Prireditelji EP v slalomu odločeni, da organizirajo prvenstvo na najvišjem mogočem nivoju kljub vsem težavam

0
223

Le še pol leta nas loči od začetka evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Ljubljani, ki ga bo Kajakaški center Tacen gostil med 15. in 19. majem 2024. Organizacija tako velikega dogodka nikoli ni enostavna, pred organizatorji tokratnega dogodka pa je še večji izziv, saj je bil center ob Savi v avgustovskih poplavah močno poškodovan. K obnovi kajakaškega centra pa bodo lahko z nakupom vstopnice za EP svoj del prispevali tudi vsi obiskovalci prvenstva, saj bodo sredstva od vstopnic vložena v obnovo.

V avgustovskih poplavah so kajakaši in kanuisti ostali skoraj brez vsega. Narasla Sava je odnesla objekt ob progi, vso infrastrukturo za postavitev vrat, montažni most, veliki LED zaslon, močno poškodovala del prizorišča nad tribunami in kable, odnesla opremo, ki so jo skladiščili v zabojnikih ob progi …

Ko se je stanje nekoliko umirilo, so se tudi ob pomoči prostovoljcev in tekmovalcev, začela sanacijska dela, a vremenske razmere v letošnjem letu povzročajo številne sive lase vsem vpletenim. Časa za pripravo prizorišča na prihajajoče prvenstvo stare celine je vse manj, ogled prizorišča pa je v teh dneh priporočljiv v gumijastih škornjih, saj je teren zelo razmočen, kar še dodatno otežuje začrtan načrt obnove.

»Poskušamo biti optimistični in pripraviti progo do evropskega prvenstva. Vidite, da imamo veliko dela in malo časa na razpolago. Zato apeliramo na vse, ki so nam pomoč obljubili, da jo tudi uresničijo. Časa imamo zelo malo, naša želja je, da Tacen pripravimo do takšne mere, da bo sposoben gostiti tekmovalce. Verjamem, da bomo uspeli, še zmeraj smo, vendar pa upam, da s pomočjo vseh deležnikov. Morali bomo biti hitri. Vsega ne bomo mogli narediti, je pa to začetek. Naša želja je, da postavimo projektne temelje in da postavimo center v doglednem času,« je povedal predsednik Kajakaške zveze Slovenije Andrej Ribič.

V obnovo prizorišča je zelo vpet Jakob Marušič, vodja programa prireditev in športa za vse pri KZS ter generalni sekretar organizacijskega odbora EP Tacen 2024. »Priprave na minimalne pogoje za organizacijo smo razdelili v tri faze. Prva faza so zemeljska dela na otoku. Druga faza je vezana na nizek vodostaj Save, saj moramo prenoviti rečno dno, ki je bilo v poplavah poškodovano. V zadnjih nekaj mesecih smo imeli trikrat izjemno visok vodostaj. Navajeni smo bili, da je Sava imela 1200 ali 1300 m3/s na sekundo pretoka enkrat na dve ali tri leta, letos smo imeli trikrat v nekaj mesecih. Rečno dno je načeto, kosi betona manjkajo tudi v ovirah. Če ne bomo tega zapolnili, proga niti ne bo varna za izpeljavo tekmovanja. Čakamo na ugodne vremenske pogoje in vodostaj reke Save. Medtem poskušamo s prvo fazo, z obnovo zgornjega dela, ki pa je vezana na precejšnje stroške. Kar se tiče materiala za zapolnjevanje lukenj, moram reči, da so nam šli gradbinci na roko in nam ga dali zastonj, je pa vseeno potrebno plačati mehanizacijo in ljudi. Travo, ki smo jo zasejali prejšnji teden v upanju, da bo čim prej odgnala, je v soboto Sava znova odnesla. Tretja faza pa bo tik pred tekmo, ko bomo z mobilnimi objekti poskušali postaviti infrastrukturo, ki jo potrebujemo za organizacijo. Do takrat imamo še veliko dela,« je uvodoma povedal Marušič.

Vsa dela so povezana z velikimi finančnimi stroški, ki si jih Kajakaška zveza Slovenije ne more privoščiti sama, saj bi na ta način morala posegati v tekmovalne programe in financiranje priprav najboljših športnikov na največja tekmovanja. »Vezani smo na visoke stroške za obnovitev otoka, na katerem smo. Imamo ponudbo za gradbena dela, tribune, ki so načete, bi morali rekonstruirati, na novo potegniti električne in podatkovne vodnike. Vse to je ocenjeno na 150 tisoč evrov. Kajakaška zveza si jih ne more privoščiti sama iz svojega programa, to bi pomenilo, da ustavljamo program. Tu računamo na obljubljeno pomoč in upam, da bo prišla pravočasno. Ko bomo lahko prišli do dna reke in očistili naplavine, bomo šli tudi na otok preko proge. Od avgusta dalje je namreč nedostopen, razen s čolnom. Otok je še vedno poln naplavin, tudi to je potrebno odstraniti in urediti. Časa je malo in v teh petih mesecih upam, da nam bo vreme vsaj toliko šlo na roko, da se bo to dalo urediti in da nam bosta pomagala urediti vse to tudi mesto in država,« je še dodal Marušič.

Kot omenjeno, takšnega vodostaja Save in namočenega terena v Kajakaškem centru Tacen ne pomnijo. To je potrdil tudi hidrolog Janez Polajnar z ARSO, tudi sam kajakaš in nekdanji kajakaški trener. »Vode je lahko preveč ali premalo. V prejšnjih letih smo imeli težave s pomanjkanjem vode, na ta način smo s sodelovanjem lahko optimizirali trenažni proces pred tekmovanjem, letos pa  je vode še vedno preveč. Očitno je letošnje leto eno najbolj namočenih v zgodovini. Tako visoke Save trikrat v dveh mesecih, kot je bilo sedaj, ne beležimo v naših arhivih. Upajmo, da bo zima milejša in da bodo spomladi ugodnejše razmere tako za obnovo proge kot tudi za izvedbo treningov in tekmovanj,« je povedal Polajnar.

ARSO in kajakaška zveza sodelujeta že vrsto let, saj agencija za okolje pomaga s posebno aplikacijo in spremljanjem razmer. »Z našimi produkti smo prisotni na vseh večjih tekmovanjih v Sloveniji, tako od tistih na snegu kot teh na vodi. Kajakaštvo je vsaj pri nas v Sloveniji še vedno odvisno od narave. Vidimo, kaj je narava sposobna narediti. To smo dodobra spoznali letos. Pomagamo z napovedmi, s katerimi lahko ekipe optimizirajo treninge pred tekmovanji in se pripravijo na tekmovalne razmere,« je še povedal Polajnar.

Direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc bo na majskem evropskem prvenstvu v vlogi tehničnega delegata evropske kajakaške zveze, ki od organizatorjev zahteva določene standarde organizacije tako velikega tekmovanja. Ob tem je Jelenc dejal: »Postorili bomo vse, da bodo pogoji, ki jih evropska kajakaška zveza zahteva od organizatorja, izpolnjeni. Program prvenstva je podoben kot v preteklih letih. Začeli bomo v sredo z otvoritvijo prvenstva, ki bo po vsej verjetnosti v središču mesta, v četrtek, petek, soboto in nedeljo pa bomo imeli polne tekmovalne dni – vse štiri kajakaške discipline in kajakaški kros. Storili bomo vse, da bodo pogoji, takšni kot morajo biti, vsaj minimalni. Takoj po avgustovskih poplavah smo pristopili k načrtovanju, kako center pripraviti na to. Žal stvari ne grejo povsem po naših načrtih.«

Svoj delček k obnovi Kajakaškega centra Tacen pa bodo lahko prispevali tudi vsi obiskovalci prvenstva stare celine. Izkupiček od prodaje vstopnic za ogled prvenstva bo namreč namenjen popolni sanaciji prizorišča na Savi. »Kot je rekel že Jakob, ne želimo posegati po sredstvih programa, kjer jih krvavo potrebujemo za priprave na olimpijske igre in na evropsko prvenstvo. Zato smo se odločili, da bomo izkupiček od prodaje vstopnic za EP v celoti namenili stroškom, ki bodo nastali z obnovo kajakaškega centra. Tako da bodo obiskovalci na ta način pomagali pri obnovi Tacna,« je povedal Jelenc.

Evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah bo za slovenske tekmovalce, poleg olimpijskih iger, najpomembnejša tekma sezone 2024. »Tekmovalci bodo glavnino zimskih priprav opravili v toplih krajih. Upam, da jih bodo, ko se bodo vrnili, čakali takšni pogoji za zaključni del priprav na EP, da bodo te potekale nemoteno,« je izrazil upanje na uspešno sanacijo prizorišča Jelenc.