Pred slalomisti nastop na prvenstvu Oceanije.

0
570

Potem ko so slovenski slalomisti v sklopu zimskih priprav na novo sezono pred dvema tednoma uspešno nastopili  na OP Avstralije – svetovni prvak Peter Kauzer in dvojec Božič-Taljat so zasedli drugo mesto -, jih ta vikend čaka še nastop na prvenstvu Oceanije. Na tekmi bo nastopilo 12 slovenskih čolnov.

Na progi, ki je leta 2000 gostila olimpijski slalom, je to zimo precejšnja gneča, saj so na zimski trening v Avstralijo pripotovali praktično vsi najboljši slalomisti sveta. Deloma zaradi zaprtja proge v Atenah, nekaj pa tudi zaradi prihajajočega prvenstva Oceanije, ki bo štelo za točke svetovnega pokala. Na startu bodo tako tudi nekateri tekmovalci, ki so tekmo pred dvema tednoma izpustili. Po podatkih prirediteljev je prijavljenih več kot 200 tekmovalcev iz 24 držav, med njimi več kot 20 nosilcev kolajn s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger. Na startu bodo skoraj vsi najboljši slovenski tekmovalci. Trening v Avstraliji sta zaradi poškodbe sicer morala izpustiti kajakaša Jure Meglič in Simon Brus, nekaj tekmovalcev pa se je odločilo za trening v francoskem Pauju. V konkurenci kanuistov bodo tako tekmovali Benjamin Savšek, Anže Berčič, Jure Lenarčič in Blaž Cof, med kajakašicami Eva Terčelj in Urša Kragelj, v konkurenci kajakašev Peter Kauzer, Janoš Peterlin, Martin Albreht in Matej Poljanec ter dvojca Luka Božič – Sašo Taljat in Luka Slapšak – Urban Jarc.

Močna konkurenca bo dobrodošel pokazatelj, kako uspešen je bil dosedanji del priprav na olimpijsko sezono. Edini slovenski slalomist, ki že ima zagotovljeno vozovnico za London, Peter Kauzer, bo tako meril moči z Danielejem Molmentijem, Vavrincom Hradilekom, Nemciema Aignerjem in Grimmom, Francozi Fabienom Lefevrom, Borisom Neveujem, Pierrom Bourliaudom ter številnimi drugimi. Med kanuisti bodo tekmovali Slovaki Michal Martikan, Matej Benuš, Alexander Slafkovsky, Francoza Tony Estanguet in Denis Gargaud Chanut, Nemci Sideris Tasiadis, Jan Benzien, Nico Bettge, Čeh Stanislav Ježek … Močna konkurenca bo tudi med kajakašicami, saj bodo nastopile številne nosilke kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev ter olimpijskih iger Elena Kaliska, Jana Dukatova, Corinna Kuhnle, Violetta Oblinger Peters, Melanie Pfeifer, Jasmin Schornberg, Štepanka Hilgertova … V konkurenci dvojcev bodo na startu bratranca Škantar, Francoza Lefevre-Gargaud Chanut, Čeha Volf-Štepanek, Poljaka Szczepanski – Pochwala …

Tekma, ki bo še posebej pomembna za avstralske slalomiste, saj bo dala odgovor na to, kdo bo potoval na OI v London, se bo začela s petkovimi kvalifikacijami ob 8. uri po lokalnem času, nadaljevala v soboto s polfinali in finali kanuistov in kajakašic ter zaključila v nedeljo s polfinali in finali kajakašev, kanuistk in dvojcev.

 

Rezultate lahko najdete na uradni strani tekmovanja: http://oceania.canoe.org.au/default.asp?MenuID=Results/20612/17860/,2012/21132/0/0,Slalom/21133/0/0

Prav tako pa naj bi bil zagotovljen tudi video prenos tekmovanja: http://www.justin.tv/mattwebster24