Reprezentanti hiteli po savskih brzicah.

0
610

Po sobotnem uvodu v kanalu od znameniti tacenski slalomski progi je v nedeljo potekalo še tekmovanje na kajakaškem poligonu. Na tekmi se je zbrala večina najboljših slovenskih slalomistk in slalomistov, zaradi družinskih in študijskih obveznosti je manjkala le peščica, med njo aktualni svetovni prvak Benjamin Savšek in Celjan Simon Brus. Pogled na rezultate ni ponudil večjih presenečenj, saj je med kajakaši slavil Peter Kauzer, med kajakašicami Urša Kragelj, med kanuisti Luka Božič, med kanuistkami pa Alja Kozorog. Vsi so dosegli najboljše slovenske uvrstitve tudi pred dvema tednoma na ICF ranking tekmi v Solkanu.

Prekrasen in s soncem obsijan pomladni dan je bil kot nalašč za uvodno tekmovanje letošnje sezone na kajakaškem poligonu v Tacnu, ki bo ob koncu avgusta gostil najboljše svetovne slalomiste na predzadnji tekmi svetovnega pokala. Tekmovalci in tekmovalke se tokrat niso spuščali preko znamenite zapornice, saj je bil start nižje, za atraktivnim prvim valom.

Najhitrejši čas dneva je kot že tolikokrat doslej postavil hrastniški kajakaš Peter Kauzer, ki je dosegel novo zanesljivo zmago. S progo je opravil brez kazenskih sekund, v cilju pa imel več kot tri sekunde in pol prednosti pred najbližjimi zasledovalci. Na drugo mesto se je uvrstil Primorec Niko Testen, na tretje pa Kauzerjev reprezentančni kolega Žan Jakše.

Izjemno hitro je po progi brzel kanuist Luka Božič in zabeležil še drugo letošnjo zmago, sicer pa tretje stopničke na tretji tekmi letošnje sezone, na kateri je nastopil. Poleg zmag v Tacnu in Solkanu je bil še tretji na tekmi v Avstraliji. Na vrh ga je katapultirala izjemna druga vožnja, v kateri je imel skoraj sedem sekund boljši čas kot v prvem nastopu, bil pa je tako hiter, da bi v konkurenci kajakašev zasedel peto mesto. Tudi Anže Berčič, ki je vodil po prvem nastopu, je bil hiter, a na koncu za reprezentančnim kolegom vseeno zaostal za šest sekund. Na tretje mesto se je uvrstil Hrvat Matija Marinić.

V konkurenci kajakašic je kot edina tekmovalka dneva v obeh vožnjah s progo brez dodatnih kazenskih sekund opravila Urša Kragelj in si tako zagotovila zmago. V drugem nastopu je malenkost hitreje od nje sicer veslala Eva Terčelj, a sta jo dve kazenski sekundi uvrstili na drugo mesto. Tretja je bila Italijanka Eleonora Lucato.

Z veliko prednostjo devetih sekund je slavila še ena Primorka, in sicer Alja Kozorog v konkurenci kanuistk. Na drugo mesto se je uvrstila njena klubska in reprezentančna sotekmovalka Nina Bizjak, medtem ko je Eva Terčelj, ki je sicer ne vidimo prav pogosto tekmovati v kanuju, dosegla tretji čas.

Na Savi so tekmovali tudi mladinci in mladinke. Izjemno hiter je bil na progi eden najbolj obetavnih mladih slovenskih kajakašev Celjan Lan Tominc, ki je kljub dvema kazenskima sekundama dosegel čas, ki bi mu v absolutni konkurenci kajakašev prinesel peto mesto. Najbližja zasledovalca v mladinski konkurenci Marko Petek in Ulan Valant iz ljubljanskega kajakaškega kluba sta za njim zaostala za več kot pet sekund.

Tudi v mladinski konkurenci kanuistov je zmaga odšla v celjski klub, in sicer po zaslugi Urha Turnška. Le pol sekunde je za njim zaostal Primorec Nejc Polenčič, medtem ko je tretje mesto z dobrimi štirimi sekundami zaostanka pripadlo Jaki Bernatu.

Tako med kanuistkami kot kajakašicami sta se najbolje odrezali mladinki Eva Alina Hočevar in Lea Novak. Slednja je bila nekoliko hitrejša v kanuju, medtem ko je Eva Alina Hočevar zmagala v kajaku. V konkurenci kajakašic se je za slovenskima predstavnicama uvrstila Italijanka Beatrice Alducci.

Prihodnje slalomske preizkušnje v Tacnu bodo precej bolj napete in večjega pomena, saj bodo 5. in 6. maja v okviru mednarodne tekme potekale tudi izbirne tekme za uvrstitev v slovensko reprezentanco.

 

Rezultati: www.kajak-zveza.si/moduli/rezultati/files/Ur_rez_slalom_poligon_gd9j.pdf