Naja Pinterič tretja v sprintu na svetovnem prvenstvu v SUP-u

0
323

Slovenska mladinska reprezentantka v slalomu in spustu na divjih vodah Naja Pinterič ta teden tekmuje na svetovnem prvenstvu v veslanju stoje (SUP) na Tajskem, ki poteka pod okriljem Mednarodne kajakaške zveze (ICF). Naja je v mladinskem sprinterskem finalu navdušila in priveslala do bronaste medalje.

Kajakašica in kanuistka čateškega kluba Naja Pinterič se ne znajde dobro le v čolnu, temveč tudi na SUP-u. Na svetovnem prvenstvu v veslanju stoje v Pattayi je namreč v finalu mladink v sprinterski preizkušnji na 200 metrov v cilj priveslala kot tretja in osvojila bronasto kolajno. Zmage se je veselila Grkinja Kiriaki Logotheti, srebra pa Italijanka Cecilia Pampinella, ki je letos sicer branila naslov svetovne mladinske prvakinje v tej disciplini, ki ga je osvojila na lanskem svetovnem prvenstvu. Tekma je bila zelo izenačena, prvouvrščeni tekmovalki je ločilo vsega osem stotink sekunde, Naja pa je za zmagovalko zaostala za 59 stotink.

Naja je odlično nastopila že v sredinih kvalifikacijah, kjer je bila v svoji kvalifikacijski skupini druga, zaostala je le za današnjo novo svetovno prvakinjo Logothetijevo, ter se tako brez težav uvrstila v današnji polfinale. Danes je v polfinalni skupini postavila najboljši čas, imela je 25 stotink prednosti pred Italijanko Cecilio Pampinella, branilko naslova svetovne prvakinje. Vse tri omenjene tekmovalke so bile na koncu v finalu tiste, ki so se borile za prva tri mesta.

»Tekma se je začela z včerajšnjimi kvalifikacijami, ki so bile na sporedu okoli druge ure po tajskem času, ko je bilo okoli 32 stopinj in se je bilo zelo težko ohladiti. Danes je bilo malo hladneje, a še vedno vroče, težko pa je najti senco, da se vsaj malo ohladiš. Na svetovno prvenstvo sem odpotovala z enim treningom in eno tekmo na trdi deski, ki je bila občutno širša od te, s katero sem tekmovala tu in na kateri sem prvič stala pred dvema dnevoma. Na začetku sem imela kar nekaj težav, da sem se navadila. Nisem vedela, kaj lahko pričakujem na tekmi, saj v sprinterski tekmi nisem še nikoli tekmovala, tako da nisem vedela, kako dobro mi gre. Kljub temu pa sem imela to disciplino pred prvenstvom za svojo primarno. Pri SUP-u je zavesljaj podoben tistemu pri kanuju v slalomu, ampak je večji poudarek na frekvenci zavesljaja kot pa na tehniki, in to mi je povzročalo kar nekaj težav,« je po uspehu na Tajskem povedala Naja.

To je za mladinsko reprezentantko že osma kolajna z mladinskih prvenstev v letošnji sezoni. V posamični konkurenci je na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah osvojila srebrno kolajno v kanuju in kajakaškem krosu, na svetovnem mladinskem prvenstvu v slalomu je osvojila srebrno medaljo v ekipni tekmi kanuistk in bronasto med ekipami v kajaku, v spustu na divjih vodah pa je dodala še tri ekipne kolajne v sprintu na divjih vodah in klasičnem spustu.  

V Pattayji sta v sprinterskem polfinalu in finalu svetovnega prvenstva v SUP-u nastopili še dve Slovenki, in sicer v kategoriji veterank nad 50 let. Natalija Fon Boštjančič si je z zmago v polfinalni skupini priborila nastop v finalu A, kjer je bila nato sedma, Polona Pušljar pa je bila v polfinalni skupini peta in tako za mesto zgrešila uvrstitev v finale A. V finalu B je nato v cilj prišla kot druga, kar ji je v končni razvrstitvi prineslo deseto mesto. Naslov svetovne prvakinje med tekmovalkami nad 50 let je osvojila Grkinja Penni Tsaoutou, druga je bila Južnokorejka Jungmi Kim, tretja pa Novozelandka Marlene Bergh.

V petek sledijo tekme na daljši razdalji. Tekmovalci in tekmovalke v mladinski konkurenci ter udeleženci prvenstva v kategoriji nad 50 let bodo nastopili na 10 kilometrov dolgi progi, medtem ko člane in veterane nad 40 let čaka 15-kilometrska preizkušnja.

Uradna stran: https://www.canoeicf.com/stand-up-paddling-world-championships/pattaya-2023

Program tekmovanja in rezultati:  https://memosoft.spotfokus.com/timetable/eventdetail/96/2023-ICF-Standup-Paddling-World-Championships-Sprint

Foto: Marjanca Pečar