Na evropskem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah trije Slovenci, Anja Osterman v lovu na nove vrhunske uvrstitve

0
367

Pred sprinterji na mirnih vodah je drugi vrhunec sezone – evropsko prvenstvo v Münchnu. Tekmovanja na progi v Oberschleissheimu bodo na sporedu med četrtkom in nedeljo, prvo ime slovenske ekipe pa bo nedvomno Anja Osterman, srebrna z nedavnega svetovnega prvenstva v kajaku na 200 metrov. Visoka mesta bosta lovila še Jošt Zakrajšek in Rok Šmit.

Deset dni je minilo od svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah v Kanadi, že sprinterje na mirnih vodah čaka evropsko prvenstvo v Münchnu. To bo letos prvič potekalo v okviru evropskega prvenstva več športov v mestu, ki je pred 50 leti gostilo olimpijske igre.

Prvo ime maloštevilčne slovenske ekipe je Anja Osterman. Primorka se je po koncu lanske sezone odločila za samostojno pot ter se povezala s slovaško ekipo in njihovim trenerjem ter že na prvih dveh tekmah svetovnega pokala v Račicah in Poznanju osvojila tri kolajne. Z uspehi je nadaljevala tudi v Kanadi, kjer je osvojila srebro na 200 metrov, na 500 metrov pa je bila šesta.  

»Evropskega prvenstva v Münchnu se že veselim. Sicer tam še nisem nikoli nastopila v kajaku na mirnih vodah. Proge ne poznam. Kajak bo prvič del tega velikega evropskega prvenstva, kjer so zraven še ostali športi. V Nemčiji bo kar veliko tekmovalcev. Na evropskem prvenstvu pričakujem visoka mesta, veselim pa se tudi prvega nastopa na progi v Münchnu,« je povedala Anja.

Na prvenstvu stare celine bo znova med glavnimi kandidatkami za kolajno, med glavne tekmice na 200 metrov pa bi lahko uvrstili Danko Emmo Aastrand Jorgensen, trikratno dobitnico olimpijskih kolajn, pa Poljakinjo Marto Walczykiewicz, srebrno z OI v Riu de Janeiru, ter Madžarko Anno Lucz, bronasto z letošnjega svetovnega prvenstva v Kanadi.

»Po vseh teh rezultatih v Kanadi, grem na evropsko prvenstvo z dvignjeno glavo in visokimi cilji. Lise (Carrington, op. p.) tam ne bo, kar pomeni, da lahko celo zmagam. Ampak moram iti korak za korakom. Najprej se je treba uvrstiti v finale, treba je povrniti tisti pravi občutek, da bom veslala tako kot znam. Potem vem, da bo vse obrnjeno v mojo korist in bom lahko osvojila mesta, ki si jih želim tudi na evropskem prvenstvu,« je še dodala.

Pred prvenstvom stare celine je imela nekoliko težav, saj so med potovanjem iz Kanade izgubili njeno prtljago, ki jo je dobila šele po enem tednu. Tako je ostala tudi brez vesel, nadomestnega so ji na priprave s slovaško ekipo, kamor je odpotovala neposredno s svetovnega prvenstva, pripeljali od doma. Na srečo je v Kanadi nastopila z izposojenim čolnom, tako da jo je njen ‘roza srček’, kakor je poimenovala svoj čoln, čakal v Evropi, pripravljen na izziv prihajajočega evropskega prvenstva.

V regatnem centru na severnem obrobju Münchna bosta veslala še dva slovenska predstavnika. Jošt Zakrajšek bo nastopil na 1000 in 5000 metrov. Predvsem od daljše razdalje si po dosežkih v letošnjem letu obeta veliko. Na svetovnih pokalih je bil namreč srebrn in bronast, na svetovnem prvenstvu pa peti. »S petim mestom sem lahko zadovoljen in optimističen pred evropskim prvenstvom,« je Zakrajšek dejal po nastopu v Kanadi. Dva nastopa čakata tudi Roka Šmita, ki bo tekmoval na 200 in 500 metrov.

V četrtek bodo na sporedu kvalifikacije kajakašev na 1000 in 500 metrov, kajakašic na 500 metrov ter polfinale kajakašev na 500 metrov. V petek sledijo polfinala kajakašev na 1000 metrov, kvalifikacije kajakašic in kajakašev na 200 metrov, finale kajakašev na 500 metrov in polfinale kajakašic na isti razdalji. V soboto zjutraj bo na sporedu polfinale kajakašic in kajakašev na 200 metrov, finale kajakašev na 1000 metrov in finale kajakašic na 200 metrov, pa tudi preizkušnja na 5000 metrov. V nedeljo se bo prvenstvo zaključilo s finalom kajakašic na 500 metrov in kajakašev na 200 metrov.

Pravice za TV prenos ima TV Slovenija (celoten seznam je na voljo tu: https://www.munich2022.com/en/list-of-broadcasters), spletni prenos pa bo na voljo na www.canoe-europe.org (a bo na določenih teritorijih v skladu z zahtevami geoblokiran).

Več na: https://www.munich2022.com/en/canoe-sprint