Nejc Žnidarčič je novi evropski prvak v sprintu, Blaž Cof drugi, kanuisti tretji.

0
565

Nejc Žnidarčič je na evropskem prvenstvu v spustu na divjih vodah na Soči v svoji paradni disciplini – sprintu – zmagal z velikansko prednostjo in se veselil nove zlate kolajne z največjih tekmovanj. Njegov uspeh je z drugim mestom med kanuisti dopolnil Blaž Cof. Za šesto slovensko odličje tega prvenstva je poskrbela ekipa kanuistov, ki je bila tretja.

Evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah na Soči bo imelo v slovenski kajakaški zgodovini pomembno mesto, saj so slovenski tekmovalci izjemno uspešno nastopali tako v klasičnem spustu kot v sprintu. Na prvenstvu je slovenska reprezentanca osvojila tri posamične in tri ekipne kolajne. Po treh kolajnah, ki so jih tekmovalci osvojili prvi tekmovalni dan v klasičnem spustu, so blesteli tudi v sprintu, ki so ga zaradi slabih vremenskih razmer s sobote morali prestaviti na nedeljo. Zaradi močnega dežja je vodostaj Soče namreč precej narastel in ker pogoji ne bi bili enaki za vse tekmovalce, so bili organizatorji prisiljeni spremeniti program.

Sprememba ni pomembno vplivala na slovenske tekmovalce, saj so v sprintu, kjer vselej veljajo za glavne favorite za najvišja mesta, tudi tokrat blesteli. Še posebej aktualni svetovni prvak v sprintu Nejc Žnidarčič, ki je veslal odlično in vse tekmece prehitel za več kot sekundo in pol. Žnidarčič je na Sočo prišel z enim samim ciljem – osvojiti naslov evropskega prvaka, kar mu je v šampionskem slogu tudi uspelo. »To je bil prvi cilj, saj v klasiki še nisem bil tako dobro pripravljen, ker je še prezgodaj. V sprintu pa sem že v dobri formi, kar sem videl tudi na izbirnih tekmah, ko sem bil kar superioren. Danes sem dvakrat odpeljal fantastično in suvereno zmagal. Več si ne bi mogel želeti, tako da sem zelo vesel,« je takoj po tekmi povedal novi prvak.

Tako kot večina slovenskih tekmovalcev je tudi Žnidarčič upal, da bodo pogoji dovoljevali nastop na tehnično zahtevnejši progi nekoliko nižje, a gladina reke Soče tokrat ni omogočala tekmovanj v zahtevnejših razmerah. »Meni je v užitek veslati na res divji vodi, tako da sem si želel, da bi bila tekma spodaj, saj bi bila razlika še večja. Na koncu je pomemben le naslov prvaka, tako da te želje niti niso tako pomembne,« je še dodal Primorec. Na drugo mesto se je uvrstil Čeh Tomaš Slovak, tretji pa je bil Francoz Theo Devard.

Izjemno dobro so nastopili tudi preostali trije kajakaši, saj so tudi oni veslali v finalu. Po kvalifikacijah je odlično kazalo tudi Simonu Ovnu, ki je bil celo tretji, a v finalni vožnji veslal nekoliko počasneje, kar mu je na koncu prineslo deveto mesto. Tim Kolar je bil peti, Maks Frančeškin pa enajsti.

Ko je Nejc Žnidarčič še prejemal čestitke in objeme, je novo kolajno Sloveniji priveslal še kanuist Blaž Cof, za katerega je to druga kolajna s članskih evropskih prvenstev v sprintu. Leta 2011 je bil v sprintu tretji. Varovanec Jožeta Vidmarja, ki uspešno nastopa tudi v slalomski konkurenci, je bil drugi tudi po kvalifikacijski vožnji. »S kvalifikacijsko vožnjo se nisem preveč obremenjeval in vse odmislil, ohranil sem le pozitivne lastnosti iz prve vožnje. Med veslanjem sem imel občutek, da mi ne gre dobro, saj se mi je zdelo, da sem slabo startal. Nato pa sem potegnil, tudi najtežji del mi je dobro uspel. To je bila odlična vožnja. Zelo sem vesel,« je vtise ob osvojeni kolajni strnil Blaž Cof. Znova je odlično tekmoval tudi Simon Hočevar, ki je v klasiki osvojil bron, sprint pa končal na petem mestu. Nova kolajna se mu je izmuznila za 29 stotink sekunde. Evropski prvak je postal Francoz Guillaume Alzingre, tretji pa je bil Čeh Ondrej Rolenc.

Kanuisti so bili na tem prvenstvu izjemno uspešni, saj so tako kot na klasični tekmi, tudi v sprintu posegli po bronu. Potem ko je na klasični tekmi kot tretji član ekipe veslal Luka Žganjar, je tokrat namesto njega nastopil njegov partner v kanuističnem dvojcu Peter Žnidaršič. Tudi on se je tako kot Žganjar med tekmo prevrnil, a napako hitro popravil ter skupaj s Simonom Hočevarjem in Blažem Cofom priveslal do nove kolajne za slovensko ekipo. Blaž Cof in Simon Hočevar, ki sta na prvenstvu osvojila po tri kolajne, sta bila z razpletom več kot zadovoljna. »Računal sem na eno ekipno kolajno, na koncu pa se je res dobro izteklo. Luka in Peter, najmlajša v ekipi, sta svojo nalogo opravila odlično. Na začetku sta sicer imela nekaj težav, saj se pozna, da spusta ne veslata pogosto, še posebej ne kanuja, ker se posvečata slalomu. Ker nista imela dovolj dobre opreme, sem jima posodil svoj trening čoln, in zagotovo je tudi to pripomoglo k temu, da smo dvakrat premagali Hrvate, ki so kolajne osvajali od leta 1995 pa do lani,« je v močnem dežju, ki je začel padati takoj po prihodu slovenske trojice skozi cilj, razlagal Simon Hočevar, Blaž Cof pa je dodal: »Super! Bil je enkraten dan. Osvojil sem srebrno in bronasto kolajno.« Zmagali so Francozi, drugi so bili Čehi.

Visoke cilje je imela tudi ekipa kajakašev, v kateri so veslali Nejc Žnidarčič, Tim Kolar in Simon Oven, a so se sanje o zlati kolajni razblinile že v zgornjem delu proge, kjer je Simon Oven izgubil idealno linijo, nato pa še tik pred ciljem zadel ob skalo. Kajakaši bodo novo priložnost za kolajno iskali že junija v Solkanu, ko bo na sporedu svetovno prvenstvo v sprintu, Slovenci pa bodo tam branili naslov ekipnih svetovnih prvakov. Zmagali so Čehi, pred Francozi in Italijani.

V posamični konkurenci kajakašic je dobro tekmovala Ljubljančanka Ajda Novak, ki je osvojila osmo mesto. Za popolno prevlado so poskrbele Francozinje, ki so osvojile vsa tri odličja. Zmagala je Sixtine Malaterre, druga je bila Charlene Le Corvaisier, tretja pa Manon Hostens.

Tudi v konkurenci dvojcev so kolajne odšle le v Francijo. Zmagala sta Alzingre in Claudepie, druga sta bila Damien in Gaetan Guyonnet, tretja pa Leclerc in Pete. Zelo dobro sta nastopila Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, ki sta v finalu startala kot prva, nato pa zelo dolgo vztrajala na vrhu. Bila sta peta, do kolajne pa jima je zmanjkalo le 21 stotink sekunde.

Tekmovale so tudi kanuistke, kjer pa je imela slovenska predstavnica Beti Medved na progi nekaj težav, se prevrnila in ostala brez uvrstitve. Zmagala je Francozinja Julie Paoletti, druga je bila Čehinja Radka Valikova, tretja pa Italijanka Marlene Riccardi. Že v kvalifikacijah pa je izpadla svetovna prvakinja Marjolene Hecquet, ki se je prevrnila in ni zaključila nastopa.

V ekipnih tekmah kajakašic in kanuističnih dvojcev Slovenija ni imela predstavnikov. Med kajakašicami so slavile Francozinje in Švicarkami in Nemkami, v konkurenci dvojcev pa so Francozi ugnali Nemce in Čehe.

Prihodnje veliko tekmovanje v spustu na divjih vodah bo junija v Solkanu, ko se bodo tekmovalci potegovali za naslove svetovnih prvakov v sprintu.