Pred nami je še en pester kajakaški teden s svetovnimi pokali v slalomu, sprintu in spustu

0
533

V sredo se začenja še en zanimiv in napet kajakaški teden z več velikimi mednarodnimi tekmovanji. Sprinterji na mirnih vodah bodo tekmovali na finalni tekmi svetovnega pokala v Franciji, spustaši na divjih vodah na svetovnem pokalu na Češkem, slalomisti pa na svetovnem pokalu v Španiji.

Sprinterji na mirnih vodah bodo preizkušali olimpijsko prizorišče

Med sredo in petkom bo kajakaški center na obrobju Pariza v Vaires Sur Marnu gostil finalno tekmo za svetovni pokal v letošnjem letu, kjer pa na sporedu ne bo vseh običajnih disciplin, temveč le olimpijske. Slovenske barve bodo zastopali kajakašica Mia Medved na 500 metrov, dvojec Matevž Manfreda – Anže Pikon prav tako na 500 metrov ter Jošt Zakrajšek na 1000 metrov.

Format tekmovanja bo olimpijski, tako da bodo tekmovalci najprej nastopili v kvalifikacijah, iz katerih se bo določeno število čolnov uvrstilo neposredno v polfinale, preostale pa vmes čaka še četrtfinale. Sledile bodo polfinalne in finalne tekme.

V sredo se bosta na progo v kvalifikacijah podala Matevž Manfreda in Anže Pikon, isti dan pa so na sporedu tudi četrtfinala kajakaških dvojcev na 500 metrov. V četrtek so na sporedu kvalifikacije in četrfinala kajakašic na 500 metrov in kajakašev na 1000 metrov, v petek dopoldne polfinale in finale kajakaških dvojcev, popoldne pa še polfinale in finale kajakašic na 500 metrov in kajakašev na 1000 metrov.

Vse podrobnosti: https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-cup/paris-2023

Slalomisti med četrtkom in nedeljo v La Seu d’Urgellu

Po dveh mesecih pa se v Španiji nadaljuje tudi serija za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah. Na olimpijski progi iz leta 1992 v La Seu d’Urgellu bodo tekmovale kajakašice Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar in Ajda Novak, kanuistke Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog in Lea Novak, kajakaši Peter Kauzer, Niko Testen in Vid Kuder Marušič ter kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Juš Javornik. V kajakaškem krosu so na startni listi Vid Kuder Marušič, Tine Kancler, Žiga Lin Hočevar, Ajda Novak in Eva Terčelj.

Tekmovanje se bo s kvalifikacijami kanuistk in kanuistov začelo v četrtek, v petek dopoldne sledijo kvalifikacije kajakašic in kajakašev, popoldne pa so na sporedu polfinalne in finalne vožnje kanuistk in kanuistov. V soboto polfinale in finale čaka še kajakašice in kajakaše, nedelja pa je namenjena izključno tekmam v kajakaškem krosu.

Vse podrobnosti: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/la-seu-d-urgell-2023

Spustaši na svetovnem pokalu na Češkem

Znova pa bodo v akciji tudi spustaši na divjih vodah. Ti so imeli pretekli konec tedna v Lipnem dve tekmi svetovnega pokala v klasičnem spustu, to sredo in četrtek pa bodo v Čeških Budejovicah tekmovali v sprintu na divjih vodah. Mladi ekipi, ki je nastopala v Lipnem, sta se pridružila tudi prva favorita sprinterske tekme Anže Urankar in Nejc Žnidarčič, pa tudi dodatne tri kajakašice. V Lipnem je bila v ženski konkurenci na startu namreč le Ana Šteblaj, tokrat pa ji bodo družbo delale še Živa Jančar, Hana Bedrnjak in Naja Pinterič, ki bo startala tudi v kanuju. V moškem kajaku bodo poleg prej omenjenih Anžeta Urankarja in Nejca Žnidarčiča tekmovali še Tjaš Til Kupsch, Tim Novak, Matija Preskar in Jon Šenk.

Tako v sredo kot v četrtek se bo prva kvalifikacijska vožnja začela ob 11. uri, druga bo sledila ob 13.30, finale pa ob 16. uri.

Vse podrobnosti: https://www.canoeicf.com/wildwater-canoeing-world-cup/ceske-budejovice-2023