Peter Kauzer znova na najvišji zmagovalni stopnički

0
130

Slalomisti na divjih vodah ta konec tedna tekmujejo v Pragi, kjer poteka prva tekma za svetovni pokal v letošnjem letu. Uvodni dan finalnih nastopov je zablestel Peter Kauzer, ki je na progi, kjer je leta 2018 postal evropski prvak, ugnal vso konkurenco.

38-letni Peter Kauzer je majsko evropsko prvenstvo v Liptovskem Mikulašu zapustil razočaran, saj se prvič po več letih ni uspel prebiti iz kvalifikacij, a na zadnjih dveh tekmah je dokazal, da je imel na Slovaškem le slab dan. Pretekli konec tedna je namreč v Augsburgu zmagal na evropskem pokalu, danes pa je na prvi tekmi svetovnega pokala v letošnjem letu znova ugnal vso konkurenco.

Na Vltavi je z desetim rezultatom polfinala za las ujel finalni nastop, kjer pa je nato ostal v vodstvu vse do konca tekme. Hrastničanu se je najbolj približal Italijan Giovanni De Gennaro, ki je zaostal za sekundo. Bron je osvojil Švicar Martin Dougoud.

“Dan se ni začel najboljše. Ko sem v polfinalu prišel v cilj, sem bil skoraj prepričan, da to ne bo dovolj za finale. Šel sem že v šotor, se preoblekel, želel spakirati in iti v hotel. Na koncu je bilo na moji strani malo sreče, saj sem se kot zadnji uvrstil v finale. Zaradi tega sem odprl finale in si rekel, da sem v finalu in da bom poskušal to izkoristiti. Na koncu sem to izkoristil na najboljši možni način. V finalu sem odpeljal dobro vožnjo, ampak še vedno ne takšno, kot jo znam. Bilo je težko, saj je voda pred finalom nekoliko narasla in so bila vratica zelo nizka. Moral si biti zelo pazljiv skozi celotno progo. Bilo so omejitve, kdor je želel krajšati linije, je naredil napako oziroma dotik, jaz pa sem šel čez progo bolj previdno. Na koncu je to prineslo uspeh,” je po dvanajsti zmagi na tekmah svetovnega pokala povedal Peter Kauzer.

V polfinalu sta veslala še dva slovenska kajakaša, a sta oba naredila preveč napak, ki so jima prinesle po 52 kazenskih sekund, kar jima je onemogočilo sanje o uvrstitvi v finale. Martin Srabotnik je bil na koncu 34., Žan Jakše pa 37.

V konkurenci kajakašic je v polfinalu veslala le Ajda Novak, saj sta tako Eva Terčelj kot Eva Alina Hočevar obstali v kvalifikacijah. Ajda je z dvema kazenskima sekundama obstala pred vrati finala, na 16. mestu. Zmagala je Avstralka Jessica Fox, srebrno kolajno si je priveslala Nemka Elena Lilik, bron pa Francozinja Camille Prigent.

V nedeljo so na sporedu polfinala in finala kanuistk in kanuistov, kjer bodo veslali Eva Alina Hočevar, Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič, ter finalne tekme na izločanje v ekstremnem slalomu.

REZULTATI: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/prague-2022

Foto: ICF