Mladi spustaši odlični v kvalifikacijah svetovnega prvenstva v Banjaluki.

0
524

V Banjaluki se je s kvalifikacijami v sprintu na divjih vodah začelo svetovno prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. Slovenska ekipa se je uvodni dan odlično odrezala, saj sta v kvalifikacijah obstala le dva slovenska čolna. Med najboljšo trojico so kvalifikacijski nastop končali Ana Šteblaj, Maj Oštrbenk, Vid Oštrbenk, Vid in Maj Oštrbenk v dvojcu in Anže Urankar med kajakaši do 23 let.

Prve so se na reko Vrbas podale kajakašice v konkurenci mladink. Že s prvim nastopom sta si finalni nastop zagotovili Ana Šteblaj, ki je bila tretja, in Živa Jančar, ki se je uvrstila na peto mesto. V drugo sta startali Helena Domajnko in Eva Alina Hočevar in se tudi on nato brez težav uvrstili v boj za kolajne. Domanjkova je bila v drugi vožnji namreč prva, Hočevarjeva pa druga. V kvalifikacijah je sicer najboljši čas postavila Italijanka Cecilia Panato, druga pa je bila Čehinja Dominika Dvorakova. Hočevarjeva je veslala tudi v kvalifikacijah kanuistk in se s tretjim časom druge vožnje uvrstila v finale. V kvalifikacijah te preizkušnje je slavila Francozinja Margot Beziat, druga je bila Italijanka Cecilia Panato, tretja pa Francozinja Laura Fontane.

V mladinski konkurenci mladincev je zmagal Maj Oštrbenk, ki je bil 92 stotink hitrejši od Francoza Jeana Chevallierja. Tudi na tretje mesto se je uvrstil Francoz, in sicer Louis Passernig. Na progo sta se še v drugo podala Martin Gale in Nejc Gradišek, ki sta se nato prav tako uvrstila med finaliste. Gale je bil drugi, Gradišek pa tretji.

V mladinski konkurenci kajakašev je Vid Oštrbenk zaostal le za Čehom Vojtechom Matejičkom in tako zanesljivo prišel do finala. Tretji je bil Srb Marko Jović. Preostali trije mladinski reprezentanti Urban Novak, Erazem Šavli in Ulan Valant so si finale zagotovili z drugo vožnjo.

S prvo vožnjo sta napredovala tudi oba mladinska kanuistična dvojca. Vid in Maj Oštrbenk sta bila najhitrejša, drugo mesto sta zasedla Francoza Zanni in Tauxe, tretje Čeha Sveda in Smilek, četrta pa sta bila Gale in Gradišek.

V kajakaški konkurenci mlajših članov je favorit za zlato kolajno Anže Urankar tokrat zasedel drugo mesto, saj je s progo bolje opravil Čeh Vojtech Zapletal. Z drugo vožnjo je napredoval še Tim Novak, žal pa sta v kvalifikacijah zaključila Matic Firm in Lenart Stanovnik.

Med mlajšimi članicami si je finale priveslala tudi kajakašica Lea Novak, ki je imela v drugi vožnji peti čas. Najhitrejša je bila Čehinja Martina Satkova, druga je bila Nemka Jil-Sophie Eckert, tretja pa Francozinja Mathilde Valdenaire.

V petek bodo najprej na sporedu posamične finalne preizkušnje v sprintu na divjih vodah, popoldne pa bodo sledile še ekipne tekme.

 

Rezultati: http://siwihome.azurewebsites.net/canoe123/live?SessionKey=slocanoe.20190725