Ponomarenkova druga v Zagrebu

0
507

Zagreb, 06. maja (STA) – Slovenska kajakašica Špela Ponomarenko je na uvodni tekmi svetovnega pokala v kajaku in kanuju na mirnih vodah v Zagrebu potrdila, da je na najkrajši progi v svetovnem vrhu. Koprčanka je namreč v finalu A na 200 metrov priznala premoč le Kitajki Hongyan Zhong, ki je ciljno črto preveslala le sedem stotink sekunde pred Ponomarenkovo. Tretje mesto je osvojila Francozinja Marie Nathalie. V finalu B 200-metrske preizkušnje je nastopila Tea Kralj in zasedla končno 17. mesto. Že v polfinalu pa je svoj nastop sklenil Marko Bandel.


“V celoti gledano ni bilo slabo. Res je bilo zelo tesno, vendar sem v zadnjih desetih, 15 metrih nekoliko izgubila ravnotežje, kar je Zhongova izkoristila in me prav ob koncu prehitela. Toda vseeno sem zadovoljna, saj sem začela veslati šele konec februarja, tako da verjamem, da se bo pripravljenost do svetovnega prvenstva le še izboljševala,” je za STA pojasnila Ponomarenkova, ki bo na SP skušala predvsem dobiti vozovnico za olimpijske igre leta 2008, ki bodo v Pekingu. To pa si lahko pribori z dobro uvrstitvijo na 500-metrski progi, saj 200-metrske preizkušnje ni v olimpijskem programu. “Tu v Zagrebu sem bila šesta na 500 m, na lanski prvi tekmi svetovnega pokala pa sem bila 12. Torej je napredek tudi v tej disciplini viden, zato si na SP želim uvrstitve med najboljših osem, s čimer bi si zagotovila pot v Peking,” je dodala 25-letna Koprčanka in nato odhitela po zasluženo odličje.


V hrvaški prestolnici pa ni sodeloval v zadnjih letih najboljši slovenski mirnovodaš Jernej Župančič Regent, ki še ni popolnoma okreval po bolezni. Po besedah direktorja reprezentanc Andreja Jelenca bo “Župa”, kot Koprčana kličejo reprezentančni kolegi, na startu že na naslednji tekmi svetovnega pokala, ki jo bo med 18. in 20. majem gostil madžarski Szeged. Tam bo poleg Regenta, ki bo prav 18. maja praznoval 27. rojstni dan, nastopila še Ponomarenkova.


Kljub dobremu nastopu na 500 m in izpolnjeni normi za evropsko prvenstvo, ki bo med 27. junijem in 1. julijem v španski Pontevedri, in svetovno prvenstvo, ki bo med 8. in 12. avgustom v nemškem Duisburgu, pa se 18-letna Kraljeva ne bo udeležila prihodnjih tekem svetovnega pokala, izpustila pa bo tudi EP. “Nočemo prehitevati dogodkov, zato se nagibamo k temu, da jo pošljemo le na svetovno prvenstvo, primarni cilj pa bo nastop na evropskem prvenstvu mlajših članov, ki bo v Beogradu med 30. avgustom in 2. septembrom. Prihodnji teden bo nastopila na mednarodni tekmi v slovaškem Pieštanyju, kjer bo pravzaprav tekmovala v svoji “pravi” konkurenci,” je za STA povedal Jelenc.


Več informacij:
http://www.kajak.hr/wc2007/wc2007.php