Ponomarenkovi finale v Poznanu

0
426

Poznan, 15. maja (STA) – Slovenka Špela Ponomarenko je na uvodni tekmi svetovnega pokala v kajaku in kanuju na mirnih vodah v Poznanu osvojila sedmo mesto na 200 metrov v kategoriji K-1, kar je eden njenih večjih uspehov v tem športu. Pred tem ji je za eno mesto ušla uvrstitev v finale tako na 500 m kot na 1.000 m. V konkurenci praktično vseh najboljših tekmovalcev sta na prizorišču julijskega evropskega prvenstva nastopila tudi Jernej Zupančič Regent in Szilvia Kollo, a se je obema finale za las izmuznil.


Če se je pred leti, v začetku organiziranja serije tekem za svetovni pokal na mirnih vodah, s solidno pripravljenostjo še dalo priti v finale A, je to danes vedno težje. Kljub temu je to uspelo Ponomarenkovi na 200 metrov. Sedmo mesto je eden njenih največjih uspehov v posamičnih nastopih na mednarodni sceni. Po odličnih uvrstitvah v dvosedu v prejšnji sezoni ji je tokrat uspelo tudi posamezno. V finale tekme na 200 metrov se je uvrstila s tretjim mestom v polfinalu, v odločilni vožnji pa je kljub slabšemu startu uspela držati stik z najhitrejšimi. Na koncu je bila v isti sekundi kot četrtouvrščena tekmovalka. Do zmage je prepričljivo priveslala Kitajka Zhong.


Nastop v finalu A v disciplini na 1.000 metrov je bila velika želja tudi za edinega slovenskega predstavnika v moški konkurenci Zupančiča Regenta. Po zmagi v kvalifikacijah je v polfinalu ob močnem vetru v prsi veslal slabše in na tretjem mestu brez uspeha čakal na uvrstitev po času. Prva skupina je imela nekoliko boljše pogoje in tako je moral namesto v startne bloke z najboljšimi na start finala B. Tam je ponovil veslanje iz kvalifikacij in zmagal za celo dolžino čolna.


Druga slovenska predstavnica Kollova se je v vseh disciplinah, kjer je nastopila, uvrstila v finale B, na 200 metrov pa je bila danes v malem finalu druga. Glede na to, da je bil to njen prvi nastop na tekmi svetovnega pokala sploh, je bila z nastopi zadovoljna, te uvrstitve pa je vzela kot motiv za nadaljnji trening do evropskega in svetovnega prvenstva.


Najuspešnejši udeleženec svetovnega pokala je sicer bil kanadski kajakaš Adam Van Koeverden, ki je prepričljivo zmagal na obeh olimpijskih razdaljah (1.000 in 500 m). Skupaj z njim in reprezentanco iz Južnoafriške republike bo v naslednjih dveh tednih do druge tekme svetovnega pokala v Duisburgu treniral tudi Zupančič Regent.