Pred nami sta dve svetovni prvenstvi za mladince in mlajše člane

0
588

Za kajakaše in kajakašice ni počitka. Medtem ko so se pravkar končale evropske igre v Krakovu, kjer so tekmovali sprinterji in slalomisti, sedaj v prvi plan prihajajo tekmovalke in tekmovalci v konkurencah mladincev in mlajših članov. V sredo se bo na Češkem začelo svetovno prvenstvo za mladince in U23 v spustu na divjih vodah, v Italiji pa svetovno prvenstvo za omenjeni starostni kategoriji v sprintu na mirnih vodah.

Auronzo di Cadore gosti mlade sprinterje

Uvodni dan svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah v Italiji slovenskih predstavnikov še ne bomo videli tekmovati, saj bodo na sporedu discipline, kjer naši tekmovalci ne bodo sodelovali. Tako bo kot prvi na jezeru v kraju Auronzo di Cadore v slovenskih barvah zaveslal Tit Faletič, in sicer v četrtek v kvalifikacijah kajakašev do 23 let na 1000 metrov. Med mladinci bo na isti razdalji v kvalifikacijah nastopil Jure Kragelj, Matevž Manfreda in Anže Pikon pa bosta veslala v kvalifikacijah kajakaških dvojcev na 500 metrov do 23 let. Isti dan bodo sledila še polfinala v omenjenih disciplinah.

V petek bo Matevž Manfreda tekmoval v kvalifikacijah kajakašev do 23 let na 500 metrov, Jure Kragelj pa na isti razdalji med mladinci.

V soboto so na vrsti finalne tekme v K1 1000 metrov in K2 500 metrov ter polfinala in finala B in C v kajaku na 500 metrov. V nedeljo sledijo še finala A kajakašev na 500 metrov ter preizkušnje na 5000 metrov, kjer bo nastopil Tit Faletič.

REZULTATI in SPLETNI PRENOS: https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-championships/auronzo-2023

Spustaši na divjih vodah v Roudnicah nad Labem

Precej številčnejša slovenska odprava mladincev in mlajših članov pa je na Češkem, kjer bo v Roudnicah nad Labem potekalo svetovno prvenstvo v spustu na divjih vodah. V mladinski ekipi kajakašev so Tjaš Til Kupsch, Blaž Mihelič, Jon Šenk in Klemen Breznik, med mlajšimi člani pa Lenart Stanovnik in Matija Preskar. Med kajakašicami do 23 let bodo veslale bronaste s članskega svetovnega prvenstva v ekipni tekmi Ana Šteblaj, Nika Ozimc in Živa Jančar, pa tudi Špela Marinko, med mladinkami pa Sara Globokar, Naja Pinterič, Lea Senica in Hana Bedrnjak. Naja Pinterič bo nastopila tudi v kanuju, Lea Senica in Sara Globokar pa v ženskem kanuističnem dvojcu. Med kanuisti bosta v konkurenci do 23 let veslala Martin Gale in Nejc Gradišek, ki ju bomo videli tudi v dvojcu, med mladinci pa bodo veslali Rok Žitnik, Gaber Ferlinc in Aljaž Marko Golob. Golob in Žitnik se bosta preizkusila tudi v kanuističnem dvojcu.

V sredo je na vrsti preizkušnja v klasičnem spustu, v četrtek sledijo ekipne tekme v klasiki, v petek kvalifikacije sprinta na divjih vodah, v soboto pa finale in ekipne tekme v sprintu na divjih vodah.

REZULTATI: https://www.canoeicf.com/wildwater-canoeing-world-championships/roudnice-nad-labem-2023/results