Na Ljubljanici znova veslali za dober namen

0
266

Kajakaška zveza Slovenije, Kajak kanu klub Ljubljana in dobrodelno društvo Hiša sonca so desetič organizirali humanitarno-športno akcijo ’24 ur veslanja za dober namen’ na Ljubljanici. Žal jo je tokrat nekoliko zagodlo vreme z nevihtami, a vseeno se je na vsaj en krog podalo 230 udeležencev in udeleženk.

Letos so zbrana sredstva namenili delovanju Kriznega centra za otroke – Hiša zavetja Palčica. Krizni center je namenjen otrokom v starosti 0-6 let, za katere pristojni Center za socialno delo ugotovi, da je zaradi njihove zaščite in koristi nujno, da se jih nemudoma umakne iz ogrožajočega družinskega okolja.

Rekreativno-dobrodelne kajakaške prireditve so se udeležili tako zvesti kajakaški privrženci in rekreativci, mladi kajakaši in kajakašice, kakor tudi diplomati, ki se z veseljem odzovejo vsakoletnemu vabilu.

Žal je letošnji spust minil brez Toneta Preglja, dolgoletnega predsednika društva Hiša sonca, ki je bil nepogrešljivi člen in motor akcije ’24 ur veslanja za dober namen’, in je mnogo prezgodaj preminil lansko poletje. Letošnji spust je tako potekal tudi v spomin nanj.

Na krožni progi med Livado (Kajak kanu klubom Ljubljana) in Ambroževim trgom, ki je dolga približno pet kilometrov in pol, smo lahko videli udeležence v velikih indijanskih kanujih, rekreativnih dvosedih, morskih kajakih, deskah za veslanje stoje …, kakor tudi v tekmovalnih čolnih.

Najbolj vztrajna je bila Eva Ferjan, ki je v 24 urah veslanja ni ustavila niti nevihta z grmenjem. Še več, njen podvig je občudovanja vreden, saj v 24 urah sploh ni prenehala z veslanjem in izstopila iz čolna. Vse potrebno je vozila s seboj, ker ni veliko pila, pa ni bilo niti potrebe po obisku stranišča. V nočnih urah se je nad Ljubljano razbesnela tudi nevihta, a najvztrajnejša udeleženka akcije je nadaljevala navkljub temu, saj je, kot je povedala kasneje, imela zelo kvaliteten anorak, tako da je niso ovirali niti slabi vremenski pogoji.

Eva Ferjan je preveslala 30 krogov, kar je 165 kilometrov, ter si ob tem prislužila čestitke in občudovanje vseh prisotnih, pa tudi posebno nagrado, ki jo je prispeval Slowatch. Lani je dobrodelni spust zaključila pri 29 preveslanih krogih.

»Prav posebnih priprav nimam, le veslam za svoje veselje. Veliko tečem na Šmarno goro in se ukvarjam s športom iz svojega zadovoljstva, ekstra priprav pa nimam. Samo grem. Pri takšnih akcijah zelo pomembno vlogo odigra notranja igra. Kaj si govoriš, kaj se dogaja v tebi, kako obvladuješ telo. To je odločilnega pomena. Zelo se opazujem, da vidim, kaj se mi dogaja, ali sem utrujena, je to resnično. Ne smeš podleči temu, da si dopoveduješ ‘ne morem več’. Če te kaj boli, moraš hitro najti način, da se razbremeniš, da najdeš drugi položaj. Opazujem, kako diham, da ne začnem preplitko dihati,« je razkrila Eva Ferjan.

Na drugem mestu je dobrodelno veslanje zaključil Alen Mugerli, ki je preveslal 23 krogov oziroma 126,5 kilometrov, Veronika Klemenčič pa je preveslala 20 krogov oziroma 110 kilometrov.

Po 19 krogov so preveslali Špela Marinko, Alma Medjugorac Menendez, Srečko Kržič in Santiago Leban Parada, 13 jih je naredil Robert Velišček, 12 Klemen Žlebir, po 11 pa Urban Dolinar, Luka Debeljak in Matko Petek. Posebej velja omeniti tudi mlade člane KKK Ljubljana, na čelu s komaj devetletno Evo Debeljak, ki so preveslali po deset krogov. Poleg  Eve so 55 kilometrov preveslali še Mohor Horvatiček, Pino Kovač in Jon Zupančič. Deset krogov sta preveslala tudi Borut Hafner in Branko Kosi.

Rekord akcije sta sicer lani postavila Anže Urankar in Matija Preskar, ki sta preveslala 31 krogov oziroma 170,5 kilometrov.

Vsi udeleženci akcije so letos skupaj preveslali 693 krogov, kar je skupnih 3811,5 kilometrov, Elektro Ljubljana pa bo prispeval dodatna sredstva za vsak preveslani kilometer.

V preteklih letih so finančno pomoč, pridobljeno z akcijo ’24 ur veslanja za dober namen’, že prejeli URI Soča, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Mladinski dom Malči Beličeve, CUDV Dornava, Programi socialne vključenosti Želva, Varstveno-delovni center Novo mesto, Društvo sožitje Ptuj, CUDV Draga, Inštitut zlata pentljica in drugi.

Ob zaključku dobrodelnega veslanja so k akciji pristopili tudi glasbeniki Sanja Mlinar Marin in skupina ReCover, ki so za vse udeležence pripravili odličen koncert in k športnemu dogodku dodali še nekaj kulturno-zabavnega pridiha.

Dobrodelno akcijo so podprli številni sponzorji in donatorji, in sicer Elektro Ljubljana, Generali Investments, Dama engineering, Taming, SMS Team, Soboslikarstvo Branko Pirš, JM projekt, Innet Media, Orglarstvo Škrabl, Slavko Kolar, Venturia, Pivovarna Laško Union, Atlantic Grupa, Slowatch in Masel.

Vsem sponzorjem, donatorjem in udeležencem se najlepše zahvaljujemo!