V Pauju so kajakaši in kanuisti ostali brez finala. Meglič in Savšek 16.

0
603

Slovenski kanuisti in kajakaši na divjih vodah so svoje nastope na drugi tekmi svetovnega pokala v Pauju zaključili že v polfinalih. Še najbolje sta se odrezala kajakaš Jure Meglič in kanuist Benjamin Savšek, ki sta zasedla 16. mesti. Jure Lenarčič je bil med kanuisti 20., Peter Kauzer pa je tekmovanje sklenil  na 30. mestu. V popoldanskih kvalifikacijah so bili uspešni kajakašici Nina Mozetič in Urša Kragelj ter dvojec Luka Božič-Sašo Taljat.

Po izjemno obetavnih nastopih v kvalifikacijah, kjer je Peter Kauzer dosegel prvi, Benjamin Savšek tretji in Jure Meglič peti čas, so se slovenski nastopi v sobotnem delu tekmovanja zaključili že po polfinalih. Še najbolje sta se odrezala kajakaš Jure Meglič in kanuist Benjamin Savšek, ki sta osvojila 16. mesti. »Včeraj po kvalifikacijah sem bil kar zadovoljen, saj sem po dolgem času znova prikazal dobro vožnjo. Kljub temu, da sem v letošnji sezoni izpustil precej treninga, se počasi vračam, še bolje bi bilo, če bi bilo to s finalnim nastopom. Škoda dveh napak, ki sta me stali finala. Z eno manj, bi bilo dovolj za uvrstitev v finale, saj smo bili zelo izenačeni. Zdi se mi, da mi gre iz tekme v tekmo bolje. Naslednja postaja je La Seu d”Urgell, kjer zelo rad veslam in tudi na tekmah tam mi je vedno šlo dobro,« je povedal Jure Meglič.

Najhitrejši iz kvalifikacij, Peter Kauzer, je bil ob koncu finala precej jezen. Dosojenih 50 kazenskih sekund mu je prineslo 30. mesto, kar je precej za pričakovanji. Slovenska ekipa je na dosojeno kazen vložila protest, saj je Kauzer vrata preveslal precej na meji, a so vsi sodniki ocenili, da Hrastničan ni pravilno preveslal vrat, tako da je ostalo pri prvotni odločitvi. »Vožnja je bila povsem dobra, a tako kot včeraj nisem imel dovolj hitrosti iz protitočnih vrat, tako da sem bil izven linije. Sicer sem se rešil, a ker nisem bil na sredini vrat, so mi dosodili 50 kazenskih sekund. Protest ni uspel. To ne bo nič vplivalo na moj rezultat na OI, morda bo to hladen tuš, ki ga potrebujem,« je povedal Kauzer in dodal: »Rezultatsko nisem zadovoljen, saj vem, da sem sposoben več. Moj glavni cilj so OI, saj je naslov olimpijskega prvaka edini, ki mi še manjka. Povsem sem osredotočen na OI. Tam bom v boljši formi kot sem sedaj in spočit. Ko sem “pravi” in spočit, se nimam česa bati.«

»Glede na to, kako se je danes lotil tekme, je bilo malce problematično. Že včeraj je naredil napako na istih vratih, tako da mislim, da se jih ni lotil prav. Zgornji del proge je odpeljal povsem kontrolirano, na prehodu iz 20. v 21. vrata pa ni imel dovolj hitrosti, tako da ga je zagrabil val. Na tem mestu bi moral skočiti preko njega, potem ne bi bilo težav, tako da je sam kriv, da je do te situacije sploh prišlo. Tekmo sem gledal z višine, zdelo se je, da je šel s celo glavo skozi vrata, z mojega vidika ni bilo govora o 50 kazenskih sekundah. Ampak sodniki so tako dosodili, tako da tukaj ni kaj,« je kritično nastop svojega sina ocenil Peter Kauzer starejši.

Zmage se je veselil domači tekmovalec Etienne Daille, ki je v napetih internih olimpijskih kvalifikacijah izločil prva favorita Fabiena Lefevra in Borisa Neveuja, tako da ga čez mesec in pol čaka nastop v Londonu. Drugo in tretje mesto sta si precej presenetljivo priveslala Čeh Jan Vondra in Avstralec Lucien Delfour.

Zalomilo se je tudi kanuistoma Benjaminu Savšku in Juretu Lenarčiču, ki sta zasedla 16. oziroma 20. mesto. »Nisem najbolj zadovoljen, še posebej ne s kazenskimi sekundami, saj sem spet preveč dirkal na progi. Sem se pa iz tega naučil, da bo treba na OI prikazati bolj varno vožnjo, sploh v polfinalu. Ne bom si smel dovoliti, da bi postavljal čas, bolj bom moral nadzorovati vožnjo.  Časovno sem zelo hiter, delam pa napake. Odpraviti moram kazenske sekunde, morda veslati nekoliko počasneje, da bom bolj kontroliral čoln,« je povedal Savšek, ki bo podobno kot Kauzer ter dvojec Božič-Taljat izpustil tekmo svetovnega pokala prihodnji vikend v Španiji, si vzel nekaj prostega časa, nato pa nadaljeval s pripravami na olimpijski slalom.

Z zelo veliko prednostjo pred najbližjimi zasledovalci je zmagal ljubljenec domačega občinstva Tony Estanguet, ki je bil od drugouvrščenega Poljaka Grzegorza Kiljaneka hitrejši za skoraj osem sekund. Tretje mesto si je priveslal slovaški tekmovalec Alexander Slafkovsky.

Popoldne so se v kvalifikacijah pomerile še kajakašice in dvojci. Kajakašici sta svojo nalogo opravili dobro, saj sta se obe uvrstili v nedeljski polfinale. Tokrat je šlo bolje Mozetičevi, ki je v prvi vožnji sicer naredila napake, ki so ji prinesle 54 kazenskih sekund in je bila tako daleč za uvrstitvijo v polfinale, a je bila v drugo precej uspešnejša in na koncu zasedla 16. mesto, Urša Kragelj pa je bila 21. Potnica na OI, Eva Terčelj, je to tekmo zaradi drugih obveznosti izpustila. Najhitrejša v kvalifikacijah je bila dvakratna svetovna prvakinja Avstrijka Corinna Kuhnle, drugo mesto je zasedla Nemka Melanie Pfeifer, tretje pa Francozinja Emilie Fer. Presenetljivo sta v kvalifikacijah obstali tretja z letošnjega EP Britanka Fionna Pennie in svetovna prvakinja iz leta 2009, Nemka Jasmin Schornberg.

Preko kvalifikacij kanuističnih dvojcev sta se z osmim časom prebila le Luka Božič in Sašo Taljat, medtem ko sta imeli preostali slovenski dvojici več težav. Dejan Kralj in Simon Hočevar sta na koncu polfinale zgrešila za vsega 18 stotink sekunde in bila 21., Luka Slapšak in Urban Jarc pa sta bila 25. Najuspešnejša sta bila Slovaka Peter in Ladislav Škantar, drugo mesto si je priveslala češka dvojica Karlovsky-Jane, tretja pa sta bila Francoza Pierre Labarelle in Nicolas Peschier.