Višnar in Jarc končala blede slovenske predstave v Braziliji

0
552

Foz do Iguassu, 23. septembra (STA) – S polfinalom kanuističnega dvojca Nejc Višnar/Urban Jarc so se končali slovenski nastopi na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Braziliji. To Slovencem ne bo ostalo v najlepšem spominu, saj si na posamičnih tekmah niso priveslali niti enega finalnega nastopa, majhen obliž na rane je “položil” le kajakaš Peter Kauzer, ki je s 15. mestom na sobotni tekmi Sloveniji zagotovil zaenkrat edino olimpijsko kvoto. Sicer pa sta Jarc in Višnar s polfinalom izpolnila osnovni cilj, tekmovanje pa končala na 29. mestu.


Med kajakašicami je bila najboljša Nemka Jennifer Bongardt, ki je bila tretja na prejšnjem SP. Do zlata je prišla z izjemno drugo vožnjo, saj je bila po prvi šele tretja. Srebro je osvojila Slovakinja Elena Kaliska, brona pa Čehinja Stepanka Hilgertova. Med kanuisti dvojci pa sta naslov osvojila olimpijska zmagovalca Slovaka Peter in Pavol Hochschorner pred Francozoma Francaisom Pierrejem in Christophejem Luquetom, tretja pa sta bila Italijana Andrea Benetti in Erik Masoero.


Višnar in Jarc sta po kvalifikacijah napovedala, da bosta v polfinalu šla na vse ali nič. Dobila sta slednje, saj sta s 60 kazenskimi sekundami pristala pri repu uvrščenih. Na progo sta se podala hrabro, nadaljevanje pa jima ni uspelo, kot bi si želela. Težave so se začele pojavljati v devetih vratih, ki sta jih izpustila. To jima spodrezalo krila in sta do cilja dobila še deset kazenskih sekund in tekmo končala daleč od finala. S tem nista izpolnila niti olimpijske norme, ki je bila prav v tej konkurenci tudi realno najtežje dosegljiva. Slovenske predstavnike bo tudi v Krakovu prihodnje leto čakal vse prej kot lahko delo za izpolnitev olimpijske norme. “Začela sva dobro, potem pa ta nesrečna deveta vrata. Vidiva, da bova morala še veliko delati. Sicer pa je bila ta tekma za naju dobra šola,” je po tekmi povedal Jarc.


Slovenci so tako na tromeji Brazilije, Argentine in Paragvaja dosegli manj od pričakovanj. Poleg že omenjenega dvojca in uvrstitve Kauzerja je bil slovenski izkupiček naslednji: Dejan Kralj je bil 26., Jure Meglič pa 38. V K-1, Simon Hočevar je tekmovanje končal na 19., Dejan Stevanovič pa na 38. mestu v C-1. V kvalifikacijah so izpadli kanuist Jošt Zakrajšek ter obe kajakašici Nina Mozetič in Urša Kragelj. Vsaj glede uvrstitev sta bili boljši moštveni predstavi; kajakaši so bili peti, kanuisti pa šesti.


Slovenja se tako že z drugega SP zapored vrača brez odličja, doslej pa jih je na teh tekmovanjih osvojila osem. Najprej je leta 1991 kajakaš Marjan Štrukelj osvojil srebro, dve leti pozneje so kanuisti Boštjan Žitnik, Simon Hočevar in Jože Vidmar osvojili zlato v ekipni tekmi, leta 1995 pa so si Štrukelj, Fedja Marušič in Andraž Vehovar priveslali srebro v 3xK-1.


Dve leti zatem so kolajno vnovič osvojili kanuisti, na ekipni tekmi so bili Hočevar, Gregor Terdič in Sebastjan Linke bronasti. Leto 1999 bo kajakaškim privržencem ostalo v spominu po novi ekipni kolajni kajakašev, Vehovar, Marušič in Miha Štricelj so si priveslali srebro. Letu 2002 je bilo najbolj plodno, saj so se Hočevar, Stevanovič in Jurij Korenjak okitili z bronom v moštveni preizkušnji, kajakaš Miha Terdič pa je s srebrom poskrbel za zadnjo posamično kolajno. V Penrithu 2005 pa so doslej zadnje odličje za Slovenijo priborili Kauzer, Dejan Kralj in Andrej Nolimal v 3xK-1.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=45

Več informacij:
http://cbca.org.br/foz2007/english/index.php