Tjaš Til Kupsch in Naja Pinterič v Roudnicah tik pod zmagovalnim odrom

0
316

Uvodni dan svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane v spustu na divjih vodah v Roudnicah so tekmovali v klasičnem spustu, kjer so se izkazali tudi slovenski tekmovalci in tekmovalke. Mladinca Tjaš Til Kupsch in Naja Pinterič sta bila v svojih kategorijah četrta, Jon Šenk in Ana Šteblaj pa peta.

Tekmovalni dan je bil sicer zaznamovan z vremenskimi nevšečnostmi in prestavljanjem starta tekem, kar je med ekipami in tekmovalci poskrbelo za nekaj slabe volje, a na koncu so organizatorji le uspeli izpeljati prvi tekmovalni dan.

V konkurenci kanuistk mladink se je s četrtim mestom izkazala Naja Pinterič, ki je tako le za eno mesto zgrešila zmagovalne stopničke. Zmagala je Francozinja Eve Vitali-Guilbert, pred Čehinjama Anno Retkovo in Valentyno Kocirovo.

Četrti je bil tudi mladinec Tjaš Til Kupsch, ki bo v konkurenci kajakašev eden izmed glavnih favoritov za zlato kolajno v sprintu na divjih vodah. Tokrat se mu je kolajna v klasiki izmuznila za šest sekund. Odličen peti v tej konkurenci je bil tudi Jon Šenk, Blaž Mihelič je preizkušnjo končal na 13. mestu, Klemen Breznik pa na 25. Svetovni mladinski prvak v klasičnem spustu je postal Belgijec Lean Bogaerts, drugi je bil Čeh Matyaš Novak, tretji pa Nemec Philipp Bluhm.

Ne peto mesto med kajakašicami do 23 let je priveslala Ana Šteblaj, Špela Marinko je bila 22., Živa Jančar pa 23. Prvo mesto sta si z enakim časom delili Italijanka Cecilia Panato in Britanka Kerry Christie, bron pa si je priveslala še ena Britanka Lucy Guest.

V mladinski konkurenci kajakašic je bila najboljša Slovenka Hana Bedrnjak na 12. mestu, Lea Senica je bila 17., Sara Globokar 19., Naja Pinterič pa 20. Zmagala je Švicarka Mona Clavadetscher, druga je bila Francozinja Eve Vitali-Guilbert, tretja pa Italijanka Marta Cecconi.

Med kajakaši do 23 let je Matija Preskar priveslal na 16. mesto, Lenart Stanovnik pa na 26. Zmagal je Čeh Jan Šindelar, pred Francozom Augoustinom Reboulom in reprezentančnim kolegom Filipom Novakom.

Med kanuisti do 23 let je bil Nejc Gradišek deseti, Martin Gale pa mesto za njim. Prvak je postal Čeh Matouš Beier, drugi je bil Francoz Charles Ferrion, sicer letošnji članski evropski in svetovni prvak v sprintu, tretji pa še en Čeh František Salaj.

Med mladinci smo imeli v kanuju tri predstavnike. Aljaž Marko Golob je bil osmi, Gaber Ferlinc deveti, Rok Žitnik pa 18. Zmagal je Čeh Ondrej Kvapil, drugi je bil Hrvat Janko Presecki, tretjipa Italijan Lorenco Scapini Cesare.

Martin Gale in Nejc Gradišek stav kanuističnem dvojcu do 23 let priveslala na deseto mesto, Aljaž marko Golob in Rok Žitnik pa sta bila med mladinci enajsta. V konkurenci do 23 let so si medalje priveslali Čeha František Salaj – Petr Smakal, Francoza Manouel in Tanguy Roussin ter Čeha Adam Ondrich – Samuel Vejnar. V mladinski konkurenci sta zmagala Hynek Mika – Tomaš Cardoselli (ČEŠ), druga sta bila Robin Bienassis – Paul Delepancque (FRA), tretja pa Čeha Hynek Plasil – Matej Stastny.

V četrtek sledijo ekipne tekme v klasičnem spustu.

REZULTATI: https://www.canoeicf.com/wildwater-canoeing-world-championships/roudnice-nad-labem-2023/results