stotinko sekunde. Slovenca sta sicer kvalifikacijski del sprinterske preizkušnje končala povsem na vrhu. Urankar je bil prvi, Jakše pa drugi, v finalni vožnji pa ju je prehitel nemški tekmovalec Aaron Reith, ki je bil hitrejši za 11 oziroma 12 stotink sekunde. V finalu je veslal tudi Tim Novak, ki je zasedel osmo mesto, v kvalifikacijah pa je svoj nastop sklenil Val Manfreda Vidrih, ki je bil 28.

Na visokem petem mestu je preizkušnjo kanuistov končal tekmovalec tacenskega kluba Leon Breznik, ki je v odločilni vožnji dneva precej izboljšal svoj dosežek. Po kvalifikacijah je bil namreč deseti, nato pa prvenstvo končal na petem mestu. Za zmagovalcem in novim evropskim prvakom Michalom Smoldasom s Češke je zaostal za 1,66 sekunde, bronasta kolajna pa se mu je izmuznila za vsega 22 stotink sekunde. Tako kot Urankarja tudi Leona Breznika letos čaka pot v Nanjing in nastop na olimpijskih igrah mladih. Drugo mesto na reki Vrbas si je priveslal Hrvat Luka Obadić, tretji pa je bil Italijan Mattia Quintarelli.

Slovenija je imela tudi tri predstavnice v finalu kajakašic, saj je izven njega ostala le Eva Jeklin, ki je zasedla 23. mesto. Po kvalifikacijah je bila v izvrstnem položaju Neža Vrevc, ki je tudi na nedavnem evropskem mladinskem prvenstvu v slalomu v Skopju odlično opravila s polfinalno vožnjo. Podobno kot v Makedoniji se ji tudi v Banjaluki v odločilni vožnji ni izšlo po željah. Z nekaj manj kot sekundo in pol zaostanka za najhitrejšo tekmovalko je na koncu zasedla deveto mesto. Mesto pred njo, na osmo, se je uvrstila najboljša Slovenka Neža Jarc, tretja finalistka Teja Vrbnjak Erbežnik pa ni dokončala zadnje vožnje dneva. Zmagala je Švicarka Selina Zimmermann, druga je bila Francozinja Phenicia Dupras, tretja pa še ena Švicarka Flavia Zimmermann.

V konkurenci kanuistk je bila najboljša Čehinja Martina Satkova, druga je bila Italijanka Chiara Carbognin, tretja pa njena rojakinja Valentina Razzanti. Med dvojci sta bila najuspešnejša francoska dvojca Zouggari – Leduc in Aillet – del Negro, ki sta osvojila prvo in drugo mesto, do brona pa sta priveslala Čeha Jelinek in Kristek.

V nedeljo se bo prvenstvo zaključilo z ekipnimi vožnjami v sprintu na divjih vodah.