Peter Kauzer, Jure Meglič, Benjamin Savšek in Jure Lenarčič so napredovali v polfinale.

0
583

Kajakaša Peter Kauzer in Jure Meglič ter kanuista Benjamin Savšek in Jure Lenarčič so uspešno prestali kvalifikacije druge tekme svetovnega pokala v Franciji. Kauzer je bil najhitrejši med kajakaši, Meglič je zasedel peto mesto, Savšek je bil med kanuisti tretji, Lenarčič pa je napredoval s 27. časom kvalifikacij.

Peter Kauzer je postavil najhitrejši čas kvalifikacij že s prvo vožnjo, najbližjega tekmeca, komaj 17-letnega Francoza Bastiena Damiensa, pa je prehitel za 1,22 sekunde. Tretje mesto si je priveslal Poljak Mateusz Polaczyk. »Prvo vožnjo sem odpeljal tako, kot sem si zadal. Bilo je brez večjih posebnosti, imel sem čiste linije in veslal sem skozi sredino vrat. Imel sem najhitrejši čas, čoln pa mi je lepo tekel, tako da se nisem preveč mučil,« je povedal Kauzer, ki je imel v drugi vožnji več težav, saj je zgrešil vrata, nato pa se v cilj le še spustil, saj je že imel zagotovljeno napredovanje v polfinale. »V drugi vožnji mi je že v devetih vratih zagrabilo rep, tako da sem bil zelo nizek v desetih protitočnih vratih, nato pa je prišla napaka. 14. vrata so bila skoraj v vodi, tako da sem imel kar nekaj težav, da sem jih preveslal brez kazenskih sekund, pri naslednjih vratih pa je bilo tako, da si zanje potreboval hitrost. Brez nje nisi imel možnosti, tako da sem šel mimo 15. vrat. Nato sem se do cilja le še spustil, saj je tekma tako ali tako že končana, ko zgrešiš ena vrata. Rajši sem prihranil moči za jutri, saj bo naporna tekma,« je še dodal Kauzer.

Z dobro drugo vožnjo si je napredovanje v polfinale priveslal tudi Jure Meglič, ki je bil na koncu peti. »Zelo sem vesel, da mi je uspelo in da sem spet veslal tako kot znam. Očitno še nisem za staro šaro kot je kazalo v Cardiffu in na evropskem prvenstvu. Vesel sem, da mi je steklo in upam, da bom tudi jutri veslal s takšnimi občutki, kot sem danes v drugi vožnji. Zdi se mi, da lahko čas še izboljšam, ker sem naredil nekaj manjših napak, ampak glavno je, da mi je čoln tekel, da sem bil dovolj natančen in da sem pokazal, da sem še zmeraj dovolj hiter,« je povedal Meglič. Preostala slovenska predstavnika Martin Albreht (49.) in Janoš Peterlin (53.) sta obtičala v kvalifikacijah.

Zelo dobro je v kvalifikacijah nastopil tudi kanuist Benjamin Savšek, ki se je z dobro drugo vožnjo povzpel na tretje mesto. »Cilj sem izpolnil. Kvalifikacije sem poskušal vzeti kot trening. Jutri bo znova treba startati iz ničle, proga bo drugačna. Danes mi je res šlo, tako da se bom tudi jutri poskušal pripraviti enako. Želim si le bolj natančnih voženj, saj sem danes v prvem teku naredil neumne dotike, ker sem linije nekoliko preveč krajšal, a nič pridobil,« je povedal Savšek.  Polfinale si je s 27. časom kvalifikacij priveslal tudi Jure Lenarčič, Blaž Cof (32.) in Anže Berčič (35.) pa sta že zaključila s svojimi nastopi. Najhitrejši je bil Slovak Matej Benuš, drugi pa je bil Španec Ander Elosegui.

 

V soboto bodo dopoldne na sporedu polfinala in finala za kajakaše in kanuiste, popoldne pa kvalifikacijski nastopi čakajo kajakašice in dvojce.