Pritožba Kauzerju omogočila osvojitev olimpijske kvote

0
557

Foz do Iguassu, 22. septembra (STA) – Predzadnji dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v brazilskem Foz do Iguassuju je namenjen polfinaloma in finaloma posamičnih tekem kajakašev in kanuistov. Že po polfinalu je bilo jasno, da Slovenija med najboljšimi ne bo imela niti enega tekmovalca. Še najbližje finalu je bil kajakaš Peter Kauzer, po pritožbi je tekmovanje končal na 15. mestu, Dejan Kralj je bil 26., Jure Meglič pa 38. V polfinalu sta izpadla tudi oba kanuista Simon Hočevar (19.) in Dejan Stevanovič (38.).


Že dosedanje vožnje – tako kajakašev kot kanuistov – v kanalu Itaipu (v jeziku Tupi-Guarani to pomeni pojoči kamen) na reki Parana so nakazovale na slab izkupiček slovenske vrste na tokratnem SP. Današnja polfinala sta to samo potrdila in poskrbela, da bo evropsko prvenstvo prihodnje leto v Krakovu še kako zanimivo za slovenske slalomiste, saj bodo večino kvot za olimpijske igre 2008 v Pekingu, kar je bil osnovni cilj v Braziliji, morali iskati prav na Poljskem.


Veliko se je pričakovalo od najboljšega slovenskega slalomista zadnjih let Kauzerja, ki pa ga je od vrha morda potisnila tudi poškodba desnega zapestja. Hrastničan, evropski podprvak, je tekmovanje končal na 15. mestu, za finalom pa je zaostal 1,26 sekunde. Sprva so mu sodniki sicer prisodili dve kazenski sekundi, s katerima je bil na 23. mestu, po uspešni pritožbi pa je s 15. mestom osvojil olimpijsko kvoto za slovensko vrsto v kajaku. Kljub temu pa razočaranje ni bilo nič manjše. “Ne vem, kaj je narobe. Dobro sem pripravljen, a očitno mi tu v Braziliji ni usojeno dobro nastopiti. Čoln mi že na začetku ni stekel, kot bi si želel. Čim prej želim zapustiti Brazilijo. Moram pa omeniti, da ni dobro, da na prvenstvo nismo peljali fizioterapevta,” je potarnal Kauzer.


Kralj je z dvema dotikoma pristal na 26. mestu, nastop pa se je popolnoma ponesrečil zmagovalcu tekme svetovnega pokala v Tacnu Megliču (52 kazenskih sekund), ki je izpustil vratca in zasedel šele 38. mesto. V finalu je naslov svetovnega prvaka osvojil Francoz Sebastien Combot, srebro je pripadlo Nemcu Fabianu Dörflerju, bron pa Britancu Campbellu Walshu, ki je tako ponovil uspeh z lanskega SP v Pragi.


Med kanuisti je Hočevar zahtevno progo preveslal brez večjih zapletov, napravil sicer en dotik, na koncu pa za tako želenim finalom na 19. mestu zaostal 3,31 sekunde. Ni mu pa uspelo dobiti olimpijske kvote – dobilo jo je namreč le prvih devet držav, Slovenija pa je bila 12. “Če ne bi naredil tistega dotika ter ne imel velike smole v samem zaključku, bi bil blizu uvrstitve v veliki finale. Verjamem, da bomo na Poljskem lahko izpolnili normo za olimpijske igre (predse bodo lahko spustili le tekmovalce iz ene od naslednjih držav: Grčije, Avstrije, Švice, Hrvaške, Portugalske in Italije; op. p). Potrebno bo še delati za prihodnjo sezono. Tu mi je morda zmanjkalo malo treninga, saj sem šele v zadnjem času treniral v tej kategoriji po razpadu dvojca. Zanesljivo pa ne bom potoval na trening na Kitajsko prihodnji mesec,” je pojasnil Hočevar.


Še slabše se je znašel Stevanovič, ki je sicer tudi dobil le dve kazenski sekundi, a je sredi proge zaradi težav (kar dvakrat se je prevrnil) izgubil ogromno časa in se je moral na koncu zadovoljiti s skromnim 38. mestom ter kar 50,65 sekunde zaostanka za najhitrejšim. V finalu pa so na vrhu zvrstili najboljši trije kanuisti zadnjih let. Zmagal je Slovak Michal Martikan, sicer podprvak iz Prage 2006, drugi je bil lanski prvak Francoz Tony Estanguet, tretji pa Avstralec Robin Bell.


Tretji slovenski kanuist Jošt Zakrajšek je izpadel že v kvalifikacijah, tako kot tudi obe kajakašici Nina Mozetič in Urša Kragelj. Ti dve bi sicer v polfinalu veslali v nedeljo, tako pa bosta zadnji dan prvenstva Slovenijo v polfinalu dvojcev zastopala le Nejc Višnar in Urban Jarc.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&a