Prvi dan odločilnih voženj v Pragi žal brez slovenskega finala.

0
569

Uvodna tekma svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, ki ta konec tedna poteka v Pragi, se za slovensko ekipo ni začela po željah. Brez finalnega nastopa so ostali trije slovenski polfinalisti med kajakaši, pa tudi kanuistka. Peter Kauzer je bil v polfinalu med najhitrejšimi, a ga je od finala oddaljilo 50 kazenskih sekund, tako da je bil na koncu 30. Nina Bizjak je zasedla 22. mesto, Žan Jakše 25., Martin Srabotnik pa 38. mesto.

Hrastniški kajakaš Peter Kauzer je bil na Vltavi med najhitrejšimi polfinalisti, saj sta hitrejši čas od njega postavila le Čeh Vit Prindiš in Italijan Giovanni de Gennaro, a so bila zanj usodna vrata številka 6. Tam so mu sodniki namreč pripisali 50 kazenskih sekund za napačno preveslana vrata, tako da je bilo sanj o nastopu v finalu konec. Po prihodu v cilj je Kauzer nezadovoljno zmajeval z glavo in pokazal, da se ne strinja s sodniško odločitvijo, a po vnovičnem pregledu video posnetka njegove vožnje do spremembe sodniške odločitve ni prišlo.  

»Z vožnjo sem zadovoljen. V Pragi še nikoli nisem prikazal takšne vožnje, kar me veseli in mi daje dodatno motivacijo za sezono, pa tudi drugo leto bo tu evropsko prvenstvo. Zdi se mi, da sem z današnjo vožnjo pokazal, da so Čehi na tej progi premagljivi. Na žalost so mi dosodili 50 kazenskih sekund. Malo sem razočaran nad odločitvijo. Želim, da bi vsem sodili enako, ne da nekaterim sodijo napako, drugim ne. To je najslabše, kar lahko narediš. Vem, da se sliši, kot da se zmeraj izgovarjam na sodnike. Po eni strani me veseli, da sem še vedno trn v peti po toliko sezonah, da me rajši na tak način izločijo iz boja, kot da bi bil pošten boj od starta do cilja. Tu v Pragi moraš skrajšati linije, če želiš biti konkurenčen. Res sem zelo krajšal linije. Tudi v šestih vratih sem videl, da je bilo na tesno, ampak sem prišel skozi vrata, saj sem pogledal proti količku in sem videl,  da je cela glava na pravi strani, ampak očitno so sodniki videli malo drugače. Res je, da se stvari dogajajo zelo hitro, zato v tistem momentu ne vidiš takoj, ampak tako je. Z izjemo teh vrat sem celo progo odpeljal najmanj tvegano od vseh. Zdaj nimam kaj narediti,« je povedal Kauzer, ki se bo iz Prage vrnil s končnim 30. mestom.

Tudi Italijan de Gennaro, ki je bil v polfinalu še malce hitrejši od Kauzerja, je z 52 kazenskimi sekundami ostal izven finala, mesto za Hrastničanom. Najboljši slovenski rezultat kajakaškega polfinala je tako postavil Žan Jakše, ki je s štirimi dodatnimi kazenskimi sekundami zasedel 25. mesto.

»Treba je iti na polno, ker so vsi zelo izenačeni in letijo na tej progi. Včasih uspe, včasih ne. Bilo je dobro. Dve kazenski sekundi sta bili res na meji, pri večji napaki na progi pa sem izgubil dve, tri sekunde. Nimaš kaj. Na tekmi svetovnega pokala dobiš zagon za tekmovati, ker grejo vsi na nož in hočejo imeti dobre rezultate. Moraš poskusiti loviti ta tempo,« je po svojem drugem nastopu na tekmah svetovnega pokala – prvič je v svetovnem pokalu nastopil lani, prav tako v Pragi – povedal Žan Jakše.

Precej težav na progi je imel Martin Srabotnik. Celjanu so h končnemu času prišteli 100 kazenskih sekund, kar ga je uvrstilo na 38. mesto. V finalu je s progo v praški Troji najbolje opravil Čeh Vit Prindiš, drugi je bil njegov rojak Jiri Prskavec, tretji pa Nemec Sebastian Schubert. Čehi tako na domači progi ohranjajo primat v konkurenci kajakašev, saj so lani pred domačimi gledalci dosegli kar trojno zmago.

Veslala je tudi kanuistka Nina Bizjak, ki je bila v polfinalnem nastopu kar dobro na poti, imela na vmesnem času lepo prednost pred tekmicami, ki so že prišle v cilj, nato pa med prehodom iz vrat številka 22 v protitočna vrata številka 23 naletela na velike težave, se tudi prevrnila, tako da jo je odneslo daleč od protitočnih vrat v zadnjem delu proge. Slovenska kanuistka se je sicer uspešno rešila in ni zgrešila vrat, a veslanje proti toku, ki je bil tako močan, da si je morala do vrat številka 23 pomagati tudi s potegom vrvi, pritrjene ob steni proge, ji je vzelo veliko dragocenega časa. Na koncu je Primorka zasedla 22. mesto.

»V zadnjem delu proge se mi je zgodila velika napaka, pod mostom sem preveč počakala in nato brez hitrosti skočila in se na žalost prevrnila. Do tam je bila vožnja dobra, odpeljala sem tako kot smo zastavili. Žal mi je tiste napake. Ne vem, ali bi vožnja brez te napake zadostovala za finale, saj je zdaj v polfinalu 30 deklet, ki veslajo zelo dobro, tako da ni več nič prostora za napake. Kar je bilo je bilo, zdaj gremo naprej,« je povedala Bizjakova.

V finalu je bila najboljša aktualna evropska prvakinja Britanka Kimberley Woods, druga je bila njena rojakinja Mallory Franklin, tretja pa Čehinja Monika Jančova.

Poleg kajakašev in kanuistk so v soboto tekmovali še kanuistični dvojci, kjer Slovenija po športni upokojitvi Luke Božiča in Saša Taljata nima več svojega predstavnika. Zmagala sta Čeha Jonaš Kašpar in Marek Šindler, pred francoskima dvojicama Gauthier Klauss – Matthieu Peche ter aktualnima evropskima prvakoma iz Ljubljane Pierrom Piccojem in Hugom Bisojem.

Jutri bodo slovenske barve v polfinalu kanuistov zastopali Benjamin Savšek, Jure Lenarčič in Luka Božič, v polfinalu kajakašic pa bosta mesto v finalu lovili Urša Kragelj in Eva Terčelj. Polfinalne vožnje se bodo začele ob 9. uri, finalne pa ob 12.25.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/prague-2017/rankings-results

 

FOTO: Ivaldi productions