Na EP v Beogradu za začetek trije nastopi v finalu A.

0
352

V Beogradu so drugi tekmovalni dan evropskega prvenstva v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane slovenski tekmovalci in tekmovalka nastopili zelo dobro. Mladinka Mia Medved si je na 500-metrski razdalji priveslala nastop v finalu A, to je na isti razdalji uspelo tudi mladincu Janu Marklju ter dvojcu Simon Blažević – Rok Šmit v konkurenci mlajših članov.

Kajakašica Mia Medved, ki je po koncu lanske sezone začela trenirati s Špelo Ponomarenko Janić, je v prvi tekmi dneva na Adi Ciganliji nastopila zelo dobro. V cilj 500-metrske preizkušnje je priveslala kot prva, s prednostjo nekaj manj kot pol sekunde. Za njo sta se zvrstili Norvežanka Maria Virik in Portugalka Maria Rei, ki sta se prav tako uvrstili v finale A na tej razdalji. Mia Medved je imela sicer tretji čas polfinalnih preizkušenj.

Uspešno je na 500-metrski razdalji veslal tudi Jan Markelj, ki se je s tretjim časom svoje polfinalne skupine mladincev uvrstil v nedeljski finale A. Pred slovenskim kajakašem sta v cilj priveslala Ukrajinec Dmitro Danilenko in Danec Gustav Skovsager. Markelj je kasneje veslal še v polfinalu na 1000 metrov in za eno mesto zgrešil finale A. V sobotni finale so namreč vodila prva tri mesta polfinalne skupine, Markelj pa je v cilj priveslal kot četrti in zaključil z nastopi na tej razdalji.

Z zelo dobrim nastopom v konkurenci mlajših članov sta si finale A na 500 metrov zagotovila tudi Simon Blaževič in Rok Šmit. Primorsko-gorenjski dvojec je ugnal vse tekmece v svoji skupini in zanesljivo napredoval v zadnjo fazo tekmovanja. Blaževiću in Šmitu sta se najbolj približala Ukrajinca Kostišen in Lakmanov.

Dva nastopa je opravil tudi Alan Apollonio v konkurenci kajakašev do 23 let. Najprej je v polfinalu na 500 metrov v svoji skupini zasedel peto mesto in si zagotovil finale B. Enak razplet je bil tudi v polfinalu na 1000 metrov, kjer je Primorec, ki je včasih veslal v kajakaškem dvojcu skupaj s Simonom Blaževićem, znova dosegel peti čas svoje skupine in si priveslal še en finale B.

Pozno popoldne so mladi sprinterji nastopali še v kvalifikacijah na 200 metrov in se vsi uvrstili v sobotni polfinale. Jan Markelj je v svoji skupini mladincev zasedel peto mesto, Mia Medved je bila med mladinkami druga, prehitela jo je le Poljakinja Helena Wisniewska, Rok Šmit je bil v konkurenci do 23 let sedmi, dvojec Simon Blažević – Rok Šmit pa je ciljno linijo svoje kvalifikacijske skupine prečkal kot tretji.

Rezultati: http://europecanoeevents.com/live-results?gmt=2&gmt2=-120