Mladi spustaši z odliko zaključili EP za mladince in mlajše člane v Skopju.

0
536

V kanjonu Matka se je s posamičnimi in ekipnimi tekmami v sprintu na divjih vodah zaključilo letošnje evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. Zadnji dan prvenstva je slovenska ekipa priveslala do štirih kolajn. Naslova evropskega prvaka do 23 let se je veselil kajakaš Anže Urankar, ki je bil kasneje s Timom Novakom in Vidom Oštrbenkom še prvi v ekipnih vožnjah. Vid Oštrbenk je novi mladinski evropski podprvak v kajaku, mladinki Eva Alina Hočevar in Lea Novak pa sta bili tretji v ženskem dvojcu.

Anže Urankar je na reki Treski v Skopju priveslal do naslova evropskega prvaka v sprintu na divjih vodah med mlajšimi člani. Kajakaš ljubljanskega kluba je bil prvi favorit za zlato kolajno, saj jev zadnjih sezonah stalni član zmagovalnega odra na evropskih in svetovnih prvenstvih tudi v članski konkurenci. Tokrat je za naskok na vrh za 61 stotink sekunde ugnal Belgijca Brama Sikkensa, ki ga sicer videvamo tudi na prvenstvih v sprintu na mirnih vodah. Tretji je bil Nemec Yannic Lemmen, ki je zaostal za 67 stotink. Tudi drugi Slovenec v finalu kajakašev do 23 let je nastopil odlično. Tim Novak je bil namreč četrti, za bronom pa je zaostal za približno pol sekunde.

Le štiri stotinke sekunde so od naslova mladinskega evropskega prvaka ločile kajakaša Vida Oštrbenka, člana kajakaškega kluba iz Brežic. Pred njih je preizkušnjo končal Francoz Augustin Reboul, ki je v četrtek osvojil tudi naslov mladinskega prvaka v klasičnem spustu. Na tretje mesto se je uvrstil Italijan Francesco Ciotoli, drugouvrščeni iz klasike.

Urankar, Novak in Oštrbenk so nato nastopili v ekipni tekmi kajakašev do 23 let. Na koncu so bili 77 stotink sekunde hitrejši od najbližjih zasledovalcev iz Nemčije in se veselili še ekipnega naslova evropskih prvakov med mlajšimi člani. Tretji so bili Belgijci.

Do nove kolajne sta priveslali Eva Alina Hočevar in Lea Novak. Četrtkovemu naslovu mladinskih evropskih prvakinj v klasičnem spustu sta tokrat med ženskimi dvojci dodali bronasto kolajno v sprintu na divjih vodah. Pred njima sta bili uvrščeni le dvojici iz Francije in Italije.

Slabo sekundo za bronasto kolajno sta med moškimi mladinskimi dvojci zaostala brata Vid in Maj Oštrbenk, ki sta bila četrta. Na zmagovalni oder so se uvrstili francoski posadki Reboul – de Brye in Roussin – Roussin ter Čeha Hendrych – Nachtigal.

V posamičnih finalnih nastopih smo spremljali še Evo Alino Hočevar in Leo Novak. Hočevarjeva se je med mladinkami v kanuju uvrstila na osmo mesto, Novakova pa je bila v konkurenci kajakašic 12.

V klasiki so se na zmagovalni oder uvrstile kajakašice Helena Domajnko, Eva Alina Hočevar in Lea Novak, ki pa so imele v tokratni mladinski sprinterski preizkušnji nekaj težav. Po napaki na progi so ciljno linijo namreč prečkale v razmiku več kot desetih sekund, kar pa po pravilih predvideva diskvalifikacijo. Slovenke so nato nastopile še v kanuju in med mlajšimi članicami zasedle peto mesto. Prav tako so bili peti tudi kanuisti Maj Oštrbenk, Nejc Gradišek in Nik Gerčer v konkurenci mladincev. Na startu smo imeli še mladinsko ekipo kajakašev. Nejc Gradišek, Aljaž Dimič in  Rok Pistotnik so bili na koncu deveti. 

Slovenska reprezentanca se tako iz Makedonije vrača s šestimi kolajnami. Za posamične naslove evropskih prvakov so poskrbeli Anže Urankar v sprintu ter Eva Alina Hočevar in Lea Novak v klasičnem spustu. Zlato kolajno je osvojila še ekipa kajakašev do 23 let v sprintu. Srebrno kolajno so osvojile kajakašice v ekipni tekmi klasičnega spusta ter Vid Oštrbenk v sprintu med mladinci, bronasto pa Eva Alina Hočevar in Lea Novak v sprintu.

Prihodnje evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane bo organizirano čez dve leti v Solkanu.

 

Foto: Aleksandar Zlatev in Mitja Oštrbenk

 

Rezultati: http://siwihome.azurewebsites.net/canoe123/live?SessionKey=kosta.20180804