Spustaši blesteli na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane.

0
536

V Banjaluki so na svetovnem prvenstvu v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane podelili prve komplete kolajn. Na sporedu so bila posamična finala in ekipne preizkušnje v sprintu na divjih vodah, slovenska ekipa pa je osvojila devet kolajn. Naslov svetovnega prvaka do 23 let si je priveslal Anže Urankar, med mladinci pa je bil najboljši Vid Oštrbenk. Do zlata pa je v ekipni tekmi kajakašev do 23 let prišla tudi postava Urankar, Tim Novak, Oštrbenk.

Prvi dan končnih odločitev v Bosni in Hercegovini je slovenska ekipa dosegla izjemen uspeh. Med kajakaši do 23 let je do naslova svetovnega prvaka priveslal Anže Urankar in tako upravičil vlogo favorita, ki jo je imel pred začetkom prvenstva. Bil je 79 stotink hitrejši od Francoza Huguesa Moreta, na tretje mesto pa je priveslal še en slovenski reprezentant in tako dopolnil uspeh. Bron so podelili Timu Novaku.

Naslov svetovnega prvaka v mladinski konkurenci je slavil kajakaš Vid Oštrbenk, ki je za več kot sekundo in pol prehitel vse tekmece. Na drugo mesto je priveslal Francoz Eliais Blais, na tretje pa Čeh Matej Hradec. V mladinskem finalu kajakašev so vesllai še trije Slovenci. Erazem Šavli je bil peti, Ulan Valant deseti, Urban Novak pa 15.

Vid Oštrbenk je do še ene posamične kolajne priveslal v navezi z bratom Majem. V mladinskem finalu kanuističnih dvojcev sta bila tretja. Zmagala sta Čeha Sveda in Smilek, druga pa sta bila Švicarja Mueller in Bretscher.

Zbiranje kolajn se je nadaljevalo tudi v popoldanskih ekipnih tekmah. V konkurenci kajakašev do 23 let so moči združili Anže Urankar, Tim Novak in Vid Oštrebnk in si priveslali naslov svetovnih prvakov med mlajšimi člani. Srebrno kolajno so osvojili Čehi, bronasto pa Nemci.

Kolajno srebrnega leska so si zagotovili mladi kanuisti. Martin Gale, Nejc Gradišek in Maj Oštrbenk so v konkurenci mladincev zaostali le za ekipo Francije, tretji pa so bili Čehi.

Na stratu so bile še tri slovenske ekipe, ki so priveslale do brona. Eva Alina Hočevar, Ana Šteblaj in Živa Jančar so v kajakaški konkurenci mladink zaostale za Nemkami in Čehinjami, mladinska ekipa kajakašev, v postavi Urban Novak, Erazem Šavli in Ulan Valant, je premoč priznala Italijanom in Švicarjem, do brona pa so priveslali tudi kanuistični dvojci do 23 let. V čolnih so skupaj veslali Anže Urankar in Martin Gale, Tim Novak in Vid Oštrbenk ter Maj Oštrbenk in Nejc Gradišek. Zmagali so Čehi, drugi pa so bili Francozi.

Le eno mesto je od kolajne ločlilo Ano Šteblaj, ki je bila četrta v mladinski konkurenci kajakašic. Eva Alina Hočevar je bila v tem finalu šesta, Živa Jančar 13., Helena Domajnko pa 15. Naslov prvakinje si je priveslala Čehinja Tereza Kneblova, druga je bila Italijanka Cecilia Panato, tretja pa Francozinja Coline Husson.

Med kanuistkami do 18 let je Eva Alina Hočevar zasedla še eno šesto mesto. Zmagala je Italijanka Cecilia Panato, pred Čehinjama Petro Štepankovo in Terezo Kneblovo.

Med kajakašicami do 23 let je v finalu veslala Lea Novak in bila na koncu sedma. Zmagala je Čehinja Martina Satkova, do srebra je prišla Italijanka Giulia Formenton, do brona pa njena rojakinja Mathilde Rosa.

Svoje prestavnike smo imeli tudi v mladinskem finalu kanuistov. Nejc Gradišek je končal na šestem mestu, Martin Gale je bil sedmi, Maj Oštrbenk pa deveti. Zmagal je Čeh Filip Janu, drugi je bil Francoz Louis Passernig, tretji pa Čeh Matous Beier.

 

Foto: Mitja Oštrbenk